Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B3 1,8 ] Odpowietrzenie sprzegła hydraulicznego???

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
ODPOWIEDZ
hiszpan82
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B3 1,8 ] Odpowietrzenie sprzegła hydraulicznego???

Post autor: hiszpan82 » 10 kwie 2007, 19:00

Po wymianie skrzyni pojawil sie problem ze sprzeglem, sprzeglo lapie dopiero od polowy i nie odbija do konca.
Chcialem zobaczyc co jest grane i okazalo sie ze jest nie dokrecony odpowietrznik (super mechanik), proby odpowietrzenia nie przyniosły efektu.

Wiec pytanie: czy sprzeglo odpowietrza sie w ten sam sposob co hamulce, czyli pompujemy->przytrzymujemy pedal na dole-> odkrecamy odpowietrznuk->zakrecamy odpowietrznik<-

Awatar użytkownika
Kokolino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Radomir
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Kokolino » 10 kwie 2007, 19:39

Witam.
Wiec pytanie: czy sprzeglo odpowietrza sie w ten sam sposob co hamulce, czyli pompujemy->przytrzymujemy pedal na dole-> odkrecamy odpowietrznuk->zakrecamy odpowietrznik<-
Dokładnie tak Pozdrawiam

hiszpan82
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: hiszpan82 » 10 kwie 2007, 20:04

To jezeli robi sie to dokladnie tak jak napisalem co dlaczego odpowietrzanie nie przynosi efektow?
W czym moze byc problem?
Moze powinienem to robic przy wlaczonym silniku

Awatar użytkownika
Kokolino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Radomir
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Kokolino » 10 kwie 2007, 20:13

Nie silnik raczej nie ma do tego nic gdyż jest oddzielny układ. Poprostu myślę że jak wymieniłeś sprzęgło na nowe to skok pedału napeno się trochę zmieni. Przy w miare zużywającym się sprzęgle pedał rośnie . Tak więc jeśli ci bierze tak na wysokości jedenj trzeciej skoku pedału to myślę że nie ma się o co martwić. Sam osobiście nie lubię jak sprzęgło bierze wysoko i jak by była możliwość regulacji to chętenie bym je popuścił ale niestety nie można mieć wszystkiego. A może przy nowej skrzyni poprostu masz inaczej wkręcony ten trzpień co się na nim łapa opiera.

hiszpan82
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: hiszpan82 » 10 kwie 2007, 20:19

Ale ja nie pisalem ze wymienilem sprzeglo, wymienilem skrzynie
Wczesniej sprzeglo chodzilo dobrze teraz pedal lapie na samym dole i nie odbija do konca i na samym koncu pojawia sie juz.

chlopasek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: chlopasek » 10 kwie 2007, 23:23

odkrec odpowietrznik na silowniku i czekaj jakis czas az jakas ilosc plynu przeleci zakrec i ma byc,ja probowalem rozne sposoby ale tan sie najlepiej sprawdzal,no chyba ze ci wysiadla pompa albo silownik ale raczej to samo i tak szybko nie siada

Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarekj » 11 kwie 2007, 08:44

chlopasek pisze:odkrec odpowietrznik na silowniku i czekaj jakis czas az jakas ilosc plynu przeleci zakrec i ma byc,ja probowalem rozne sposoby ale tan sie najlepiej sprawdzal,no chyba ze ci wysiadla pompa albo silownik ale raczej to samo i tak szybko nie siada
Polecam!

hiszpan82
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: hiszpan82 » 11 kwie 2007, 17:23

Dziekuje

to byla najlepsza metoda, zadzialala automatycznie :-D

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Duch
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Duch » 24 lip 2008, 18:20

Witam
Mam problem chciałem odpowietrzy sprzegło odkreciłem odpowietrznik na wysprzegliku i poszło powietrze i ciupke płynu pedał wpadl w podłoge. Podłączyłem nawet maszyne ktora daje podcisnienie z płynem ktora sie mocuje na zbiorniczku z plynem dot i nic nawet nie kapnie plynem czy pedaluje czy nie .Odkrecilem wysprzeglik zeby wisial w dol zeby lepszy byl spływ plynu i nic nawet nie kapnie jak maszyna daje cisnienie.Co zrobic??Dodam że sprzegło dzialalo puki nie ruszylem odpowietrznika :cry:

Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarekj » 24 lip 2008, 19:22

Połącz wężykiem odpowietrznik w lewym przednim kole i odpowietrznik w siłowniku sprzęgła. Następnie odkreć oba odpowietrzniki o jeden obrót. Teraz trzeba by ktoś Ci pomógł i postępujcie tak jakbyś odpowietrzał przednie lewe koło, czyli pompowanie, trzymanie i odpowietrzanie itd.. Tak do czasu aż przestaną w zbiorniczku płynu hamulcowego pojawiać się pęcherzyki powietrza. Po tym zabiegu zakręcasz oba odpowietrzniki i sprawdzasz jak działa sprzęgło. Jeżeli jest jeszcze lekko "tępę" odpowietrzasz je definitywnie w klasyczny sposób jaki do tej pory praktykowałeś.

mirolb
Forum Audi 80
Forum Audi 80

nowa pompa sprzęgła i zestaw naprawczy wysprzeglika

Post autor: mirolb » 07 lis 2008, 12:09

Witam,

Audi 80 B3 1,8S JN

Po wymianie pompy sprzegla na nową, problemy z odpowietrzeniem. Zalozona nowa uszczelka na tłoczek w wysprzęgliku (zestaw naprawczy) i dalej problem z odpowietrzeniem.
Wczesniej probowalem tez tej niezawodnej metody z pozostawieniem odkreconego odpowietrznika i tez nie zaskutkowal.
Dodatkowo sprzeglo skrzypi przy wciskaniu i łapie od polowy pedala... co jest grane?
Czy ktoś ma jakiś pomysł co jeszcze mogę zrobić, sprawdzić?!

Zuraw
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Zuraw » 07 lis 2008, 18:41

wstyd se przyznac, ale moze mi ktos powiedziec gdzie dokladnie jest ten kurek odpowietrznika??
z gory dzieki

Awatar użytkownika
Danio BB
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Danio BB » 09 lis 2008, 23:22

Zuraw pisze:wstyd se przyznac, ale moze mi ktos powiedziec gdzie dokladnie jest ten kurek odpowietrznika??
z gory dzieki
Na siłowniku sprzęgła, na skrzyni biegów patrząc z góry pod przekładnią kierowniczą ;-)
(taki sam jak odpowietrzniki w zaciskach hamulcowych)

Zuraw
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Zuraw » 09 lis 2008, 23:44

dzieki wielkie ;) znalazlem i zadzialalo.
pozdro

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl