[80 92' ABK] Problem ze skrzynią :(( Proszę o pomoc...
[80 92' ABK] Problem ze skrzynią :(( Proszę o pomoc...
Witam wszystkich.
Koledzy, mam wielki problem, od kilku tygodni coraz ciężej wchodziły mi biegi (skrzynia manualna 5cio biegowa). Na początku był to I , III i wsteczny bieg. Dziś jadąc do domu z otwartymi szybami usłyszałem ze moje auto strasznie "szumi" to taki głuchy dźwięk, szum jakby w skrzyni nie było oleju.
Wycieków nie mam, w garażu suchutko, skrzynia lekko przyroszona. Nie dość że szumi to zmieniając biegi słyszę metaliczne stukanie, puszczając sprzęgło na zapalonym silniku stuk jest bardzo głośny i również metaliczny, na zgaszonym silniku ten stuk nie występuje. Podobny głośny stukot występuje jak wsadzę III i puszczę sprzęgło, oczywiście auto szarpnie,zgaśnie ale i zastuka niemiłosiernie. Poduszki pod skrzynią i jej mocowania są OK.
Proszę o pomoc i poradę, co to może być...
Koledzy, mam wielki problem, od kilku tygodni coraz ciężej wchodziły mi biegi (skrzynia manualna 5cio biegowa). Na początku był to I , III i wsteczny bieg. Dziś jadąc do domu z otwartymi szybami usłyszałem ze moje auto strasznie "szumi" to taki głuchy dźwięk, szum jakby w skrzyni nie było oleju.
Wycieków nie mam, w garażu suchutko, skrzynia lekko przyroszona. Nie dość że szumi to zmieniając biegi słyszę metaliczne stukanie, puszczając sprzęgło na zapalonym silniku stuk jest bardzo głośny i również metaliczny, na zgaszonym silniku ten stuk nie występuje. Podobny głośny stukot występuje jak wsadzę III i puszczę sprzęgło, oczywiście auto szarpnie,zgaśnie ale i zastuka niemiłosiernie. Poduszki pod skrzynią i jej mocowania są OK.
Proszę o pomoc i poradę, co to może być...
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
spróbuj sprawdzić poziom oleju w skrzyni. ja niedawno w swoim sprawdziłem poziom oleju i okazało się, że nie ma stanu. kupiłem więc litr oleju na dolewkę. wlałem cały litr i dalej nie ma stanu. i też mam w garażu suchutko. z tym, że mi skrzynia nie szumiła. chodziła bardzo cicho, a biegi wrzucało się lekko. mimo wszystko dolweka oleju na pewno na złe skrzyni nie poszła, a przy okazji jeszcze troche dolejeKrzysztof_Suliko pisze:Wycieków nie mam, w garażu suchutko, skrzynia lekko przyroszona. Nie dość że szumi
załuję, że nie zmieniłem całości oleju ale nei wiedziałem, że ubytej jest taki duży. myślałem, żę wejdzie tylko troche. miałem zamiar wlać pół butelki żeby drugie pół mieć na wymianę oleju
[quote="grze"]spróbuj sprawdzić poziom oleju w skrzyni. ja niedawno w swoim sprawdziłem poziom oleju i okazało się, że nie ma stanu. kupiłem więc litr oleju na dolewkę. wlałem cały litr i dalej nie ma stanu. i też mam w garażu suchutko. z tym, że mi skrzynia nie szumiła.
a niby odradzają wymiane oleju w skrzyni
jagna pisze:ja nie wymieniłem oleju w skrzyni tylko dolałem nowego do tego co był :mrgreen:grze pisze:spróbuj sprawdzić poziom oleju w skrzyni. ja niedawno w swoim sprawdziłem poziom oleju i okazało się, że nie ma stanu. kupiłem więc litr oleju na dolewkę. wlałem cały litr i dalej nie ma stanu. i też mam w garażu suchutko. z tym, że mi skrzynia nie szumiła.
dlaczego odradzają wymianę oleju w skrzyni? nowy olej, to zawsze nowy, a nie jakiś tam czarny syf z pływającymi opiłkami. w dodatku ubytek oleju trzeba jakoś uzupełnić. skrzynia ma na sucho działać? :mrgreen:
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
czyli lepiej nie wymieniać oleju? dobrze, że ja tylko go dolałem
właściwie, to chciałem wymienić ale dopiero jak się dowiem o co chodzi z kropelką oleju sączącą się ze skrzyni. co ciekawe w garażu sucho, a ze skrzyni ciągle sączy się kropelka - nawet jak ją wytrę, to za jakiś czas znów będzie. myślałem, że to simering półosi puszcza ale mechanik sprawdził go i mówi, że jest dobry i tam nie ma wycieku. podobno sama półoś cieknie, bo dzieś na końcu ma jakąś gumkę i podobno z tej gumki może się sączyć - nawet nie wiem, co naprawiać :shock:
właściwie, to chciałem wymienić ale dopiero jak się dowiem o co chodzi z kropelką oleju sączącą się ze skrzyni. co ciekawe w garażu sucho, a ze skrzyni ciągle sączy się kropelka - nawet jak ją wytrę, to za jakiś czas znów będzie. myślałem, że to simering półosi puszcza ale mechanik sprawdził go i mówi, że jest dobry i tam nie ma wycieku. podobno sama półoś cieknie, bo dzieś na końcu ma jakąś gumkę i podobno z tej gumki może się sączyć - nawet nie wiem, co naprawiać :shock:
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
grze kolego, uszczelniacz półosi napędowej,tam gdzie wyłazi ze skrzyni .Co do informacji o tym że niektóży producenci nie informują o wymianach tylko kontrolach stanu i dolewkach...polityka firmy :lol: Pracuje w ASO francuskiej marki gdzie jestem doradcą technicznym.Też informujemy klientów że nie ma wymian.Ale w aucie 15-to 20-to letnim jak najbardziej.Każdy olej z przekładniowym włącznie z biegiem czasu traci parametry.
[ Dodano: 2008-09-10, 17:01 ]
A to że "niektóre marki zalecają kontrole bez wymiany.."jest to na ręke serwisowi jak pisałem polityka firmy :lol: Zapytajcie w ASO czemu nie można by tak wymienić,jedyny argument to odp:"Bo producent ...blablabla" żadnych konkretnych argumentów.Sam stosuje "blabla" bo reprezentuje interesy konkretnej firmy i tyle, skoro firma ma polityke skróconych przebiegów dla aut rej.na firme a jak w dowodzie jest osoba fizyczna to już nie,to pracuje zgodnie z zasadami,nakazami i polityką firmy i nie dyskutuje czy to jest lepsze czy gorsze z technicznego punktu widzenia.Sorki ale tak jest wszędzie,brutalna rzeczywistość.
[ Dodano: 2008-09-10, 17:01 ]
A to że "niektóre marki zalecają kontrole bez wymiany.."jest to na ręke serwisowi jak pisałem polityka firmy :lol: Zapytajcie w ASO czemu nie można by tak wymienić,jedyny argument to odp:"Bo producent ...blablabla" żadnych konkretnych argumentów.Sam stosuje "blabla" bo reprezentuje interesy konkretnej firmy i tyle, skoro firma ma polityke skróconych przebiegów dla aut rej.na firme a jak w dowodzie jest osoba fizyczna to już nie,to pracuje zgodnie z zasadami,nakazami i polityką firmy i nie dyskutuje czy to jest lepsze czy gorsze z technicznego punktu widzenia.Sorki ale tak jest wszędzie,brutalna rzeczywistość.
luk_OP_Q89, uczelniacz (simering) półosi wg mechanika mam dobry - podobno przy nim jest sucho. mechanik coś mowił o jakimś gumowym lejeczku na końcu półośki :roll: kompletnie nie wiem co mam naprawiać
z tymi wymianami oleju w skrzyni to najprawdopodobniej producenci dlatego ich nie zalecają żeby auda krócej jeździły jak się skrzynie pozacierają i żeby był większy ruch w interesie
z tymi wymianami oleju w skrzyni to najprawdopodobniej producenci dlatego ich nie zalecają żeby auda krócej jeździły jak się skrzynie pozacierają i żeby był większy ruch w interesie
Kilka dni temu o tym czytałam, ale teraz nie moge znaleźć tego postu, podobno jeden z forumowiczów wymienił i padła mu skrzynia. Ja osobiscie wymieniłam jakieś 5tys km temu i skrzynia pracuje jak pracowała, wiec myślę, że u tego forumowicza to był czysty przypadek. Pozdrgrze pisze:dlaczego odradzają wymianę oleju w skrzyni?
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
Wymiana oleju może zaszkodzić w przypadku użycia niewłaściwego środka smarnego(tylko olej zalecany przez producenta-klasa lepkościowa SAE) grze-półoś może ciec albo na uszczelniaczu od strony skrzyni albo na przegubie od strony koła(manszeta czyli osłona przegubu w środku jest smar jak się zagrzeje jest płynny-pewnie o tym myślał mechanik mówiąc o lejku :lol:)skręć koła w lewo zajrzyj pewnie nadkole będzie pochlapane <ok>
[ Dodano: 2008-09-11, 11:37 ]
Jagna-skrzynia nie pada sama z siebie od nowego oleju,zarżnięta była i tyle poza tym przy spuszczani oleju wyciągamy korek spustowy i oglądamy/czyścimy go z opiłków(korek ma magnes i przyciąga to co zeszlifujemy w trakcie szybkich zmian biegów :mrgreen: oględziny korka a raczej tego co na nim też mówią co nieco o skrzyni <ok>
[ Dodano: 2008-09-11, 11:37 ]
Jagna-skrzynia nie pada sama z siebie od nowego oleju,zarżnięta była i tyle poza tym przy spuszczani oleju wyciągamy korek spustowy i oglądamy/czyścimy go z opiłków(korek ma magnes i przyciąga to co zeszlifujemy w trakcie szybkich zmian biegów :mrgreen: oględziny korka a raczej tego co na nim też mówią co nieco o skrzyni <ok>
Dziękuje wszystkim za porady. Postanowiłem że zmienie olej w przyszłym tygodniu. Zdecydowałem się na oryginalny olej Audi (cena w ASO 1L=90zł) bo większość osób uważa że jak wleje się coś innego niż zaleca producent to cuda zaczynają się dziać... cieknie, uszczelki padają i inne gumowe elementy.
Mam jeszcze jedno pytanko... ile oleju kupić? W salonie mówią że 2L wystarczy natomiast w serwisie Audi 5m dalej ze 3L. Która wersja jest prawdziwa ?
Sprawdzałem w Etce i sam niewiem jakie mam oznaczenie skrzyni biegów. Wszystko wskazuje mi na CCF ale nie jestem w 100% pewien.
Pozdrawiam
Mam jeszcze jedno pytanko... ile oleju kupić? W salonie mówią że 2L wystarczy natomiast w serwisie Audi 5m dalej ze 3L. Która wersja jest prawdziwa ?
Sprawdzałem w Etce i sam niewiem jakie mam oznaczenie skrzyni biegów. Wszystko wskazuje mi na CCF ale nie jestem w 100% pewien.
Pozdrawiam