[B4 ABT] Coś syczy przy zamku centralnym
[B4 ABT] Coś syczy przy zamku centralnym
Mam problem z moim centralnym zamkiem Nie zawsze działa a czasami jak otwieram drzwi to w tylnej częsci klapy po prawej stroni cos syczy przez kilka chwil Mój zamek nie jest na pilota działa po przez przekręcenie kluczyka w drzwiach Prosze o wskazówki Pozdrawiam
Proszę poprwanie tytułować tematy
Proszę poprwanie tytułować tematy
Ostatnio zmieniony 21 lip 2008, 16:39 przez cudzilo2, łącznie zmieniany 1 raz.
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Ja proponuje zajzec tez do silownika zamku klapy - silownik jest tak skonstruowany ze skladany jest z 2 elementow na zatrzaski - moglo sie rozejsc - ojciec tak mial, albo jeszcze w gornej czesci silownika gumka uszczelniajaca - taka harmonijka mogla peknac/przetrzec sie. Sprawdz oczywiscie tez przewod powietrzny i podlaczenie przy pompce i jesli posiadasz silownik klapki wlewu paliwa - on tez jest po prawej w bagazniku
- melomarcin
- Forum Audi 80
Tak na przyszłość to ostatnio wymieniałem siłownik w drzwiach kierowcy no a że miałem trochę czasu to obadałem dokładnie co i jak i trochę poczytałem i sprawa jest taka że: pompka pompuje dotąd aż cała instalacja jakby nie napełni się powietrzem, w każdym siłowniku jest albo jakiś czujnik albo sterownik działa tak że jak nie wyczuje odpowiedniego oporu to pompka pompuje lub ssie i tak do każdego siłownika po kolei (to ważne bo nawet widać że rygielki po kolei opadają lub się unoszą) aż nie będzie oporu na wszystkich i wtedy się wyłącza. W jakiejś książce przeczytałem że jeżeli instalacja jest nie szczelna to pompka pompuje przez 30 sek a potem się wyłącza (sprawdziłem i rzeczywiście tak jest), więc łatwo zlokalizować usterkę przy drzwiach bo widać jak ruszają się rygielki. U kolegi akurat było gorzej bo w klapie ale drogą eliminacji łatwo do tego by było dojść. Może akurat info które napisałem przyda się komuś kto będzie szukał porad o tego typu usterce.
gocci,
a jak mi się czasem same zamki otwierają to przypuszczasz co to może być?? bo jeden elektryk uznał że pompka do wymainy ale wątpię, prędzej uwierzę że przy którymś siłowniku uchodzi powietrze i otwiera drzwi...
...roboty kupę bo trzeba ściągać tapicerkę z drzwi: ale obstawialibyście tylko te z zamkiem + bagażnik czy również tylne?
a jak mi się czasem same zamki otwierają to przypuszczasz co to może być?? bo jeden elektryk uznał że pompka do wymainy ale wątpię, prędzej uwierzę że przy którymś siłowniku uchodzi powietrze i otwiera drzwi...
...roboty kupę bo trzeba ściągać tapicerkę z drzwi: ale obstawialibyście tylko te z zamkiem + bagażnik czy również tylne?
U mnie było tak że jak zamki się zamkną to nawet jak rozszczelni się układ to nie otwierają się drzwi, ale (i tu ciekawostka) jako że nie miałem drożnych odpływów w drzwiach a jak wymieniałem ten siłownik to noc wcześniej była ulewa więc miałem trochę wody no i odpiąłem kabelki i tak rzuciłem luzem i wpadły do wody i nagle psssssss, zaczęła działać pompka i na 99% było to przez to że wtyczka wpadła do wody i połączyły się styki i tu może być ten problem że masz mokro w drzwiach. Sprawdź sobie to bo te nie jest dużo roboty dosłownie 8 śrub odkręcić, albo zaobserwuj czy po dużym deszczu się nie otwierają same