Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3/B4] Rezanie Elektryczne Podnoszenie Szyb + Manualne S.L.

Modyfikacje, pomysły i jak sama nazwa wskazuje rezania, rezania i jeszcze raz rezania
Awatar użytkownika
FranoF1
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

[B3/B4] Rezanie Elektryczne Podnoszenie Szyb + Manualne S.L.

Post autor: FranoF1 » 13 lis 2007, 20:36

Rezanie Elektryczne Podnoszenie Szyb + Manualne Sterowanie Lusterkami
w samochodzie Audi 80 B4 Sedan
:-)

Co jest potrzebne? :?:

-prowadnice z silniczkiem
-wiązki kabli
-panele
- uchwyty pod panele (góra i dół) jeśli masz elektryczne lusterka to nie będziesz miał problemu jeśli nie to ciężko znaleźć takie plastiki bez regulacji na przyciski.
- cała wiązka ze sterownikiem i wyłącznikiem termicznym.
-najlepiej jeszcze oryginalna tapicerka…żeby nie było dziur po tzw. „korbce”

Jak podłączyć? :?:

Fotka końcówek:
Obrazek
- czerwony gruby (od wył. termicznego, taka metalowa kostka) leci do skrzynki bezpiecznikowej na pin L30.

- czerwono-nieb. zielona wtyczka (szukaj takiej samej wtyczki ale z niebiesko żółtym przewodem) jeśli nie będzie takiej wtyczki to ten przewód leci do przełącznika oświetlenia w podsufitce.

- brązowo - żółty idzie do przycisku zamkniętych drzwi (tego który odpowiada za gaszenie światła po zamknięciu drzwi) - odpowiednio do prawego przycisku.
nieb.-zielony (lub niebieski) - do lewego

- czarno-niebieski leci na skrzynkę bezpieczników na pin. M75S

- brązowe można podpiąć pod śrubę z masami po lewej stronie pod skrzynką bezpieczników

p.s musisz odkręcić pułke pod nogami kierowcy by dostać się do pinów skrzynki bezp. od spodu i do wiązki el. z wtyczkami.

Rezanie Paneli: :-)
Czyli, wycięcie tzw. „guzików” od podnoszenia i opuszczania szyb i zaadoptowania ich do oryginalnych paneli, gdzie mamy manualne sterowanie lusterkami…można to oczywiście obejść, ale wtedy musimy zakupić elektryczne lusterka…z czym wiążą się kolejne koszta…

Potrzebne: żywica, maty do żywicy, kilka pędzli, czarny spray, lakier bezbarwny oczywiście w sprayu, szpachla + plus kilka narzędzi, których nie będę wymieniać…i dużo cierpliwości…

p.s przy okazji możecie wytłumić drzwi dla lepszej akustyki… ;)

fotki z Rezania: :rofl:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

pozdrawiam całe szanowne grono Rezaczy =D>

dodano:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 14 lis 2007, 16:06 przez FranoF1, łącznie zmieniany 1 raz.

catschmahr

Post autor: catschmahr » 04 wrz 2008, 11:06

Właśnie zamówiłem taki mechanizm na na przód z wyłącznikami i wiązką, tak więc na 100% Twój opis się przyda :) Powiedz mi FranoF1, czy jak mam elektryczne lusterka i cent. zamek (o ile ma to coś do tego), to czy powinienem już mieć u siebie sterownik i wyłącznik termiczny??

Awatar użytkownika
Skuciok
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: Skuciok » 04 wrz 2008, 11:32

1. Centralny nie ma nic do elektrycznych lusterek.
2. Podgrzewanie lusterek trzeba wstrzelić we wiązkę idącą do włączania podgrzewania tylnej szyby, biały gruby przewód. Jak włączysz grzanie tylnej szyby to włączysz równocześnie grzanie lusterek. Nie ma w ori wiązce żadnego wyłącznika termicznego.

catschmahr

Post autor: catschmahr » 04 wrz 2008, 12:20

Troszkę się nie zrozumieliśmy (tak to jest jak pyta laik :oops:). Nie zamierzam zakładać podgrzewania lusterek. Po prostu FranoF1 wymieniał w częściach potrzebnych do montażu el. szyb wiązkę ze sterownikiem i wyłącznikiem termicznym. Tak więc jest to niezbędne? A może mam już sterownik z racji posiadania el. lusterek?

