[All B4] Odgrzybianie klimatyzacji
[All B4] Odgrzybianie klimatyzacji
Kozystając z okazji ze była ładna pogoda postanowiłem odgrzybic klimatyzacje, opis dotyczy wersji z dwoma poduszkami. Do tego celu uzyłem preparatu w spreju firmy CRC 10702113
Zaczynamy od okręcenia 4 śrub w schowku zaznaczone na czerwono
Po zdemontowaniu schowka ukaże sie nam taki oto widok
Na zdjęciu na niebiesko zaznaczyłem wtyczke od czujnika temp. w kanale powietrza, która nalezy wypiąc z zaczepu oraz mocowanie i przewody od wentylatora. Na czerwono sa zaznaczone śruby które nalezy odkręcic w celu wyjecia wentylatora i dostania sie do nagrzewnicy.
Po wyjeciu wentylatora taki to oto widok sie ukazuje
Następnie przystepujemy do odgrzybiania klimatyzatora, na poczatek dokładnie spryskujemy pianką cała nagrzewnice w dalsej kolejnosci wkładamy całą rurke w przewody wentyalcuje i naciskamy przycisk jednoczesnie wyjmując rurke, robimy takl ze wszystkimi przewodami wentylacyjnymi. Po tej operacji składmy wentylator i uruchamiamy silnik właczamy wentylator na II bieg oraz klmatyzacje wraz z obiegiem wew. Musi tak pochodzić około 5 min obserwujac czy wycieka nadmiar wody z przewodu odpływowego klimatyzacji w komorze silnika
jest pokazana częśc znajdujaca sie we wnetrzu. Nastepnie wyłaczamy klimatyzacje i dajemy ogrzewanie na max i musi jeszcze pochodzic 5 min zeby odparował nadmiar cieczy w kanałach wentylacyjnych. Po tej operacji klimatyzator jest odgrzybiony i wydenzyfekowany i ładnie pachnie w kabinie. Mam nadzieje ze komus sie to przyda
Zaczynamy od okręcenia 4 śrub w schowku zaznaczone na czerwono
Po zdemontowaniu schowka ukaże sie nam taki oto widok
Na zdjęciu na niebiesko zaznaczyłem wtyczke od czujnika temp. w kanale powietrza, która nalezy wypiąc z zaczepu oraz mocowanie i przewody od wentylatora. Na czerwono sa zaznaczone śruby które nalezy odkręcic w celu wyjecia wentylatora i dostania sie do nagrzewnicy.
Po wyjeciu wentylatora taki to oto widok sie ukazuje
Następnie przystepujemy do odgrzybiania klimatyzatora, na poczatek dokładnie spryskujemy pianką cała nagrzewnice w dalsej kolejnosci wkładamy całą rurke w przewody wentyalcuje i naciskamy przycisk jednoczesnie wyjmując rurke, robimy takl ze wszystkimi przewodami wentylacyjnymi. Po tej operacji składmy wentylator i uruchamiamy silnik właczamy wentylator na II bieg oraz klmatyzacje wraz z obiegiem wew. Musi tak pochodzić około 5 min obserwujac czy wycieka nadmiar wody z przewodu odpływowego klimatyzacji w komorze silnika
jest pokazana częśc znajdujaca sie we wnetrzu. Nastepnie wyłaczamy klimatyzacje i dajemy ogrzewanie na max i musi jeszcze pochodzic 5 min zeby odparował nadmiar cieczy w kanałach wentylacyjnych. Po tej operacji klimatyzator jest odgrzybiony i wydenzyfekowany i ładnie pachnie w kabinie. Mam nadzieje ze komus sie to przyda
- rajdowiec86
- Forum Audi 80
baaaaaaaaa 50 100 krzyczą i w górę zależy jak mocno waniajet :roll:WOJTEK26 pisze:Wkóncu wypadało to zrobic a przy okazji zaoszczedzic około 50zł za usługe w warsztacie o ile nie biora więcej a tak przy okazji przysłużyłem sie pokoleniom hehe. Móje koszty to 15zł za srodek do odgrzybiania i 30min pracy
Też muszę bo zaczyna już lekko zalatywać.
- Tdi B4 117Ps
- Forum Audi 80
- Kontakt:
WOJTEK26 pisze:W wersji z klimatyzacja tak tego nie zrobisz bo blokuje dostep wentylator który jest umieszczony poziomo a nie pionowo jak w zwykłej wersji poza tym masz jeszcze klapke od obiegu wew.
A to nie możną go włączyć ???? :mrgreen: a klapka jak nie masz włączonego "REC" jest przecież otwarta Powiem krótko nie trzeba rozbierać ..przetestowane (włącznie z pianką):) No chyba ,że przeciwpyłkowego nie ma to wtedy niestety trzeba liście ręcznie z parownika wybrać ....i demontować. poza tym są w obiegu preparaty które stosujesz aplikując od środka przy zamkniętym obiegu. Osobiście w/g mnie lepiej zadziałała pianka.
jak najbardziej można ale nie na włączonym.szantis pisze:Tylko czemu demontować schowek i wyjmować wiatrak.....Można wyjąc przeciwpyłkowyz grodzi i na włączonym nawiewie zaaplikować środek . Efekt ten sam
najpierw wpuszczasz jak najgłębiej rureczkę między łopatki wirnika i pompujesz sporą ilość pianki. jak wiesz gdzie zlatuje syf i odprowadzana jest woda (rureczka gumowa) to tam będzie sączyć się pianka zamieniona już w płyn.