[b3 1.8 NE LPG] brak siły na LPG
[b3 1.8 NE LPG] brak siły na LPG
Witam mam taki problem brak siły na LPG a na benzynie bez zarzutu dodam że silnik na gaźniku czyli instalacja I generacji. Więc tak jadę na benzynie i po 100km/h przełączam na LPG i jakoś idzie póki nie muszę przy redukować lub nie jest pod górę bo wtedy biegów mało i muszę znowu na benzynie jeździć ! Dodam że zmieniłem filtry i nic nie pomogło! Może ktoś się orientuje co zrobić żeby pomogło bo dotychczas było wszystko ok!
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
Sprawdź jak masz ustawioną dawkę gaz/powietrze bo jeśli spec ustawił Ci dawkę gazu na "mega sknerus" to objawy mogą być właśnie takie jak piszesz. Dodam, że ustawienie zbyt małej ilości podawanego gazu w stosunku do ilości zasysanego powietrza powoduje wzrost temperatury w cylindrach i w konsekwencji prowadzi do wypalania się gniazd zaworów. Jeszcze z prostych rzeczy do sprawdzenia... W plastiku przy obudowie prawego reflektora masz plastikową rurkę od dolotu powietrza sprawdź bo dość często widziałem, że przy montażu gazu w gaźnikowcach spece tłamszą dolot (czyli wypinają tę rurkę, zaginają ją do dołu). Sam miałem tak zrobione i auto choć na gazie chodziło normalnie na Pb przerywało z powodu zbyt małej ilości powietrza. Po wpięciu wszystkiego na miejsce i podkręceniu dawki gazu auto hula aż miło a pali około 1litr więcej.
Pozdrawiam i powodzenia
Pozdrawiam i powodzenia