Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 All] Jak wyjąć szyberdach ??

nioop
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 All] Jak wyjąć szyberdach ??

Post autor: nioop » 16 cze 2008, 15:16

Odkleiła mi sie podsufitka w szyberdachu. Mam juz klei , jedynie muszę wyjąć cały szyberdach by go ładnie skleić , jest on ręczny , tylko nie mam pojęcia nawet jak do tego się zabrać , ma ktoś może szczegółówą instrukcję najlepiej ze zdjęciami ??

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 16 cze 2008, 17:57

Otwórz szyberdach i od góry masz śruby na wkrętaka o ile dobrze pamiętam. Odkręcasz i wychodzi. No i pamiętaj o korbce by ją odkręcić..

marko
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: marko » 16 cze 2008, 20:49

Wystarczy odkręcić z góry śrubki z łbem soczewkowym - dłuższe , krótkie płaskie służą do skręcenia mechnizmu szyberachu . Od środka trzeba odkręcić korbkę , wyjąć światełko , wyjąć plastik w którym jest montowane światełko i odkręcić mechanizm ślimakowy szyberdachu ( na dwie śrubki ) do którego przykręcona jest korbka . Podczas wyjmowania jak podniesiesz przód szyberdachu i zczniesz go wyciągać to trzeba jednocześnie docisnąć tył szybera - inaczej nie będzie się blokował . Przy wyciąganiu uważaj żeby nie porysować likieru na na dachu z przodu przy szberdachu .

laki87
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: laki87 » 16 cze 2008, 21:46

przerabiam to teraz i czekam na pogode zeby wykrecic szberdach i załozyc nowiuska podsufitowke na szyber....na dachu juz zalozona ale czekam na słonce. Odkreca sie tak jak koledzy mowili ale po odkreceniu szybera radze na nowo przykrecic mechanizm na chwile i korbke i zakrecic szyberdach wtedy nie porysujesz lakieru na dachu i na szyberdachu wyjmujac go bo trzeba naprawde ostroznie z tym postepowac. Mam nadzieje ze jutro bedzie pogoda to sobie zrobie

Awatar użytkownika
crazysam
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: crazysam » 18 cze 2008, 16:25

Może i ja podczepię się pod temat. Też planuję wyjąć szyberdach celem podklejenia tapicerki i "nastawienia go". O co mi chodzi? Otóż jak mam zamknięty szyberdach od zewnątrz to od środka jest ogromna szpara, taka że można wsadzić palec (jakby jeden obrót korbki), natomiast kiedy zrównam wewnątrz, tak aby tapicerka nie miała żadnych "dziur" wtedy od zewnątrz widać jakby szyberdach był zapadnięty. Jak ten temat ugryźć?

marko
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: marko » 18 cze 2008, 20:54

Wyjmij szyberdach z ustawioną dobrze jego zewnętrzną częścią . Następnie przy wymontowanym mechaniźmie ślimakowym szybera ustaw ręcznie część tapicerowaną , zamontuj mechanizm ślimakowy , pokręć korbką i sprawdź czy jest dobrze , jażeli nie to ponowne rozpatrzenie sprawy , do skutku .

josef
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: josef » 22 cze 2008, 20:23

A moze male foto story ?przyda sie ;-)

Awatar użytkownika
beneq
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: beneq » 23 cze 2008, 22:37

Ja mam problem z nieotwierajacym sie elektrycznym szyberdachem w B4- jak chce go uchylic to wszystko dziala i jest ok. Natomiast kiedy probuje rozsunac go tak aby byl caly otwarty ta otworzy sie jakies 5cm i staje w miejscu, probowalem otworzyc awaryjnie kluczykiem ale to samo - cos jakby blokowalo mechanizm. I tu moje pytanie - czy da sie go rozkrecic na uchylonym dachu? czy moze bede musial zdjac cala podsufitke zeby sie dostac do tego mechanizmu?

Krystian
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Krystian » 20 lip 2008, 22:02

Nie tak wyjmuje się szyberdach. Też go tak wyjmowałem i spierdzieliłem. Chcąc go wyjąć bez uszkodzeń uchylamy go do góry i od góry zdejmujemy 2 sprężyny od małej klapki i wtedy samą pdsufitkę szybra ręcznie przesuwamy do tyłu. Cały mechanizm mamy odkryty od dołu. Odkręcamy 2 nakrętki na klucz 13 i 2 nakrętki na klucz 10, i wtdy zdejmujemy pokrywę do góry nie odkręcając prowadnic, bo jak się przestawią linki to jest problem z zamknięciem lub otwarciem a jeszcze większy gdy porysuje dekiel lub pękną rygle na prowadnicy bo są z jakiegoś stopu aluminium i problem z kupnem jedynie cały szyber.

Awatar użytkownika
IC69
Przyjaciele
Przyjaciele
Imię: Irek
Nadwozie: Avant quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: IC69 » 20 lip 2008, 22:10

Krystian, tak jest w sedanie. W Avancie, obudowa z mechanizmem szybra jest przykręcona do wewnętrznej strony dachu.

Krystian
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Krystian » 20 lip 2008, 22:27

Czy w sedanie czy w awancie szyber jest jednakowo przykręcony. Jak pokrzywisz prowadnice to się dowiesz ile to kosztuje. Jak ś ciągniesz dekiel to potem reszta bez problemowo wychodzii bez obaw że się coś porysuje.

Awatar użytkownika
IC69
Przyjaciele
Przyjaciele
Imię: Irek
Nadwozie: Avant quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: IC69 » 20 lip 2008, 22:32

Krystian pisze:Czy w sedanie czy w awancie szyber jest jednakowo przykręcony
Kiedyś również tak sądziłem ;-)

Awatar użytkownika
czerwcu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

szyberdach podsufitka demontaż

Post autor: czerwcu » 25 cze 2009, 20:47

Witajcie. Dzisiaj zająłem się podklejaniem podsufitki szyberdachu i przy okazji pocykałem kilka fotek. Myśle, że będą one dobrym uzupełnieniem opisu demontażu Krystiana którym się posłużyłem.

Po 1. (primo ;-) )
Chcąc wyjąć podsufitkę bez uszkodzeń uchylamy szyberdach do góry i od zewnątrz zdejmujemy i zaczepiamy jak widać na obrazku,dwie sprężyny krok 1. przymocowane do małej klapki podsufitki szyberdachu. (będzie je widać dokładnie jak uchylimy szyberdach i zajrzymy z zewnątrz auta) na obrazku pokazałem sprężyny juz po odpięciu ich od podsufitki
Obrazek

wtedy samą podsufitkę szybra ręcznie gdy wyskoczy z zaczepów przesuwamy do tyłu.krok 2
Obrazek

Po 2 (primo ;-) )
Cały mechanizm mamy odkryty od dołu. Odkręcamy 4 śruby oznaczone punkt 3 i 4 na pierwszym rysunku wyżej
Odkręcamy 2 nakrętki na klucz 13 i 2 punkt 6 nakrętki na klucz 10 punkt 5 , i wtedy zdejmujemy pokrywę do góry nie odkręcając prowadnic,
Obrazek

Po 3 (primo ;-) )
Zdejmujemy małą klapkę podsufitki szyberdachu unosząc ja lekko do góry i wypinając z plastikowych zaczepów w stronę pasażera krok 12 na zdjęciu
Obrazek

Odkręcamy śrubokrętem śrubki wskazane strzałkami numer 7 , 8 , 9 , 10 przy czym śrubki podwójne 8 i 9 będą widoczne i łatwe do odkręcenia po odchyleniu klapki po odkręceniu śrubki 7 i 10
Obrazek
i następnie wysuwamy uchwyt szyberdachu tak jak pokazują strzałki krok 11

Ostatnim krokiem do wyjęcia podsufitki jest wyciągnięcie jej tak samo jak w przypadku punktu 11 na rysunku niżej opisano jako krok 13 . Jak łatwo zauważyć strzałki w tym kroku są zagięte ponieważ cały ten element jest dosyć długi i aby wysunąć go z prowadnic trzeba będzie go delikatnie nagiąć.
Obrazek

Oczywiście montaż szyberdachu przebiega w odwrotnej kolejności ( o czym pewnie wszyscy dobrze wiedzą ;-) )
Chciałbym zwrócić uwagę na to , że po dokręceniu wszystkiego zpowrotem należy wyregulować położenie szyberdachu tak, aby był równo z dachem auta. Robi się to za pomocą nakrętki punkt 6 i śrubki punkt 4 na powyższych zdjęciach

Gdyby ktoś pytał czym najlepiej przyklejać odklejoną tapicerkę podsufitki szyberdachu polecam klej polimerowy którego ja się używałem. Opakowanie po 1l. Oczywiście jest pewnie mnóstwo innych klejów równie dobrych jak ten. Stanowczo odradzam kleje szewskie itp. ponieważ bardzo długo schną. Mi demontaż dachu, odklejenie podsufitki, wypranie ręcznie, wysuszenie na słońcu, przyklejenie i montaż dachu z powrotem zajęło cały dzień ale myślę, że można to zrobić szybciej. Pozdrawiam Bartek

ysiul
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: ysiul » 25 lut 2010, 18:14

Koledzy sytuacja jest następująca mam zapadnięty szyberdach i pasowało by coś z tym zrobić tylko teraz pytanie jak :?: :oops: jak go wyregulować żeby był na równi z płaszczyzną dachu :?: skorzystałem z tego postu bo są w nim zdjęcia co może pomóc w poradzie dla mnie <ok>

Awatar użytkownika
tajson0909
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tajson0909 » 26 lut 2010, 09:12

witam na zdjeciu kolega opisał ktorymi srom=bkami sie ustawia szyber tj. 6 i 4 one słuza do regulacji
a tak po za tym tez musze to zrobic a mianowicie wymienic materiał na szyberku bo był brudny i miejscami odklejony a i reszte podsufitki rozebrałem i zdarłem materiał z gabka i zastanawiam sie jaki kolor dobrac bo bede chciał całe wnetrze zmienic ale jak narazie jezdze bez podsufitki i zle to wyglada ale jak sie ciepło zrobi to cos z tym zrobie i zapodam fotki <ok>

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elementy karoserii”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl