[b4 1.9td aaz]wyciek oleju ze skrzyni
Witam wszytkich mam pewnien problemik a mianowice wyciek oleju ze skrzyni biegów.
Olej pojawia siena walku przesuwki biegow czyli tam gdzie wchodzi dzwignia zmiany biegow do skrzyni.
:roll: Czy mozna temu jakos zaradzic bez wiekszych komplikacjii tzn wyjmowania skrzyni biegow.
:roll: Prosze o pomoc czy mozna temu jakos zaradzic.
Dziekuje
Olej pojawia siena walku przesuwki biegow czyli tam gdzie wchodzi dzwignia zmiany biegow do skrzyni.
:roll: Czy mozna temu jakos zaradzic bez wiekszych komplikacjii tzn wyjmowania skrzyni biegow.
:roll: Prosze o pomoc czy mozna temu jakos zaradzic.
Dziekuje
[b4 1.9td aaz]wyciek oleju
Dzieki za rade a ile powinno wejsc oleju do skrzyni????
[ Dodano: 2008-08-08, 23:06 ]
Dzieki kolego kurcze nie moge znalezc twojego tematu na forum odnosnie uszczelniacza jaki powinien isc na ten walek od zmiany biegow?????
[ Dodano: 2008-08-08, 23:06 ]
Dzieki kolego kurcze nie moge znalezc twojego tematu na forum odnosnie uszczelniacza jaki powinien isc na ten walek od zmiany biegow?????
2,35 litra oleju. ja też sie przymierzam do wymiany oleju w skrzyni gdyż sączy się on z simerungu półosi, upatrzyłem już fajny Shell 75W-90 syntetyk pakowany w białych litrowych butelkach. cena jednego litra tego oleju to okolo 50 zł. czy ktoś zna ten olej i mogłby coś powiedzieć na jego temat?
mam też dwa pytania:
czy aby wymienić simering półosi skrzyni biegów trzeba wyjmować skrzynię biegów?
czy jeśli okaże się, że zbyt wiele oleju nie wyciekło, to czy po wymianie simeringu można zalać z powrotem ten sam olej który został uprzednio spuszczony ze skrzyni?
mam też dwa pytania:
czy aby wymienić simering półosi skrzyni biegów trzeba wyjmować skrzynię biegów?
czy jeśli okaże się, że zbyt wiele oleju nie wyciekło, to czy po wymianie simeringu można zalać z powrotem ten sam olej który został uprzednio spuszczony ze skrzyni?
właśnie nie chce wlewac tego samego oleju ale mechanik mowi, że "jak skrzynia dobrze chodzi, to przy wymianie simeringu nie ma potrzeby wymiany oleju i że jego zdaniem można wlac ten sam olej bo tego sie w ogóle nie zmienia" - troche mi się to nie podobało dlatego o to pytam żeby mi mechanik ciemnoty nie wcisnął, a nigdzie nie udało mi sie znaleźc info czy taka operacja byłaby w ogóle zgodna z logiką bo przecież tam pewnie pływają drobiny metalu...
znalazłem za to niedawno na forum informacje, że dobry byłby Castroll Taf-X 75W-90 i już objeździem sklepy ale jego niestety nie moge dostac w żadnym sklepie u mnie w mieście. jest za to dostępny olej Shell 75w-90 w białych butelkach wiec z tego powodu planuje zakup oleju Shell.
znalazłem za to niedawno na forum informacje, że dobry byłby Castroll Taf-X 75W-90 i już objeździem sklepy ale jego niestety nie moge dostac w żadnym sklepie u mnie w mieście. jest za to dostępny olej Shell 75w-90 w białych butelkach wiec z tego powodu planuje zakup oleju Shell.
No wlasnie a moze wie ktośczy przy wymianie oleju a niewiem jaki jest wlany mam wlac olej syntetyczny ?
N :lol: ic sie nie stanie?
[ Dodano: 2008-08-14, 19:40 ]
Panowie pomocy ponawiam swoje pytanko odnosnie oleju i uszczelniacza? :?:
.Nie moge nidgzie sie dopatrzec tematu odnosnie wymiany uszczelniacza.
A czy jak zaleje poznie do skrzyni olej pełen syntetyk to nic sie nie stanie bo niewiem czy :cry: czasami poprzedni wlasciciel nie zalal polsyntetyku???Pomocy. :?:
N :lol: ic sie nie stanie?
[ Dodano: 2008-08-14, 19:40 ]
Panowie pomocy ponawiam swoje pytanko odnosnie oleju i uszczelniacza? :?:
.Nie moge nidgzie sie dopatrzec tematu odnosnie wymiany uszczelniacza.
A czy jak zaleje poznie do skrzyni olej pełen syntetyk to nic sie nie stanie bo niewiem czy :cry: czasami poprzedni wlasciciel nie zalal polsyntetyku???Pomocy. :?:
osnośnie oleju to dzisiaj wlałem litr oleju do skrzyni (ten olej co pisałem wyżej o nim). niestety poszedł na dolewkę gdyż jest nieszczelność w skrzyni, a mechanik robił akurat zawieszenie z tyłu i kazałem mu przy okazji sprawdzić ile oleju w skrzyni jest.
okazało się lepiej dolać i weszła cała litrowa butelka, którą miałem w bagażniku :shock:
planowałem dokupić więcej i wymienić cały olej przy następnej okazji ale to dopiero po naprawie simeringu. niestety sytuacja była dość pilna - nie chcę zatrzeć skrzyni więc zdecydowałem, że lepiej poświęcić ten litr, a na wymianę kupić nowy - ten mechanik niestety skrzyń nie naprawia. co ciekawe, po dolewce dalej nie ma stanu więc wydaje mi się, że w pewnym sensie uratowałem sprawę tym litrem.
po zmieszaniu oleju znowym - wszystko działa jak należy i nie widać zadnej różnicy.
przy okazji powiedzał mi, że wyciek mam nie od simeringu półosi, tylko jakaś gumka w półośce jego zdaniem się wyrobiła.
prze_mo, ja na dolekwę dałem pełen syntetyk. z tego co znalazłem na forum, to do 80 można wlać jedynie pełen syntetyk więc jak zmienisz to co masz na pełen syntetyk, to będzie dobrze (ale musi być 75w-90 GL4)
okazało się lepiej dolać i weszła cała litrowa butelka, którą miałem w bagażniku :shock:
planowałem dokupić więcej i wymienić cały olej przy następnej okazji ale to dopiero po naprawie simeringu. niestety sytuacja była dość pilna - nie chcę zatrzeć skrzyni więc zdecydowałem, że lepiej poświęcić ten litr, a na wymianę kupić nowy - ten mechanik niestety skrzyń nie naprawia. co ciekawe, po dolewce dalej nie ma stanu więc wydaje mi się, że w pewnym sensie uratowałem sprawę tym litrem.
po zmieszaniu oleju znowym - wszystko działa jak należy i nie widać zadnej różnicy.
przy okazji powiedzał mi, że wyciek mam nie od simeringu półosi, tylko jakaś gumka w półośce jego zdaniem się wyrobiła.
prze_mo, ja na dolekwę dałem pełen syntetyk. z tego co znalazłem na forum, to do 80 można wlać jedynie pełen syntetyk więc jak zmienisz to co masz na pełen syntetyk, to będzie dobrze (ale musi być 75w-90 GL4)
[1.9 td aaz]wyciek oleju ze skrzyni
Przepraszam za 2 takie same tematy.
Już wiecej nie będę.
Wreszcie sie udalo wymienilem simering na wybieraku wymiary 16x24x8.
Spuscilem stary zasyfialy olej ze krzyni i zalalem nowym 75w90 firmy carlux.
Teraz begi nie lataja wchodza sztywno.
Dzieki za rady panowie.
Pomogliście
Już wiecej nie będę.
Wreszcie sie udalo wymienilem simering na wybieraku wymiary 16x24x8.
Spuscilem stary zasyfialy olej ze krzyni i zalalem nowym 75w90 firmy carlux.
Teraz begi nie lataja wchodza sztywno.
Dzieki za rady panowie.
Pomogliście