Z góry dziękuję za wyjaśnienia :)

Awatar użytkownika
FranoF1
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: FranoF1 » 04 wrz 2008, 19:03

catschmahr pisze:Troszkę się nie zrozumieliśmy (tak to jest jak pyta laik :oops:). Nie zamierzam zakładać podgrzewania lusterek. Po prostu FranoF1 wymieniał w częściach potrzebnych do montażu el. szyb wiązkę ze sterownikiem i wyłącznikiem termicznym. Tak więc jest to niezbędne? A może mam już sterownik z racji posiadania el. lusterek?

Z góry dziękuję za wyjaśnienia :)
Hey,
U mnie w samochodzie nie było elektrycznych lusterek ani szyb, dlatego jak kupował wiązkę zwracałem gościowi aby mi przesłał także ten moduł, potrzeby do podnoszenia elektrycznych szyb ;-) Nie mam pojęcia czy bez tego będzie działać. Musisz sie innych ludzi popytać na tym forum.

Awatar użytkownika
Skuciok
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Skuciok » 04 wrz 2008, 20:48

Można się obyć bez modułu, po prostu szyba od kierowcy nie będzie sama zjeżdżać do dołu trzeba trzymać przycisk.

catschmahr

Post autor: catschmahr » 05 wrz 2008, 10:34

A gdzie znajduje się ten moduł, w drzwiach? Może człowiek, który mi to sprzedaje jeszcze tego nie wymontował, to mu jeszcze podpowiem i też mi wyśle :)

Awatar użytkownika
Skuciok
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Skuciok » 05 wrz 2008, 10:51

Pewnie na listwie przekaźników pod kierownicą.

Awatar użytkownika
RaKo
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Przemek
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: RaKo » 05 wrz 2008, 22:30

To jest taki szeroki przekaźnik.W oryginale szyby bez tego nie pracują <ok>

catschmahr

Post autor: catschmahr » 10 wrz 2008, 13:36

RaKo, jeżeli w aucie są same elektryczne lusterka, to czy ten przekaźnik już też jest, czy to zupełnie inna bajka?

Awatar użytkownika
Bondek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Bondek » 10 wrz 2008, 14:43

Nie ma go przy samych el lusterkach.

catschmahr

Post autor: catschmahr » 10 wrz 2008, 16:31

No to klops. Dziś odbieram komplet, poza tym przekaźnikiem. Czy da radę tak zrobić lusterka bez tego ustrojstwa, czy jednak muszę kombinować przekaźnik? Może ktoś już to robił i zechce się podzielić (objaśniając łopatologicznie :-))?

Awatar użytkownika
Skuciok
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Skuciok » 10 wrz 2008, 20:42

Schemat jest do pobrania na centrum, do lusterek w ogóle nie ma przekaźnika, do szyb można ominąć.

catschmahr

Post autor: catschmahr » 12 wrz 2008, 14:27

Jeszcze jedno pytanko. Mam el. zamykanie dachu, czy to w jakiś sposób może pomóc mi przy montażu el. szyb? Może będę mógł podpiąć jakieś kable w miejsce, gdzie podpięte są te od szyber dachu?

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Nadwozie: Avant
Kontakt:

Post autor: hudy » 21 lis 2008, 22:42

kolega bardzo sie postarał i ładnie to wyszło jednak można to wszystko zrobić o wiele prościej.ja zrobiłem to tak że orginalny panel na 4 elektryczne szyby wtawiłem w jego miejsce a w miejsce otworu do regulacji elektrycznych lusterek wstawiłem pokrętło od manualnych lusterek.otwór na regulacje elektryczną jest identyczny z otworem od manualnych lusterek.jedyną rzeczą która trzeba zrobić to zamaskowanie małych otworów od przełanczania lusterek.co do strony pasażera ja to rozwiązałem w ten sposób że kupiłem taką sama klamke z guzikiem jak mam w tyle i zamontowałem w miejsce orginalnej klamki...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rezanie”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl