[1.9 TDI 1Z] Klimatyzacja
Znacie jakiś warsztat, który się podejmie montażu ww klimy ?
Chciałbym wstawić samochód i odebrać zrobiony. Nie znam się na tym. I chciałem kompleksowo.
Ciekawe ile to kosztuje ?
Pozdrawiam.
Ciekawe ile to kosztuje ?
Pozdrawiam.
Panowie doradzcie mi czy to normalne, ze po dłuższej jeżdzie na klimie ok.100km i po jej wyłączeniu zaczyna kapać woda pod schowkiem pasażera. Może jej tak dużo napadać, że może stać pod dywanikiem???? Bo u mnie tak się zdarzyło.
Zapewne im dłużej pracuje klima to bardziej się oszrania parownik jak się nie myle i po wyłaczeniu klimy wszystko zaczyna spływać.
Dodam że słychac charakterystyczne przepływanie jakby wody w przewodach pod schowkiem po takiej jeżdzie.
Czy nie powinnio tam być jakiegoś odwodnienia które wypuszca ta wode na zewnątrz???
I kolejna rzecz, podczas używania klimy, gdy spada nawet niewielki deszcz na przednia szybę, zaczyna mi parować przednia szyba od wewnątrz, nawet jak mam skierowany nadmuch na nogi.
Przestaje parować dopiero w sytuacji kiedy wyłącze klime i upłynie pare minut zanim wylatujace powietrze z kratek się ogrzeje.
Proszę niech sie wypowie ktoś kto zna się na temacie.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2007-08-13, 22:55 ]
Przy przyspieszaniu wylatuje z przednich kratek nawiewów para.
Zapewne im dłużej pracuje klima to bardziej się oszrania parownik jak się nie myle i po wyłaczeniu klimy wszystko zaczyna spływać.
Dodam że słychac charakterystyczne przepływanie jakby wody w przewodach pod schowkiem po takiej jeżdzie.
Czy nie powinnio tam być jakiegoś odwodnienia które wypuszca ta wode na zewnątrz???
I kolejna rzecz, podczas używania klimy, gdy spada nawet niewielki deszcz na przednia szybę, zaczyna mi parować przednia szyba od wewnątrz, nawet jak mam skierowany nadmuch na nogi.
Przestaje parować dopiero w sytuacji kiedy wyłącze klime i upłynie pare minut zanim wylatujace powietrze z kratek się ogrzeje.
Proszę niech sie wypowie ktoś kto zna się na temacie.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2007-08-13, 22:55 ]
Przy przyspieszaniu wylatuje z przednich kratek nawiewów para.
Z parownika klimatyzacji woda jest odprowadzana na zewnątrz auta gumowym wężykiem wciskanym na dolna częśc obudowy parownika. W przypadku klimy nie ma prawa żadna woda wpływać do przedziału pasażerskiego. Skraplanie wody to normalny objaw w przypadku klimatyzacji. Trzeba ja tylko skutecznie odprowadzić na zewnątrz i problem minie. Byc może spadł gumowy odpływ wody lub pęknieta jest dolna częśobudowy parownika.
Ta wylatująca "para" to normalny objaw przy dobrze działajacej klimie i dużej wilgotności zasysanego do kabiny powietrza. Tym jak i innymi objawami nie musisz się martwić.
Ta wylatująca "para" to normalny objaw przy dobrze działajacej klimie i dużej wilgotności zasysanego do kabiny powietrza. Tym jak i innymi objawami nie musisz się martwić.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Jacek
- Model: Audi 90 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
czarekj pisze:...
cale szczescie, wczoraj i umnie pojawila sie para, wylatywala tylko ze srodkowych kratek, z bocznych nie. w pierwszej chwili myslalem ze to dym ... jezdzilem roznymi samochodami z klima i nigdy nie widzialem wylatujacej pary z nawiewow ale skoro to normalne w b4 to ok.
pzdr
jas
Witajcie,
czy ktoś już przedzierał się przez własnoręczne zakładanie klimy w 1,9 TDI? Właśnie znalazłem kompletny wymontowany (chyba) zestaw do sprzedania i poważnie się nad tym zastanawiam, ale bez wsparcia ani rusz. A Może macie jakieś zakłady godne polecenia i orientujecie się ile ta przyjemność kosztuje? Okolice Ostrowi Mazowieckiej, ewentualnie Warszawy. Z góry dzięki.
Ps. Cieszę się, że znalazłem to forum. Ozdrowienia
czy ktoś już przedzierał się przez własnoręczne zakładanie klimy w 1,9 TDI? Właśnie znalazłem kompletny wymontowany (chyba) zestaw do sprzedania i poważnie się nad tym zastanawiam, ale bez wsparcia ani rusz. A Może macie jakieś zakłady godne polecenia i orientujecie się ile ta przyjemność kosztuje? Okolice Ostrowi Mazowieckiej, ewentualnie Warszawy. Z góry dzięki.
Ps. Cieszę się, że znalazłem to forum. Ozdrowienia
Jeszcze tylko pasek napędu i można zaczynać. Nawet jezeli jeszcze czegoś zabrakuje to juz nie powinno byc problemem takową część dokupić. Jakby się dało to jeszcze możesz zabrać wiązkę zasilania - od skrzynki bezpieczników do zespołu dmuchawy - zakończona czerwona okragłą i prostokatną brązowa wtyczką a także przekaźniki klimatyzacji - 305.
Jeszcze śrubki mocujace kompresor i weżyk plastikowy podciśnienia REC.
Jeszcze śrubki mocujace kompresor i weżyk plastikowy podciśnienia REC.
podepne sie pod tematczarekj pisze:Pokaż na zdjęciach co już masz upatrzone? Czy jest to agregat od 1Z? Jeżeli tak, to mogę się tym zająć.
też jestem zainteresowany tematem...
mam 1,9 tdi (1Z)... i myślę o włożeniu klimy
czy są różnice między benzynka 2.0 a 1Z jeśli chodzi o klimę
bo na pewno 6 cylindrówki mają inna konstrukcję ale 4 cyl benzyna i diesel chyba to samo
jeśłi chodzi o mechaniczne sprawy chyba nie ma paniki - martwia mnie nie same komponenty ale ich umocowanie - tzn uchwyty, wkręty, opaski i inne duperele których może brakować w zwykłej wersji
ALE !!! martwi mnie elektryczność....... tzn wiązka, czujniki, przekaźniki i bezpieczniki - to mnie przeraża....
czy ktoś zrobił tę klimę w 1Z od początku do końca - czy to tylko zebrane informacje z różnych źródeł...???