[80 B4 AVANT 2.0 ABT] psztykanie w bezpiecznikach..
- pawelbicz
- Forum Audi 80
Miałem dokładnie to samo. Tylko, że umnie (w B2) działo się to niezależnie od temperatury silnika. Walczyłem z tym chyba pół roku...
I okazało się, że to bzyczy przekaźnik podgrzewacza kolektora ssącego (jeż)..
Se myśle - wymienię przekaźnik i po sprawie :mrgreen: ..a tu dalej to samo :cry:
Wtedy został już tylko czujnik 4pinowy sterujący tymże przekaźnikiem i jeszcze kilkoma rzeczami.. (silnik 1.8 DS na Pierburgu 2E)
Dostępny był tylko oryginał BEHR w cenie - uwaga - 485 PLN :shock:
Jakież gały gościu na mnie wywalił jak go kupowałem
Mam nadzieję, że u Ciebie rozwiązanie będzie tańsze :->
P.S na skutek awarii czujnika "jeż" również zakończył żywot, bo grzał cały czas.
I okazało się, że to bzyczy przekaźnik podgrzewacza kolektora ssącego (jeż)..
Se myśle - wymienię przekaźnik i po sprawie :mrgreen: ..a tu dalej to samo :cry:
Wtedy został już tylko czujnik 4pinowy sterujący tymże przekaźnikiem i jeszcze kilkoma rzeczami.. (silnik 1.8 DS na Pierburgu 2E)
Dostępny był tylko oryginał BEHR w cenie - uwaga - 485 PLN :shock:
Jakież gały gościu na mnie wywalił jak go kupowałem
Mam nadzieję, że u Ciebie rozwiązanie będzie tańsze :->
P.S na skutek awarii czujnika "jeż" również zakończył żywot, bo grzał cały czas.
Odgrzewam temat, gdyż ostanio pojawiły się u mnie podobne problemy. Zaczeło się od awari termostatu (wymieniony), następnie walczyłem z obrotami (przyczyna tkwiła w czujniku tym, który znajduje się z spodu króca). Teraz pojawił się inny problem gdyż mam ogromne trudności z odpaleniem samochodu gdy jest zimny silnik. Moje podejrzenia skierowane są w stronę ssania. Szukałem info na forum oraz w literaturze i podejrzewam albo uszkodzenie jeża albo przekaźnika. Jakiś czas temu zaraz po odpaleniu silnika słyszałem tykanie z okloic półki pod kierownicą. Natomiast teraz nic nie słychać, mój tata pytał znajomego mechanika i ten również zasugerował uszkodzenie przekaźnika. Niestety nie potrafię go zlokalizować. Jeżeli ktoś może mi podać jego numer i oznaczenie będe bardzo wdzięczny. Oczywiście wszelkie rady będą mile widziane.
- Danek
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
Matek, trochę nie trafiłeś z tym wątkiem ale niech tam.
Zanim zaczniesz szukać przekaźnika od "jeża" to sprawdź na dzień dobry czujnik temperatury do ECU (niebieski) to on jest odpowiedzialny za ssanie. Jeż nic do tego nie ma. Jeż ma za zadanie tylko podgrzać powietrze w kolektorze ssącym do odpowiedniej temp. jak jest zimno, żeby benzyna nie skraplała się na ściankach.
Po więcej info zapraszam do "szukajki" i tego wątku: viewtopic.php?t=19423 Nie sugeruj się, że to ABT bo to praktycznie bliźniacze jednostki.
Zanim zaczniesz szukać przekaźnika od "jeża" to sprawdź na dzień dobry czujnik temperatury do ECU (niebieski) to on jest odpowiedzialny za ssanie. Jeż nic do tego nie ma. Jeż ma za zadanie tylko podgrzać powietrze w kolektorze ssącym do odpowiedniej temp. jak jest zimno, żeby benzyna nie skraplała się na ściankach.
Po więcej info zapraszam do "szukajki" i tego wątku: viewtopic.php?t=19423 Nie sugeruj się, że to ABT bo to praktycznie bliźniacze jednostki.
- quattromtm
- Forum Audi 80
cykanie
u mnie podobnie pojawia sie cykanie po lewej stronie kierownicy, ale jak mam wlaczone podgrzewanie foteli!!! jak sie nagrzeja to wlasnie pojawia sie cykanie a gdy wylacze podgrzewanie to od razu cichutko