Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b3 1,6d] powietrze w układzie paliwowym- coś nie tak w baku

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
spiczi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

[b3 1,6d] powietrze w układzie paliwowym- coś nie tak w baku

Post autor: spiczi » 15 sie 2008, 16:31

Koledzy wiem, że tematów z zapowietrzaniem się silnik było już kilka, ale nie znalazłem podobnego. Otóż wina napewno nie leży po stronie pompy, ani filtra paliwa. Powietrze widać już w tej rurce która kończy się w komorze silnika. Rurka ta idzie od baku. 2 tygodnie temu było tak, że też mi się zapowietrzał i musiałem dolać paliwa tak żeby było ponad 1/2 baku i jeździło normalnie. Przedwczoraj poziom paliwa obniżył się do ponad pół baku i znowu zaczął się zapowietrzać, więc dolałem 20litów ropy i znowu było ok, ale dziś jechałem i poziom paliwa jest prawie 3/4 a znowu zaczął się zapowietrzać i nie da się nim jechać normalnie. I tu powstaje pytanie co jest zepsute? Sądzę, że nie może to być rurka pomiędzy bakiem a filtrem bo jak jest dużo paliwa to nie ma powietrza, więc musi być coś nie tak w samym baku. Orientuje się ktoś jak się zabrać do baku? trzeba go wyciągać czy jakoś inaczej da się sprawdzić co jest nie tak w baku? rozbierał ktoś bak w b3 diesel? Jest tam jakiś smok? czy jak? bo w benzynie jest pompka więc pewnie jest inny bak. Czekam na rady. pozdrawiam.

Awatar użytkownika
matt1988
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: matt1988 » 15 sie 2008, 20:56

Sprawdź najpierw wężyki pod autem. Z tego co wiem to w b3 nie ma smoka, na dolu z baku wychodzą wężyki. Ja miałem u siebie tak ze był dziurawy bak i mi paliwo ociekało i musiałem go wyciągać.

Awatar użytkownika
Mobilek
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Mobilek » 15 sie 2008, 22:35

spiczi pisze:Jest tam jakiś smok?
Witam, smoka nie ma, paliwo grawitacyjnie spływa na dół zbiornika i wypływa rurką do, której podłączony jest przewód zasilający idący do filtra paliwa. I wtakim przypadku zakładajac że przewody doprowadzające do filtra są szczelne, moze występować problem przy odpowietrzaniu zbiornika ( miejsce spalanego paliwa zajmuje powietrze) za co odpowiada zaworek grawitacyjny (gruszka przy zbiorniku z dołączonymi do niej dwoma przewodami).Odkręć korek wlewu paliwa i zobacz czy dalej będą szły bombelki powietrza w rurce dochodzącej do filtra, jeżeli nie to problem będzie tkwił w zaworku. Jeżeli chodzi o zbiornik to jest jedyna rzecz, która mogła ulec awarii.
Pozdro

Awatar użytkownika
samsonb4
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: samsonb4 » 15 sie 2008, 22:38

ściągnij wężyk ten grubszy pod zbiornikiem, jeśli paliwo ledwo kapie to spuszczaj paliwo i zdejmuj zbiornik, z ojcem dwa razy w b3 wyciągaliśmy, akurat zbiornik jest tak zrobiony że wężyki są w takim zagłębieniu i zbiera się cały syf i nie ma jak paliwo lecieć, jak ściągnąłem ostatnio ten wężyk to z 5 kropelek kapło i koniec. Zbiornik wyciąga się zasadniczo prosto, odkręcasz wężyki, odpinasz kostki od wskaźnika poziomu paliwa, później 4 śruby bodajże na klucz "13" i w tej gumie co jest przy korku wlewu paliwa jest taka "opaska" z drutu, musisz ją zdjąć, zbiornik do góry, nachylasz na siebie i już go masz wyjętego:) z pierwszym razem zajęło nam to jakieś 3 godziny, a za drugim 30 minut razem z czyszczeniem zbiornika. Jak będziesz czyścił to zatkaj sobie odpływ ze zbiornika, ja połączyłem wężykiem obie rurki, wlewaj ropę od góry i mieszaj a później wylewaj po około 5 razach powinieneś wyczyścić i zbiornik wkładaj w odwrotnej kolejności:)

Awatar użytkownika
spiczi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: spiczi » 15 sie 2008, 23:02

Dzięki wielkie koledzy <piwo> . Dobrze, że jest to forum <mikolaj> . Jutro sprawdze wszystko co napisaliście i dam znać. Dzięki :mrgreen:

Awatar użytkownika
samsonb4
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: samsonb4 » 15 sie 2008, 23:12

według mnie to jest zasyfiony zbiornik, więc jak coś to się nie sraj tylko od razu wyjmuj bo to szkoda czasu na szukanie innych usterek. pozdrawiam

Awatar użytkownika
spiczi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: spiczi » 17 sie 2008, 09:25

Koledzy robiłem wczoraj ten bak. Okazało się, że faktycznie w baku było troche syfu i jak ściągnąłem ten wężyk na dole co paliwo idzie z baku do filtra paliwa to paliwo ledwo leciało. Więc wyciągnąłem bak i wypłukałem syf i jest ok <ok> . Tam w baku ta rurka co paliwo z baku wychodzi jest przy samym dnie w zagłębieniu i na końcu terj rurki jest takie gęste sitko i syf zalepił sitko i paliwo nie miało jak lecieć. Przebiłem sitko i już paliwo smiga. Teraz najwyżej będe musiał częsciej wymienić filtr paliwa. Dzięki za rady. Roboty było na 1,5godziny, z czego większość to płukanie baku i sitka. pozdrawiam <mikolaj>

Awatar użytkownika
samsonb4
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: samsonb4 » 17 sie 2008, 11:46

no to cieszy mnie to że mogłem pomóc :-) pozdrawiam

Awatar użytkownika
matt1988
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: matt1988 » 17 sie 2008, 20:20

Dziwna sprawa bo jak ja u siebie bak wyciągałem to nie miałem tam żadnego sitka :shock:

Awatar użytkownika
spiczi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: spiczi » 17 sie 2008, 22:32

Jak wchodzi ta rurka do baku to na jej końcu jest taki walcowe sitko o szerokości tej rurki i to sitko nie jest jakoś specjalnie widoczne, trzeba się dobrze przyjrzeć.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TD”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl