[80 B4 2,0 ABT] strzały w przednim prawym kole
[80 B4 2,0 ABT] strzały w przednim prawym kole
Witam ponownie,przepraszam za moje błędy które wynikneły z mojej niewiedzy na temat korzystania z forum.Mam problem z prawą stroną mojego auta a mianowicie podczas kręcenia kołem kierownicy słychać strzał na sprężynie,elementy zawieszenia wymieniłem wszystkie prócz sprężyny i amortyzatora,auto jest po przeglądzie technicznym który nic nie wykazał.Pozdrawiam klubowiczów
Kolego powiem ci że aż takim doktorem w tej dziedzinie nie jestem ale kilka dni wcześniej również miałem taki problem jak ty, tylko że ja zostawiłem autko na podjęździe przodem do doły tak że prawie cała masa samochodu spoczywała na przednim zawieszeniu i rano przy ruszaniu sprężyna wydawała właśnie taki dzwięk przy wyciąganiu sie i przy skręcaniu. Po kilku dniach jazdy wszystko wróciło do normy. Ale moja rada to weź karczer i pod wysokim ciśnieniem przemyj sprężynę i nadkole żeby wypłukać piasek być może nagromadziło sie gdzieś, ale dokładnej recepty nie znam więc zgaduje :oops: <ok>
- bloku
- Forum Audi 80
- Imię: Michal
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
- Kontakt:
A jak sprawa z wymianą łożysk i poduszek amortyzatora. Są umiejscowione na łączeniu całego Mcpresona z kielichem. Tzn jest to takie coś co powoduje że przy skręcie amorek swobodnie może sie obrócić. Często się zapomina przy wymianie amorków o tak waznych rzeczach jak odboje, osłony czy wspomniane łożysko z poduszką. Koszt neiwielki a wazny. Jeśli to wymieniałeś warto zobaczyć czy dobrą stroną. Ja miałem ten problem i znikł po wymianie. Druga sprawa że któraś ze sprężyn może być peknięta.
- melomarcin
- Forum Audi 80
Mam pytanie w związku z tym topikiem. Otóż czy można dokręcić tę nakrętkę na łożysku amortyzatora, ale po zamontowaniu całej kolumny? Odkręcić górną śrubę mocującą, zdjąć talerz i "złapać" nakrętkę od góry? (o ile się nie mylę, to będzie widoczna) ?
Teraz pytanko do założyciela wątku, kol. LESTAT95 - czy masz podobne objawy jak ja w tym wątku? viewtopic.php?t=19436
Pozdrawiam!
Teraz pytanko do założyciela wątku, kol. LESTAT95 - czy masz podobne objawy jak ja w tym wątku? viewtopic.php?t=19436
Pozdrawiam!
[80 B4 2,0 ABT]Odpowiedz dla święty82
Witam kolege, obawiam się żę nie zrozumiałem Twojego pytania a co do rad pozostałych klubowiczów to dzięki za pomoc jadę w poniedziałek do mechanika podpowiem mu o tej poduszce może to akurat to i będzie ok. A sprężyne mam całą sprawdzałem już wcześniej, pozostaje sprawa poduszki jak kolega bloku podpowiada dzięki.W poniediałek napisze jakie wyniki. Pozdrawiam Lestat95
Panowie u mnie pojawia sie to samo tylko że przy skręcaniu w lewo czy prawo ten dzięk metaliczny się nie pojawia, natomiast przy ruszaniu jest właśnie taki oddźwięk metaliczny tak jakby wyciągała się sprężyna amortyzatora. Czy to może być wina tej poduszki lub łożyska? Czy jak odkręcę koło to będę mógł to zdiagnozować? czy lepiej pojechać na diagnostykę? dzięki z góry za wszystkie rady,pozdrawiam.
[80 B4 2,0 ABT] nie puka
Witam klubowiczów,dziękuję za okazaną pomoc już mam po problemie. Przyczyna była błacha nie dokręcony wkład amortyzatora. Dokręciłem i już jest cicho :lol: Pozdrawiam
-
- Forum Audi 80