Witam
Czytałem sporo tematów dot. regulacji drzwi ale niestety nie znalazłem odpowiedzi na swój problem. Otórz wymieniłem przedwczoraj drzwi pasażera. Poprzednie miałem pogięte (zjechał mi koles z prawego pasa i otarł drzwi) wiec kupiłem uzywki w swoim kolorze i myślałem że wszystko bedzie super. Było do czasu założenia drzwi. Poprzednie drzwi zdjałem z zawiasów i po założeniu "nowych" okazało się, ze są one sporo przesunięte do tyłu. Odkręcałem dolny zawias i regulowałem ich położenie poprzez tuleję w dolnym zawiasie, jednak nadal efekt nie jest zadowalający. Ponadto z wnetrza widać luke pomiędzy uszczelką a drzwiami.
I teraz moje pytanie - czy tuleją w dolnym zawiasie reguluje się połozenie całych drzwi - przesuwanie przód lub tył względam boku auta czy jedynie reguluje się ich kąt - w przypadku kiedy opadna podnosi sie je.
bardzo proszę o porady bo temat jest dość pilny i ważny.
Z góry dziekuje!
[B4 All] Regulacja drzwi
- Kokolino
- Forum Audi 80
- Imię: Radomir
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Na dolnym zawiasie masz regulację do tył przód (ale musisz popuścić górny zawias aby mógł się przesuwać) jak również możesz regulować w pozostałe strony. Niestety wymaga to trochę wprawy i musisz pokombinować zanim obadasz co i jak.
Czasami może okazać się że braknie zakresy regulacji i będziesz musiał sobie poradzić jakimiś podkładkami czy czymś innym.
Czasami może okazać się że braknie zakresy regulacji i będziesz musiał sobie poradzić jakimiś podkładkami czy czymś innym.
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Jelly, weź tą śrubę trzaśnij parę razy młotkiem, przez jakieś twarde drewno lub nawet bezpośrednio. Potem nałóż na nią porządną nasadkę i odkręcaj ze zrywem. Pod tą śrubą jest również tulejka, którą możesz regulować górny zawias.
O ile nic nie było wcześniej kombinowane, to spokojnie musi starczyć regulacji, żeby wypośrodkować te drzwi.
Powodzenia i daj znać jak poszło.
O ile nic nie było wcześniej kombinowane, to spokojnie musi starczyć regulacji, żeby wypośrodkować te drzwi.
Powodzenia i daj znać jak poszło.
Dzieki za porade. Nie wiedziałem ze pod górnym zawiasem tez jest tuleja. Wszedzie bylo napisane tylko o dolnym. A co do tego czy bylo cos wczesniej ruszane to raczej nie to sruby i zawiasy sa polakierowane tak jak nadwozie, wiec gdyby ktos wczesniej cos ruszal byloby widac zerwany lakier. Jutro jak tylko pogoda dopisze wezme sie za to i dam znac! <ok>
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
siwak, tu jest wszystko o regulacji drzwi viewtopic.php?t=7701&postdays=0&postorder=asc&start=0