[80 B3 1,8 ] Odpowietrzenie sprzegła hydraulicznego???
[80 B3 1,8 ] Odpowietrzenie sprzegła hydraulicznego???
Po wymianie skrzyni pojawil sie problem ze sprzeglem, sprzeglo lapie dopiero od polowy i nie odbija do konca.
Chcialem zobaczyc co jest grane i okazalo sie ze jest nie dokrecony odpowietrznik (super mechanik), proby odpowietrzenia nie przyniosły efektu.
Wiec pytanie: czy sprzeglo odpowietrza sie w ten sam sposob co hamulce, czyli pompujemy->przytrzymujemy pedal na dole-> odkrecamy odpowietrznuk->zakrecamy odpowietrznik<-
Chcialem zobaczyc co jest grane i okazalo sie ze jest nie dokrecony odpowietrznik (super mechanik), proby odpowietrzenia nie przyniosły efektu.
Wiec pytanie: czy sprzeglo odpowietrza sie w ten sam sposob co hamulce, czyli pompujemy->przytrzymujemy pedal na dole-> odkrecamy odpowietrznuk->zakrecamy odpowietrznik<-
- Kokolino
- Forum Audi 80
- Imię: Radomir
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Nie silnik raczej nie ma do tego nic gdyż jest oddzielny układ. Poprostu myślę że jak wymieniłeś sprzęgło na nowe to skok pedału napeno się trochę zmieni. Przy w miare zużywającym się sprzęgle pedał rośnie . Tak więc jeśli ci bierze tak na wysokości jedenj trzeciej skoku pedału to myślę że nie ma się o co martwić. Sam osobiście nie lubię jak sprzęgło bierze wysoko i jak by była możliwość regulacji to chętenie bym je popuścił ale niestety nie można mieć wszystkiego. A może przy nowej skrzyni poprostu masz inaczej wkręcony ten trzpień co się na nim łapa opiera.
Witam
Mam problem chciałem odpowietrzy sprzegło odkreciłem odpowietrznik na wysprzegliku i poszło powietrze i ciupke płynu pedał wpadl w podłoge. Podłączyłem nawet maszyne ktora daje podcisnienie z płynem ktora sie mocuje na zbiorniczku z plynem dot i nic nawet nie kapnie plynem czy pedaluje czy nie .Odkrecilem wysprzeglik zeby wisial w dol zeby lepszy byl spływ plynu i nic nawet nie kapnie jak maszyna daje cisnienie.Co zrobic??Dodam że sprzegło dzialalo puki nie ruszylem odpowietrznika :cry:
Mam problem chciałem odpowietrzy sprzegło odkreciłem odpowietrznik na wysprzegliku i poszło powietrze i ciupke płynu pedał wpadl w podłoge. Podłączyłem nawet maszyne ktora daje podcisnienie z płynem ktora sie mocuje na zbiorniczku z plynem dot i nic nawet nie kapnie plynem czy pedaluje czy nie .Odkrecilem wysprzeglik zeby wisial w dol zeby lepszy byl spływ plynu i nic nawet nie kapnie jak maszyna daje cisnienie.Co zrobic??Dodam że sprzegło dzialalo puki nie ruszylem odpowietrznika :cry:
Połącz wężykiem odpowietrznik w lewym przednim kole i odpowietrznik w siłowniku sprzęgła. Następnie odkreć oba odpowietrzniki o jeden obrót. Teraz trzeba by ktoś Ci pomógł i postępujcie tak jakbyś odpowietrzał przednie lewe koło, czyli pompowanie, trzymanie i odpowietrzanie itd.. Tak do czasu aż przestaną w zbiorniczku płynu hamulcowego pojawiać się pęcherzyki powietrza. Po tym zabiegu zakręcasz oba odpowietrzniki i sprawdzasz jak działa sprzęgło. Jeżeli jest jeszcze lekko "tępę" odpowietrzasz je definitywnie w klasyczny sposób jaki do tej pory praktykowałeś.
nowa pompa sprzęgła i zestaw naprawczy wysprzeglika
Witam,
Audi 80 B3 1,8S JN
Po wymianie pompy sprzegla na nową, problemy z odpowietrzeniem. Zalozona nowa uszczelka na tłoczek w wysprzęgliku (zestaw naprawczy) i dalej problem z odpowietrzeniem.
Wczesniej probowalem tez tej niezawodnej metody z pozostawieniem odkreconego odpowietrznika i tez nie zaskutkowal.
Dodatkowo sprzeglo skrzypi przy wciskaniu i łapie od polowy pedala... co jest grane?
Czy ktoś ma jakiś pomysł co jeszcze mogę zrobić, sprawdzić?!
Audi 80 B3 1,8S JN
Po wymianie pompy sprzegla na nową, problemy z odpowietrzeniem. Zalozona nowa uszczelka na tłoczek w wysprzęgliku (zestaw naprawczy) i dalej problem z odpowietrzeniem.
Wczesniej probowalem tez tej niezawodnej metody z pozostawieniem odkreconego odpowietrznika i tez nie zaskutkowal.
Dodatkowo sprzeglo skrzypi przy wciskaniu i łapie od polowy pedala... co jest grane?
Czy ktoś ma jakiś pomysł co jeszcze mogę zrobić, sprawdzić?!