Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b4 1.9td aaz]wyciek oleju ze skrzyni

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
ODPOWIEDZ
prze_mo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: prze_mo » 07 sie 2008, 19:00

Witam wszytkich mam pewnien problemik a mianowice wyciek oleju ze skrzyni biegów.
:-/ Olej pojawia siena walku przesuwki biegow czyli tam gdzie wchodzi dzwignia zmiany biegow do skrzyni.
:roll: Czy mozna temu jakos zaradzic bez wiekszych komplikacjii tzn wyjmowania skrzyni biegow.
:roll: Prosze o pomoc czy mozna temu jakos zaradzic.
Dziekuje ;-)

Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarekj » 07 sie 2008, 19:39

Trzeba wymienić uszczelniacz. Pisałem o tym na forum. Sprytny mechanik poradzi sobie bez wyjmowania skrzyni.

prze_mo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[b4 1.9td aaz]wyciek oleju

Post autor: prze_mo » 08 sie 2008, 16:30

Dzieki za rade a ile powinno wejsc oleju do skrzyni???? :-?

[ Dodano: 2008-08-08, 23:06 ]
Dzieki kolego kurcze nie moge znalezc twojego tematu na forum odnosnie uszczelniacza jaki powinien isc na ten walek od zmiany biegow????? :-?

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 11 sie 2008, 15:26

2,35 litra oleju. ja też sie przymierzam do wymiany oleju w skrzyni gdyż sączy się on z simerungu półosi, upatrzyłem już fajny Shell 75W-90 syntetyk pakowany w białych litrowych butelkach. cena jednego litra tego oleju to okolo 50 zł. czy ktoś zna ten olej i mogłby coś powiedzieć na jego temat?

mam też dwa pytania:
czy aby wymienić simering półosi skrzyni biegów trzeba wyjmować skrzynię biegów?
czy jeśli okaże się, że zbyt wiele oleju nie wyciekło, to czy po wymianie simeringu można zalać z powrotem ten sam olej który został uprzednio spuszczony ze skrzyni?

Awatar użytkownika
cobra
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: cobra » 11 sie 2008, 17:50

ten sam olej chcesz wlewać? Bądź poważny... 100-120zł na niecałe 3l oleju to jeszcze nie majątek
A ten Shell o którym piszesz nie jest zły, chociaż warto też poszukać castrola - cena podobna, a moze nawet ciutkę tańszy

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 11 sie 2008, 21:26

właśnie nie chce wlewac tego samego oleju ale mechanik mowi, że "jak skrzynia dobrze chodzi, to przy wymianie simeringu nie ma potrzeby wymiany oleju i że jego zdaniem można wlac ten sam olej bo tego sie w ogóle nie zmienia" - troche mi się to nie podobało dlatego o to pytam żeby mi mechanik ciemnoty nie wcisnął, a nigdzie nie udało mi sie znaleźc info czy taka operacja byłaby w ogóle zgodna z logiką bo przecież tam pewnie pływają drobiny metalu...
znalazłem za to niedawno na forum informacje, że dobry byłby Castroll Taf-X 75W-90 i już objeździem sklepy ale jego niestety nie moge dostac w żadnym sklepie u mnie w mieście. jest za to dostępny olej Shell 75w-90 w białych butelkach wiec z tego powodu planuje zakup oleju Shell.

prze_mo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: prze_mo » 12 sie 2008, 13:31

No wlasnie a moze wie ktośczy przy wymianie oleju a niewiem jaki jest wlany mam wlac olej syntetyczny ?
N :lol: ic sie nie stanie?

[ Dodano: 2008-08-14, 19:40 ]
Panowie pomocy ponawiam swoje pytanko odnosnie oleju i uszczelniacza? :?:
.Nie moge nidgzie sie dopatrzec tematu odnosnie wymiany uszczelniacza.
A czy jak zaleje poznie do skrzyni olej pełen syntetyk to nic sie nie stanie bo niewiem czy :cry: czasami poprzedni wlasciciel nie zalal polsyntetyku???Pomocy. :?:

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 20 sie 2008, 18:07

osnośnie oleju to dzisiaj wlałem litr oleju do skrzyni (ten olej co pisałem wyżej o nim). niestety poszedł na dolewkę gdyż jest nieszczelność w skrzyni, a mechanik robił akurat zawieszenie z tyłu i kazałem mu przy okazji sprawdzić ile oleju w skrzyni jest.
okazało się lepiej dolać i weszła cała litrowa butelka, którą miałem w bagażniku :shock:
planowałem dokupić więcej i wymienić cały olej przy następnej okazji ale to dopiero po naprawie simeringu. niestety sytuacja była dość pilna - nie chcę zatrzeć skrzyni więc zdecydowałem, że lepiej poświęcić ten litr, a na wymianę kupić nowy - ten mechanik niestety skrzyń nie naprawia. co ciekawe, po dolewce dalej nie ma stanu więc wydaje mi się, że w pewnym sensie uratowałem sprawę tym litrem.
po zmieszaniu oleju znowym - wszystko działa jak należy i nie widać zadnej różnicy.
przy okazji powiedzał mi, że wyciek mam nie od simeringu półosi, tylko jakaś gumka w półośce jego zdaniem się wyrobiła.

prze_mo, ja na dolekwę dałem pełen syntetyk. z tego co znalazłem na forum, to do 80 można wlać jedynie pełen syntetyk więc jak zmienisz to co masz na pełen syntetyk, to będzie dobrze (ale musi być 75w-90 GL4)

Awatar użytkownika
Kokolino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Radomir
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Kokolino » 22 sie 2008, 15:08

Kolego nie pisz dwóch takich samych tematów. Następnym razem zamknę obydwa. :evil:

prze_mo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[1.9 td aaz]wyciek oleju ze skrzyni

Post autor: prze_mo » 22 sie 2008, 15:58

Przepraszam za 2 takie same tematy.
Już wiecej nie będę.
Wreszcie sie udalo wymienilem simering na wybieraku wymiary 16x24x8.
Spuscilem stary zasyfialy olej ze krzyni i zalalem nowym 75w90 firmy carlux.
Teraz begi nie lataja wchodza sztywno.
Dzieki za rady panowie.
Pomogliście

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl