[B4 ABT+ LPG] Mułowaty silnik po wymianach filtrow itp.
[B4 ABT+ LPG] Mułowaty silnik po wymianach filtrow itp.
Witam! Mam następujący problem. Auto jest strasznie zamulone.Tak jakby mu brakowało jeszcze czegoś myśle tu o mieszance powietrza(nie chce sugerować ale tak czuje). Pod górke to trojke trzeba wrzucać musowo i auto się nie zbiera tylko jedzie stałą prędkością.Na prostej drodze też nie ma rewelacji strasznie chodzi jak na ten silnik. Czasem mu coś odbije(bardzo rzadko), że czuć jednak te 90KM ale to naprawde rzadkość. Naprawdę jak na 2.0 chodzi jak polonez. Jest po wymianie świec na (NGK), kabli również na (NGK), filtra powietrza, uszczelki pod głowicą. Uszczelka wymieniana była ponieważ wyrzucało płyn ze zbiorniczka, zresztą po wymianie to samo. Kupiłem nowy korek tez to samo. Następna rzecz na przewodach jest przebicie tzn silnik pracuje w miarę równo ale widać iskry (już trzecie kable tym razem NGK i to samo). Naprawdę już nie wiem co robić. Panowie może to być źle ustawiony zapłon? Lub czy te problemy o których pisze wyżej mogą mieć jakiś wpływ na ta mułowatość? Dodam że auto jest na LPG Landi. Spalanie w granicach 12,5L/100km. Ewentualnie od czego zacząć by próbować wyeliminować tego muła. Jeśli coś jeszcze mam podać, jakieś dane itp proszę pisać. Proszę naprawdę o pomoc. Z góry bardzo dziękuje. Pozdro
- Danek
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
sobol_20, Po pierwsze musisz zlokalizować przyczynę i wyeliminować przebicia, po drugie sprawdź ustawienie rozrządu i zapłonu, po trzecie zmierz kompresję bo mimo wymiany uszczelki może się okazać, że masz np. pękniętą głowicę (nie sądzę, ale...). Po wymianie filtrów czasem konieczna jest regulacja instalacji LPG (zwłaszcza jeśli to jest I generacja).
Głowica była mierzona na ciśnienie i wszystko z nią w porządku. Ale kompreche można sprawdzić. Gaz jest zwykły nie sekwencja. Można by go wyregulować aby zmniejszyć spalanie bo od nowości nie było nic ustawiane przy LPG. A na benzynie chodzi prawie tak samo jak na gazie-słabizna. Nie wiem być może już ten silnik wysłużył swoje i dlatego czy jest jakaś przyczyna jak sądzicie?
- el_scorpion
- Forum Audi 80
sobol_20,
[ Dodano: 2008-07-25, 14:42 ]
- a czego Ty się spodziewasz? 90KM i 142 Nm niestety nie robi wrazenia na tej budzieNaprawdę jak na 2.0 chodzi jak polonez
[ Dodano: 2008-07-25, 14:42 ]
- to wyszło by przy pomiarze ciśnienia sprężaniaNie wiem być może już ten silnik wysłużył swoje i dlatego czy jest jakaś przyczyna jak sądzicie?
- el_scorpion
- Forum Audi 80
Oczywiście w ABT jest silnik krokowy ale... Przy krokowcu byłyby raczej nierowne wolne obroty i falowanie. Mi przy awarii silniczka krokowego gasł też strasznie na zimnym, a jak wywaliło błąd na kompa to wogóle nie dało się jeździć także raczej nie jest to powodem takiej awarii jak opisujesz u siebie.