Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Audi Gamma CD - podlaczenie

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
SCK
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Audi Gamma CD - podlaczenie

Post autor: SCK » 26 sie 2008, 13:03

Witam wszystkich,
Dorwałem nowe radyjko i chciałbym je podłączyć pod fabryczny zestaw głośnikowy na którym hula obecnie Gamma CD, składający się z par głośniczków frontowych, tylnych i tweeterów. Póki co chciałbym przy takowym zostać. Z tego co się orientuje oryginalne radyjko nie posiada własnego wzmacniacza ( http://elektron.pol.lublin.pl/users/djl ... m/vw89.htm ). Tylne głośniki mają własne (podobno 20 watowe), przednich nie sprawdzałem, ale też muszą być w takowy wyposażony, zważywszy że radio nie ma obsadzonego gniazda ISO B tylko ISO C. Nowe radyjko posiada za to 4 wyjścia LINE OUT wyprowadzone chinch'ami, a oprócz tego standardowe ISO B. Wzmacniacze podobno nie posiadają dodatkowego kabla sterującego, tylko radio zapodaje na nie stałe +12V w momencie jego włączenia.

Znalazłem w necie prawdopodobną rozpiskę kabli Gamma CD, w nawiasach podaje swoje uwagi, bądź pytania:
A1 - GALA (to odetnę, bo nowe radio tego nie obsługuje)
A2 - masa (też odetnę, dla pewności)
A3 - wyjście sterujące (czy to podaje +12V na wzmacniacze w momencie włączenia?)
A4 - pusty (w/g standardu tu jest podtrzymanie, więc w nowym radiu musiałbym to obsadzić +12V z aku, a może po stacyjce? W VW bywało na opak)
A5 - sterowanie anteną (to chyba podaje jedynie impuls? mnie się więc nie przyda, bo antene mam stałą.)
A6 - podświetlenie
A7 - zasilanie +12V
A8 - masa

Bx - wszystkie puste

C1 - DATA (do odcięcia)
C2 - CLK (do odcięcia)
C3 - Enable (do odcięcia)
C4 - pusty
C5 - masa
C6 - sterowanie +12V (sytuacja jak w A3?)
C7 - LINE OUT RF
C8 - LINE OUT RR
C9 - LINE OUT LF
C10 - LINE OUT LR

Dodatkowo do obudowy radia podłączony jest osobno brązowy kabelek. Czy to jest masa z wyjść LINE OUT?

Jeśli chodzi o nowe radyjko to schemat przedstawia się następująco.
A1 - pusty
A2 - tel. mute
A3 - pusty
A4 - podtrzymanie
A5 - automatyczna antena
A6 - podświetlenie
A7 - zasilanie
A8 - masa

Bx - standardowe 8 styków na głośniki. Pomijam więc szczegółowy opis.

Cx - tych pinów brak.

Oprócz tego sa 4 wyjścia liniowe na chinch'e, oraz gniazdo do obsługi zmieniarki na odpowiednio dedykowany kabel, ale to nas nie interesuje.

O ile z zasileniem radyjka sobie poradzę, chyba że wspomni się dla pewności, albo dla potomnych. Potrzebowałbym za to wiedzieć jak podpiąć głośniki z wykorzystaniem ich wzmacniaczy? A może lepiej te wzmacniacze poodpinać i obsadzić głośnikami gniazda ISO B na radiu. Radyjko legitymuje się mocą 4x40 watów.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2012, 15:21 przez SCK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 27 sie 2008, 00:41

NAjpierw upenij sie czy te wzmacniacze w ogole istnieja.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2012, 15:19 przez Oofol, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarekj » 27 sie 2008, 11:09

Coś mi sie wydaje, że Twoje oryginalne głośniki, te zamontowane z tyłu nie posiadają wbudowanych wzmacniaczy. Problem i dylemat prawdopodobnie same się rozwiążą. Oczywiście mogę się mylić, ale z tego co pamiętam to moje B3 miało identyczny zestaw 6 głośników, wszystko to obsługiwała końcówka mocy z radyjka, a żadnego odrębnego wzmacniacza nie zauważyłem.
W sumie to nic od oryginału w nim nie zmieniałem, więc mogłem coś przeoczyć. Jednak nie sądzę bym się mylił.
Jak będziesz podłączał tylne głośniki do radia to sprawdź jak są połaczone z radioodbiornikiem. W systemie GALA głośniczki tylne są chyba nietypowo skonfigurowane.

Awatar użytkownika
SCK
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: SCK » 27 sie 2008, 12:40

Problem rozwiązał się (przynajmniej częściowo) najprostszym sposobem. Byłem w zakładzie, w którym zakładają instalacje audio do aut i koleś znalazł gdzieś w kącie gotową przejściówkę. Narazie podpiąłem na szybko i działa :-) Będę musiał tylko zmienić miejscami jeden wtyk w kostce A, gdyż radyjko nie podświetla się wstępnie przy włączeniu postojówek (za to świeci się cały czas włącznik). Sygnał do głośników też nie jest za dobrze rozwiązany, gdyż przesyłany jest z kostki B, poprzez filtry będące częścią przejściówki, więc rozsądniej byłoby wykorzystać wyjście LINE OUT na radiu. Chociaż jeśli nie usłyszy się różnicy to może nie ma sensu grzebać? I tutaj uwaga - w aucie mam fabrycznie w pełni aktywną instalacje audio. Nawet koleś był zdziwiony, bo nie spotkał się z czymś takim, co najwyżej tylko tył aktywny. Stwierdził nawet, że jeśli nie ma sensu wymieniać głośników, bo te bardzo ładnie grają. No cóż, dobrze być mile zaskoczonym przez leciwą już Audiczkę :-).

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 28 sie 2008, 01:53

Dziwne - nie spotkałem się z B3 ze wzmacniaczami - ale u Niemców za dopłata można było mieć wszystko i dla tego spotyka się tak dużo nietypowych konfiguracji!

WOJTEK26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WOJTEK26 » 21 wrz 2008, 17:32

Dzisiaj wziąłem sie za podłeczenie ori głośników w tylnych drzwiach bo grały z pominięciem wzmacniacza. Wymieniłem nawet głośniki bo myslałem że moje sa spalone ( wzmacniacze) ale okazało sie że jednak i te nie działaja. Więc tak w kostce jest 5 kabli masa,+12 do wzmacniacza 2 kable sygnałowe od radia i jeden taki biały. To walce okazało sie że ten biały to włączenie wzmacniaczy i trzeba go podłączyc do radia (niefabrycznego) pod wyjście na el. antene przy okazji włącza sie tez wzmacniacz antenowy w szybie tylnej. Wiec jak nie macie podpietego tego kableka a słabo odbiera stacje to podłaczcie go i bedzie OK

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 21 wrz 2008, 20:41

WOJTEK26, przecież to pisałem już kilkanaście razy, ze biały jest od załączania wzmacniacza i podłącza się go pod kabel remote lub el. anteny :mrgreen:

Awatar użytkownika
jaro812
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jaro812 » 30 paź 2008, 14:39

witam,podłacze sie :-P u mnie jest sytuacja tego typu, że w tylnich boczkach nie było głośników a nawet żadna wiązka nie była puszczona więc wsadziłem jakieś tam badziwie żeby grało troche i puściłem kable. Teraz sprawiłem sobie aktywne głośniki nokii wraz z tweeterami i sie okazuje, że bede musiał znów puszcać wiązke do nich bo położyłem 2 żyłowa co starczało do tego co zamontowałem a te noki mają wtyczke na 5 i z tego co poczytałem to nawet jak pokombinuje to z 2 kabelków, które teraz sa i tak nic nie pogra,no może tweetery tylko... Radio mam sony wraz ze zmieniara ale nie podłaczałem żadnego wzmaka i tuby. Jestem troche laikiem w car audio ale chciałbym to jakoś w miare orginalnie podłączyć tylko brak mi jakiegokolwiek schematu co do wtyczki w tych nokiach- czyli co gdzie podłączyć i czy napewno musze znow nowe kable kłaść?? i po co są tam 3 wejscia na kostki? rozumiem, że jedna 5 pinowa na zasilanie ( po co 5- biały to wzmak a reszta? może ktoś rozpisać?) jedna 2 pinowa na tweeter no i została środkowa 2 pinowa tylko na co ona jest? tuba? wzmak? aaa i co z tym wzmakien od anteny? gdzie go znależć bo radio rzeczywiście badziewnie ściąga...

Awatar użytkownika
GerB3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: GerB3 » 30 paź 2008, 15:33

To ja trochę inne pytanie : da sie jeszcze kupić np. w ASO oryginalne głośniki tylne , czy pozostają jedynie szroty i alledrogo ?
Ostatnio zmieniony 11 sty 2012, 15:19 przez GerB3, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Krycha » 30 paź 2008, 16:09

jaro812, kolego założyłeś jeden temat dałem Ci odpowiedź, przecież wyraźnie Wojtek napisał, do czego jest dany kabel, skoro ich nie masz to musisz je puścić od radia.
GerB3 pisze:To ja trochę inne pytanie : da sie jeszcze kupić np. w ASO oryginalne głośniki tylnie , czy pozostają jedynie szroty i alledrogo ?
Po co Ci nowe? Nie dość, że ori głośniki w B4 to szmelc, to za nowe wywalisz worek kasy, o ile da się takie coś kupić :mrgreen:

Awatar użytkownika
padawi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: padawi » 30 paź 2008, 19:14

No pierwszy raz padły słowa że ori to szmelc :mrgreen: a przecież wszyscy ( a przynajmniej większość ) nic tylko ori i ori :mrgreen: to czemu nie audio ? :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 11 sty 2012, 15:20 przez padawi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Krycha » 30 paź 2008, 19:17

Bo nie trzymają poziomu Audi :mrgreen:

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 31 paź 2008, 19:12

Bo są NOKIA...

Awatar użytkownika
GerB3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: GerB3 » 01 mar 2010, 19:07

Odkopię temat.
Mam fabryczną instalację z tylnymi głośnikami wraz z tymi niskotonowymi. Miałem kiedyś ori głosniki ale się ich pozbyłem. Teraz zakupiłem znowu ori ale jest problem- nie mam tej środkowej kostki która była chyba bezpiecznikiem i głośniki nie grają. Da sie ją gdzieś kupić albo dorobić ? Daję rysunek poglądowy :

Obrazek

przeyom
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: przeyom » 01 lip 2010, 10:45

Witam
Poniewaz nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania pisze tutaj
mam ori głośniki nokia. sa przy nich 3 gniazda tak jak na rys. wyzej ale w kazdym gniezdzie jest po 2 piny
najmniejsze gniazdo jest podpiety wysokotonowy to oki ale zostaje mi te 2 gniazda
czyli najszersze i to srodkowe
co gdzie podpiac? zaznaczam ze nie mam ori kostek....glosniki dokładane w boczki
prosze o odp bo mam rozgrzebane autko

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl