Witam zgromadzonych Tutaj klubowiczy,
Mam pytanko do Was, na co zwrócić uwagę podczas wymianie miski olejowej oraz wymiana oleju + filtra.
Miskę musze wymienić, ponieważ została przetarta i spieprza oliwa.
Miskę, olej, filtr oleju, nowe śruby + pasta/silicon uszczelniający miskę mam.
Prosiłbym Was o pomoc, ponieważ zabieram sie pierwszy raz za to.
Pozdrawiam
[All] Na co zwrócić uwagę przy zmianie miski olejowej + ....
- bartek18150
- Audi 80 Klub

- Imię: Dawid
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
Najwayniejsye to sprawdzic czy nie ma nigdzie wzerow, potem przeczyscic wszystko drobnym papierkiem sciernym najlepiej lekko nasaczonzm olejem, potem odtluszczasz powierzchnie , rozprowadzasz cieniusienka warstewke sylikonu na elemety czyli blok i miske, potem skrecasz od srodka do zewnatrz, po skreceniu pasowalo by zaczekac az wszystko zaschnie 
-
AndrzejRU
ja by tylko dodał, że skrecasz kazda srube po kilka zwoi, i nastepna, i nastepna...FranoF1 pisze:bartek18150 napisał/a:
potem skrecasz od srodka do zewnatrz, po skreceniu pasowalo by zaczekac az wszystko zaschnie
...o taką podpowiedz mi właśnie chodziło.
dzieki wielkie
pozniej dokrecasz po kawalku, i najlepiej za 3-4 kreceniem dopiero dokrecac mocno
w kolejnosci od srodka do brzegu
-
spiczi
- Forum Audi 80

- Imię: Kris
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe
- Silnik: 1.6 JK
Jak wymieniasz filtr oleju to dobrze jest nalać olej do niego. Krócej silnik będzie chodził na sucho bez oleju bo pompa nie będzie musiała nabijać filtra. a oleju to wejdzie Ci pewnie z pół litra do filtra, a może więcej. Zależy jaki filtr i jak nalejesz za pierwszym razem do pełna filtra to poczekaj chwile jak opadnie o znowu dolej i pewnie będziesz musiał tak kilka razy robić. A i słyszałem też i sam tak robie że zanim zakręcę filtr to smaruje delikatnie olejem tą gumową uszczelkę na filtrze . pozdrawiam. powodzenia <ok>
- bartek18150
- Audi 80 Klub

- Imię: Dawid
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
Poto by potem latwiej odkrecicspiczi pisze:A i słyszałem też i sam tak robie że zanim zakręcę filtr to smaruje delikatnie olejem tą gumową uszczelkę na filtrze . pozdrawiam. powodzenia
Ja tylko dodam ze zawsze spuszczam na troche rozgrzanym silniku olej, jest on wtedy zadszy i lepiej scieka ze wszystkimi syfami
A i ja zawsze zalewam tak na 3/4 skali, moim zdaniem jest to optimum, bo co za duzo to tez nie zdrowo
- Oofol
- Forum Audi 80

- Kontakt:
Nie wiem dla czego to robisz skoro po napełnieniu układu olej i tak sam przepływa przez filtr i go napełnia.Jak wymieniasz filtr oleju to dobrze jest nalać olej do niego.
Ja jak zmieniam olej to robie to w ten sposób że jak wracam po południu czy tez wieczorma do domu to na gorącym silniku odkręcam korek, poluzowuję filtr, po chwili go odkręcam i zostawiam tak na noc - do rana praktycznie cały olej ścieka. Zalewasz 3,5l bez wahania, czekasz 10min i dolewka i tak do póki nie uzyskasz 3/4 na miarce. Po "przejażdżce" wieczorem jak autko postoi z godzinę albo po nocy sprawdź stan oleju i jak coś to dolej tyci tyci. Tak robię zawsze. Tak się nauczyłem od ojca mechanika i zawsze był git.