Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 2.3 NG] pojawilo sie tzw masełko pod korkiem...

Wszystko co tyczy się silników rzędowych pięciocylindrowych.
ODPOWIEDZ
Paul Bozzo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4 2.3 NG] pojawilo sie tzw masełko pod korkiem...

Post autor: Paul Bozzo » 18 wrz 2008, 22:25

wymienilem pompe wody,zalałem układ chłodniczy płynem chłodniczym petrygo, po kilku dniach jazdy zauważyłem że pod korkiem od zbiorniczka wyrównawczego płynu chłodniczego pojawiło sie cos przypominające swoim wyglądem i konsystencją, białą substancja cos jakby masło - nie mam pojęcia czym może to byc spowodowane.
pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc[/b]

jerry
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jerry » 18 wrz 2008, 22:57

A jak poziom oleju, nie ubywa? Czyży uszczelka pod głowicą... Badałeś organoleptycznie jak pachnie ten płyn, czy nie czuć oleju albo spalin ze zbiorniczka, jak silnik chodzi czy nie pokazują się pęcherzyki powietrza. A przed wymiana pompy płyn był w jakim stanie, może poprzedni właściciel nawalił jakiegoś uszczelniacza. No i teraz ty po wymianie pompy lejesz nowy płyn a on ci wypłukuje całe to g... dziadostwo. Z twojej perspektywy lepiej by to wróżyło niż wymiana uszczelki, albo pęknięta głowica. Pozdrawiam

Paul Bozzo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Paul Bozzo » 18 wrz 2008, 23:43

oleju nie ubywa, również nie czuje zapachu oleju w płynie chłodniczym, ale z tego co wiem poprzedni właściciel dolewal uszczelniacza gdyż chciał uszczelnić cieknąca pompę wody.Ja poprostu wymieniłem te pompę bo taki uszczelniacz działa na krótki czas. A teraz zapewne jak własnie najprawdopodobniej wywala ten cały syf po tym uszczelniaczu.
A czy cały ten syfek nie zaszkodzi silnikowi bo jeśli tak to jak go usunąc, czy może poprostu zostawić i nie zawracac sobie tym głowy?
dzieki i pozdrawiam...

jerry
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jerry » 19 wrz 2008, 02:11

Skoro i tak już masz szczelny układ, to żadne uszczelniacze-zapychacze ci nie są potrzebne. Zaszkodzić silnikowi to już raczej nie zaszkodzi, ale co do drożności chłodnicy i centralki to już raczej takie obojętne to nie jest. Najlepiej spuścić i przecedzić ten nowy płyn który masz, żeby sie nie pakować w dodatkowe koszty. Są też środki do płukania układu chłodzenia, które rozrabiasz z wodą , silnik chodzi 10 min. i spuszczasz. Nie mam o nich zdania bo nigdy nie próbowałem.

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Damian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.2 KK
Kontakt:

Post autor: Danek » 19 wrz 2008, 08:32

Po pierwsze <bylo> użyj szukajki. Po drugie zrobiło się chłodno i przy krótkich odcinkach to normalne. Zamykam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki pięciocylindrowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl