[80 b3 1.8 JN] problemy z płynem chłodzacym
[80 b3 1.8 JN] problemy z płynem chłodzacym
Od pewnego czsu mam problemy z ubywającym płynem chłodzącym . Moja 80 chodzi na gazie , jak przejadę ok. 200km musze dolac 0,5 l płynu i tak za każdym razem .Wycieków nie widac , wymieniłem przewdody wodne na nowe , stan oleju jest ok nie wiem co się dzieje , co może byc tego przyczyna .Jeżeli ktos się z tym spotlkał juz niech mi pomoze bo zbankrutuję na dolewkach płynu.
Jeśli nie ma absolutnie żadnych wycieków to może być uszkodzona uszczelka pod głowicą. Dla pewności zrobić test na zawartość spalin w płynie chłodniczym. Mogła pęknąć membrana parownika i płyn przedostaje się do gazu.
Jednak proponuje na dokładne sprawdzenie całego układu chłodzenia. Począwszy od zbiorniczka, przez przewody, trójniki, chłodnicę. Najlepiej mocno zagrzane auto postaw w garażu i sprawdź po 30-60 min czy napewno nie ma plam pod autem. Miałem kiedyś podobna sytuację. Wyciek pojawiał się dopiero po mocnym nagrzaniu auta (duże ciśnienie w układzie) i okazało się, że była nieszczelność na jednym z trójników. Obejrzeć szczególnie dokładnie chłodnicę czy nie dostała jakimś kamieniem i czy się gdzieś nie poci po żeberkach.
Jednak proponuje na dokładne sprawdzenie całego układu chłodzenia. Począwszy od zbiorniczka, przez przewody, trójniki, chłodnicę. Najlepiej mocno zagrzane auto postaw w garażu i sprawdź po 30-60 min czy napewno nie ma plam pod autem. Miałem kiedyś podobna sytuację. Wyciek pojawiał się dopiero po mocnym nagrzaniu auta (duże ciśnienie w układzie) i okazało się, że była nieszczelność na jednym z trójników. Obejrzeć szczególnie dokładnie chłodnicę czy nie dostała jakimś kamieniem i czy się gdzieś nie poci po żeberkach.
Robi się to w serwisie gdzie posiadają specjalny przyrząd (nie pamiętam nazwy). Jest to szklane naczynie z gumową "gruszką". Wlewa sie do dwóch komór niebieski płyn. Podczas pracującego i nagrzanego silnika zasysa się opary płynu ze zbiorniczka wyrównawczego. Jeśli kolor zmieni na zółty to niestety padła uszczelka.
-
- Forum Audi 80