[80 b4 1.9 TD] Za dużo pali :(
[80 b4 1.9 TD] Za dużo pali :(
witam! mam takie Audi jak w temacie 94 rok w sedanie.... i mam problem wydaje mi sie ze zbyt duzo pali bierze mi ok 10 litrow ON na 100 km....... z tego co wiem to zaduzo co moze być tego przyczyną?
sprawdź czy wtryskiwacze są dokręcone, czy nie leje się ON po sciance bloku silnika. Może przewody między wtryskiwaczami są sparciałe (będą mokrę i smierdzące ropą) i zdałoby się wymienić...
jeśli nie to sprawdź czy wtryski nie leją (w sensie czy końcówki wtryskiwaczy nie kwalifikują się do wymiany)
max zużycie paliwa w AAZ nie powinno przekraczać 7-7,5l/100km
jeśli nie to sprawdź czy wtryski nie leją (w sensie czy końcówki wtryskiwaczy nie kwalifikują się do wymiany)
max zużycie paliwa w AAZ nie powinno przekraczać 7-7,5l/100km
nie no wiesz jezdze w miare spokojnie! a jak sprawdzalem? w prosty sposob.... zatrzymalem sie 2 minuty po tankowaniu i zobaczylem jaki stan pokazuje wskazowka... przejechalem odpowiednia odleglosc noiz wyszlo co wyszlo 5 litrow ON na 50 km czyli ok 10 na 100 km..........
to gdzie szukac przyczyny jesli nie filtry??????? a zmienic i tak zmienie te filtry
ps martwie sie bo jesli nie filtry to co? macie jakies pomysly? prosze o pomoc! bo wiadomo ze jak sie ma autko i cos w nim nie tak to czlowiek sie martwi ja tak mam:( wszystko mnie martwi ale jak tylko wiem co to wymieniam zeby bylo ok! Ogolnie dbam bardzo o swoja Audiczke bo chce zeby byla w pelni sprawna! wiec jesli mozecie to pomozcie! pozdrawiam!
to gdzie szukac przyczyny jesli nie filtry??????? a zmienic i tak zmienie te filtry
ps martwie sie bo jesli nie filtry to co? macie jakies pomysly? prosze o pomoc! bo wiadomo ze jak sie ma autko i cos w nim nie tak to czlowiek sie martwi ja tak mam:( wszystko mnie martwi ale jak tylko wiem co to wymieniam zeby bylo ok! Ogolnie dbam bardzo o swoja Audiczke bo chce zeby byla w pelni sprawna! wiec jesli mozecie to pomozcie! pozdrawiam!
Nie wiem od kiedy wskaźnik jest wiarygodnym wyznacznikiem spalania. Szczególnie w B4, gdzie jak chwile postoisz wskazuje duzo wiecej niz w czasie jazdy. Zacznij od rzetelnego sprawdzenia czyli nalej do baku pod korek, przejedz co najmniej 100km i znow nalej pod korek. Wtedy bedziesz wiedzial ile pali a nie wróżył ze wskazówki. Jak juz tak sprawdzisz to mozna myslec nad filtrami i innymi rzeczami...ziutek1 pisze:nie no wiesz jezdze w miare spokojnie! a jak sprawdzalem? w prosty sposob.... zatrzymalem sie 2 minuty po tankowaniu i zobaczylem jaki stan pokazuje wskazowka... przejechalem odpowiednia odleglosc noiz wyszlo co wyszlo 5 litrow ON na 50 km czyli ok 10 na 100 km..........
dodatkowo - przy zwyżce spalania ( a mocy spadku nie odczuwasz?? ) moze być awaria przepływomierza - to zdaje się jeden z newralgicznych punktów audi..... warto wymontować i opsikać przepływomierz electrosolem lub czymś takim........często się syfi w środku i daje błędne dane z gorącego drutu...
pozdrawiam
pozdrawiam