[Byd., AUDI 80B3, 1.6 PP LPG/PB]Zarzuca tyłem na dziurach
[Byd., AUDI 80B3, 1.6 PP LPG/PB]Zarzuca tyłem na dziurach
Witam,
Mam taki problem.
Otóż zauważyłem że przy skręcie zarzuca tyłem na większych nierównościach bądż przy przejeżdżaniu przez torowiska(np.tramwajowe).
Sądziłem że może za dużo powietrza w tylnych oponach ale jest w normie 2,4Bara.
Więc teraz nie wiem czy może czas wymienić amortyzatory albo to mniejszy problem.
Będę wdzięczny za rady.
Pozdrawiam
Mam taki problem.
Otóż zauważyłem że przy skręcie zarzuca tyłem na większych nierównościach bądż przy przejeżdżaniu przez torowiska(np.tramwajowe).
Sądziłem że może za dużo powietrza w tylnych oponach ale jest w normie 2,4Bara.
Więc teraz nie wiem czy może czas wymienić amortyzatory albo to mniejszy problem.
Będę wdzięczny za rady.
Pozdrawiam
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
Jesli auto nie trzyma sie juz drogi to bedzie wina amortyzatorów - wymien obydwa na jakies pozadne zwłaszcza ze z tyłu wozisz gazownie, dodatkowo popsrawdzaj stan sprezyn oraz przy okzaji skontroluj tuleje na belce. Powietrza napompuj zgonie z wlepka na klapce od wlewu paliwa - oczywiscie na zimnych oponach.
2,4 z naklejki przy bagażniku ale spuszczę trochę i zobaczę....bujne i umówię się na sprawdzenie...być może jak piszesz tulejki też
pozdro.
[ Dodano: 2008-08-12, 14:36 ]
rozmiar 175/70/R14
[ Dodano: 2008-08-12, 14:43 ]
mam 175/70/R14 według instrukcji tak jest ok...ale...
[ Dodano: 2008-08-12, 21:01 ]
no i jestem po diagnostyce.....
tył 10% na kazdej ze stron!!!
Dziękuje i pozdrawiam
pozdro.
[ Dodano: 2008-08-12, 14:36 ]
rozmiar 175/70/R14
[ Dodano: 2008-08-12, 14:43 ]
mam 175/70/R14 według instrukcji tak jest ok...ale...
[ Dodano: 2008-08-12, 21:01 ]
no i jestem po diagnostyce.....
tył 10% na kazdej ze stron!!!
Dziękuje i pozdrawiam
Solskier, też bym się bardzo chętnie dowiedział co rozumiesz pod pojęciem całego tylnego zawiasu bo tak się składa, że akurat w poniedziałek jadę do mechanika wymienić tuleje tylnej belki. i może przy okazji warto wymienić tam coś jeszcze?
o tulejach do wymiany dowiedziałem się na trzepakach. u mnie objaw jest taki, że jak jadę po dziurach to z tyłu w zawieszeniu coś stuka i dodatkowo tył się wydaje strasznie twardy. z tego co mi na trzepakach powiedzieli to amory z tyłu mam jeszce dobre
o tulejach do wymiany dowiedziałem się na trzepakach. u mnie objaw jest taki, że jak jadę po dziurach to z tyłu w zawieszeniu coś stuka i dodatkowo tył się wydaje strasznie twardy. z tego co mi na trzepakach powiedzieli to amory z tyłu mam jeszce dobre
no i kopnąłem na postoju bez ręcznego...
z tyłu ani drgnęło ale za to z przodu tak jak pisał Jerry tak jakby były luzy, koło przesunęło się lekko do przodu i wróciło...wiec tutaj czekają na wymianę tulejki wahacza
pozdrawiam
[ Dodano: 2008-08-18, 10:08 ]
jeszcze jedna rzecz...zapomniałem dodać.
dziś przyszły amortyzatory , zamówiłem KAYABA podobno jedne z 3 najlepszych i jeszcze nie tak drogie.
wczoraj wracałem z trójmiasta....na dziurach jest makabra...tył przy większej prędkości potrafi zatańczyć ale ponieważ na 1 wczoraj nie więcej niż 40km/km się nie dało...wieć spoko:)
za to ten przód było słychać głuche stuki...tulejki wahaczy tez jadę kupić- macie jakies propozycje w które zainwestować(sporo jeżdże) ?
z tyłu ani drgnęło ale za to z przodu tak jak pisał Jerry tak jakby były luzy, koło przesunęło się lekko do przodu i wróciło...wiec tutaj czekają na wymianę tulejki wahacza
pozdrawiam
[ Dodano: 2008-08-18, 10:08 ]
jeszcze jedna rzecz...zapomniałem dodać.
dziś przyszły amortyzatory , zamówiłem KAYABA podobno jedne z 3 najlepszych i jeszcze nie tak drogie.
wczoraj wracałem z trójmiasta....na dziurach jest makabra...tył przy większej prędkości potrafi zatańczyć ale ponieważ na 1 wczoraj nie więcej niż 40km/km się nie dało...wieć spoko:)
za to ten przód było słychać głuche stuki...tulejki wahaczy tez jadę kupić- macie jakies propozycje w które zainwestować(sporo jeżdże) ?
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
Moja propozycja jest taka abyś pojechał na stacje diagnostyczna (dobra) badz do dobrego mechnika i sprawdził co jest wybite a nie kopał i sprawdzał sposobami ze sredniowiecza które bardzo czasto sie nie sprawdzaja, po dokładnym badaniu kupi i wymień to co wymaga wymiany, a nie to co moze jest uszkodzone bo koło lata na boki, a latać moze z zupełnie innej przyczyny <ok>arneo pisze:tulejki wahaczy tez jadę kupić- macie jakies propozycje w które zainwestować(sporo jeżdże) ?