[B4 ABT] bujanie kierownicy
[B4 ABT] bujanie kierownicy
koledzy mam taki problem podczas jazdy przy prędkości od80 do 100 buja mi kierą a gdy przyhamuję to jest już masakra tylko to jest taki ból że to jest nie zawsze i są różne stopnie nasilenia byłem na wulkanizacji powiedzieli że jest ok. zrobiłem prawie całą zawieche oprócz mc phersona robiłem też jakieś łożysko przy skrzyni mechanik mówi że pół ośki i przegóby ok. co dalej pomóżcie
Regulamin kolego!
Frano
Regulamin kolego!
Frano
Ostatnio zmieniony 16 sie 2008, 20:45 przez mlodyB4, łącznie zmieniany 1 raz.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Również bym się przyjrzał tarczą, tylko jest jedno co mnie zastanawia, że kolega napisał że buja mu i bez hamowania no ale nie zawadzi sprawdzić, następna sprawa to wyważenie kół i sprawdzenie zbieżności, bo skoro miałeś robione zawieszenie to trzeba było pewnie ją ruszyć, zobacz też czy nie masz czasem jakiegoś luzu przy kole.
no właśnie i tu jest cały problem tarcze zmieniałem na nowe a stare toczyłem opony niby są dobre tak mówił kolo na wulkanizacji i właśnie chodzi o to że to jest tylko w tym przedziale prędkościowym dokręcałem ostatnio na tyle łożyska i patrzył przód i koła są sztywne to sie robi męczące wkładam kasa w niunie i nic
[ Dodano: 2008-08-17, 09:27 ]
a co do zbieżności to jak robiłem zawieche to miałem robiona geometrie to chyba powinno być ok???
[ Dodano: 2008-08-17, 09:27 ]
a co do zbieżności to jak robiłem zawieche to miałem robiona geometrie to chyba powinno być ok???
Ja też byłem za każdym razem w jednym warzstacie założył odważniki na oba koła i niby było idealnie według tej ich wyważarki ale biło dalej może troszke mniej.Po tygodniu pojechałem do innego i z jednego koła zdjął mi wszystkie odważniki :shock: i było ok :mrgreen: :mrgreen:
Tak nasilało się przy hamowaniu.
Jak mi biło przy hamowaniu to wymieniłem też tuleje wahacza ale to nie pomgło.Dopiero stary diagnosta powiedział mi,że jeśli bije przy pewnej prędkości a poniżej i powyżej ustaje to jest to wina opon i złego wyważenia
Tak nasilało się przy hamowaniu.
Jak mi biło przy hamowaniu to wymieniłem też tuleje wahacza ale to nie pomgło.Dopiero stary diagnosta powiedział mi,że jeśli bije przy pewnej prędkości a poniżej i powyżej ustaje to jest to wina opon i złego wyważenia
to chyba pozostało mi tylko kupić nowe opony tylko zastanawia mnie jeszcze fakt że dzieje mi sie to zarówno na zimowych jak i letnich i zmiana przód na tył prawie nic nie zmienia no są delikatne różnice w nasileniu no nic pojade na tygodniu na wulkanizacje zobacze co powiedza dzieki wielkie za pomoc
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Fakt niewyważone opony to główna przyczyna takiego stanu rzeczy. Ja też jak założyłem alu bez wyważenia to waliło kierą jak nie wiem, a przy hamowaniu to auto latało po całej drodze . Ale skoro kolega pisze że i na zimówkach i na letnich jest tak samo to coś już chyba jest nie tak.
A może faktycznie to nie wina opon. Mówisz że wymieniałeś tarcze. A czy przed wymianą też działy się takie rzeczy? Być może sama tarcza jest jakaś lipna, źle wyważona i ona powoduje to bicie.
[ Dodano: 2008-08-17, 10:58 ]
A może faktycznie to nie wina opon. Mówisz że wymieniałeś tarcze. A czy przed wymianą też działy się takie rzeczy? Być może sama tarcza jest jakaś lipna, źle wyważona i ona powoduje to bicie.
[ Dodano: 2008-08-17, 10:58 ]
To też oczywiście może być przyczyna, ale wulkanizator powiedziałby o tym chyba. Po za tym po zmianie opon na inne jest niby to samo, jak pisze kolega.kojtek pisze:a opony może już wymagają wymiany lub są wydarte w jednym miejscu mocniej od hamowania.Efekt może być podobny do opisywanego przez Ciebie
- Grzegorzbielsko
- Forum Audi 80
- Fantomas_29
- Forum Audi 80
- Kontakt: