[1.9TDI 1Z] Zakopcony wydech co to oznacza?.
[1.9TDI 1Z] Zakopcony wydech co to oznacza?.
Witam serdecznie
Ostatnio zauważyłem że mam zakopconą rure wydechową ( końcówkę tej rury) i niewidem zabardzo czy coś zaczyna się dziać z autem czy to od paliwa czy ..?
Proszę o pomoc i podpowiedzi co to może być dodam że silnik pracuje normalnie a spalanie jakby w normie a może troszeczkę większe ale ciążko sprawdzić bo jak wzrosło to naprawdę nie wiele
Pozdrawiam Jacek
Ostatnio zauważyłem że mam zakopconą rure wydechową ( końcówkę tej rury) i niewidem zabardzo czy coś zaczyna się dziać z autem czy to od paliwa czy ..?
Proszę o pomoc i podpowiedzi co to może być dodam że silnik pracuje normalnie a spalanie jakby w normie a może troszeczkę większe ale ciążko sprawdzić bo jak wzrosło to naprawdę nie wiele
Pozdrawiam Jacek
Ostatnio zmieniony 13 sty 2009, 09:22 przez Jacek_slp, łącznie zmieniany 1 raz.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Re: [B4 1.9 TDI 1Z] zakopcony wydech co do oznacza ???
Oj znaczy, znaczy... że masz Diesla <ok>Jacek_slp pisze:
Ostatnio zauważyłem że mam zakopconą rure wydechową ( końcówke tej rury) i niewiem zabardzo czy coś zaczyna
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
panowie a jak to wogóle powinno byc w naszych dieslach z tym kopceniem.powinien troche kopcić a może wcale?? nieraz jak jade nawet za nowymi samochodami i jak ktoś zredukuje lub nagle przyspieszy to dość mocno zakopci.w starszych samochodach nieraz tego wcale niewidze (oczywiście nie mówie tu o samochodach które kopcą jak parowozy).u mnie co ciekawe przy spokojnej jeździe kopcenia nie widać jednak przy 3000 obrotów i wyżej pojawia sie kopcenie (zwłaszcza widac to w nocy jak ktoś za mną jedzie i oswietla te kłęby dymu :mrgreen: ) no wiec jak to jest u was i jak powinno byc??
- krzysiek_kw15
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Nadwozie: Coupe quattro
Diesel który ma ojciec (80B4 1.9Tdi) to on w ogóle nie kopci w żadnym zakresie obrotów.
Przy odpaleniu jak postoi ze dwa dni to wypluje troche czarnego dymu ale jest tego naprawde niewiele.
Kiedyś w trasie sie troche ganialiśmy i jadąc za ojcem nie zauważyłem kopcenia.
Jedyne co widziałem przy redukcji biegu to tak jakby czyste powietrze szybciej wydostające sie z rury wydechowej.
To chyba dobrze nie ?? <ok>
Przy odpaleniu jak postoi ze dwa dni to wypluje troche czarnego dymu ale jest tego naprawde niewiele.
Kiedyś w trasie sie troche ganialiśmy i jadąc za ojcem nie zauważyłem kopcenia.
Jedyne co widziałem przy redukcji biegu to tak jakby czyste powietrze szybciej wydostające sie z rury wydechowej.
To chyba dobrze nie ?? <ok>
- krzysiek_kw15
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Nadwozie: Coupe quattro
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
u mnie jest to samo.jak odpalam i przy normalnej jeździe nie ma żadnego kopcenia ale przy 3000 obrotów to widac że coś sie wydostaje z rury... jechałem ostatnio za VW Phaeton Tdi i koleś jak przyspieszał to puścił takiego dyma że nie widziałem na chwile jego samochodu :mrgreen: i to mnie dziwi że niektóre stare samochody kopcą tak skromnie że prawie tego nie widać a niektóre nowe potrafią zadymić całą droge :mrgreen:
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
Kazde auto bierze olej przeciesz w silnku sa elemnty ruchome nie ma idalnego uszczelnienia wiec czesc oleju zawsze sie spala, a ta czescia zazwyczaj podawana przez prosucenta jest około 0.5 - 1l przy normalnej jezdzie !! Bo przy pałowaniu to sie zwieksza i to czasem znacznie.krzysiek_kw15 pisze:Panowie a to możliwe że diesel nie bierze oleju ??