Witam zgromadzonych Tutaj klubowiczy,
Mam pytanko do Was, na co zwrócić uwagę podczas wymianie miski olejowej oraz wymiana oleju + filtra.
Miskę musze wymienić, ponieważ została przetarta i spieprza oliwa.
Miskę, olej, filtr oleju, nowe śruby + pasta/silicon uszczelniający miskę mam.
Prosiłbym Was o pomoc, ponieważ zabieram sie pierwszy raz za to.
Pozdrawiam
[All] Na co zwrócić uwagę przy zmianie miski olejowej + ....
- bartek18150
- Audi 80 Klub
- Imię: Dawid
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
Najwayniejsye to sprawdzic czy nie ma nigdzie wzerow, potem przeczyscic wszystko drobnym papierkiem sciernym najlepiej lekko nasaczonzm olejem, potem odtluszczasz powierzchnie , rozprowadzasz cieniusienka warstewke sylikonu na elemety czyli blok i miske, potem skrecasz od srodka do zewnatrz, po skreceniu pasowalo by zaczekac az wszystko zaschnie
ja by tylko dodał, że skrecasz kazda srube po kilka zwoi, i nastepna, i nastepna...FranoF1 pisze:bartek18150 napisał/a:
potem skrecasz od srodka do zewnatrz, po skreceniu pasowalo by zaczekac az wszystko zaschnie
...o taką podpowiedz mi właśnie chodziło.
dzieki wielkie
pozniej dokrecasz po kawalku, i najlepiej za 3-4 kreceniem dopiero dokrecac mocno
w kolejnosci od srodka do brzegu
Jak wymieniasz filtr oleju to dobrze jest nalać olej do niego. Krócej silnik będzie chodził na sucho bez oleju bo pompa nie będzie musiała nabijać filtra. a oleju to wejdzie Ci pewnie z pół litra do filtra, a może więcej. Zależy jaki filtr i jak nalejesz za pierwszym razem do pełna filtra to poczekaj chwile jak opadnie o znowu dolej i pewnie będziesz musiał tak kilka razy robić. A i słyszałem też i sam tak robie że zanim zakręcę filtr to smaruje delikatnie olejem tą gumową uszczelkę na filtrze . pozdrawiam. powodzenia <ok>
- bartek18150
- Audi 80 Klub
- Imię: Dawid
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
Poto by potem latwiej odkrecicspiczi pisze:A i słyszałem też i sam tak robie że zanim zakręcę filtr to smaruje delikatnie olejem tą gumową uszczelkę na filtrze . pozdrawiam. powodzenia
Ja tylko dodam ze zawsze spuszczam na troche rozgrzanym silniku olej, jest on wtedy zadszy i lepiej scieka ze wszystkimi syfami I jak dolewasz nowy olej to zanim sprawdzisz jego poziom, odczekaj chwilke by splyna on do misy.
A i ja zawsze zalewam tak na 3/4 skali, moim zdaniem jest to optimum, bo co za duzo to tez nie zdrowo
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Nie wiem dla czego to robisz skoro po napełnieniu układu olej i tak sam przepływa przez filtr i go napełnia.Jak wymieniasz filtr oleju to dobrze jest nalać olej do niego.
Ja jak zmieniam olej to robie to w ten sposób że jak wracam po południu czy tez wieczorma do domu to na gorącym silniku odkręcam korek, poluzowuję filtr, po chwili go odkręcam i zostawiam tak na noc - do rana praktycznie cały olej ścieka. Zalewasz 3,5l bez wahania, czekasz 10min i dolewka i tak do póki nie uzyskasz 3/4 na miarce. Po "przejażdżce" wieczorem jak autko postoi z godzinę albo po nocy sprawdź stan oleju i jak coś to dolej tyci tyci. Tak robię zawsze. Tak się nauczyłem od ojca mechanika i zawsze był git.