Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[1.6D CY] Wymiana poduszek pod silnikiem-drgania w kabinie.

ODPOWIEDZ
Kyjo#81
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[1.6D CY] Wymiana poduszek pod silnikiem-drgania w kabinie.

Post autor: Kyjo#81 » 18 wrz 2008, 17:31

MAM PYTANKO ,czy wymiana poduszekpod silnikiemw DIESLU 1.6 BEZ TURBO. To jakaś pracochłonna robota? Ile tam jest tych poduszek;))) jakie kupić itd, wymieniał ktoś? mam jakies drgania w kabinie , to będą poduchy?
Ostatnio zmieniony 13 sty 2009, 09:03 przez Kyjo#81, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 18 wrz 2008, 17:43

Są dwie poduchy silnika. Do ich wymiany konieczne jest uniesienie silnika, ale generalnie nic skomplikowanego.

Przyczyn drżenia może być kilka. Między innymi oczywiście te poduchy. Ja kiedyś jedną źle zamontowałem, bokiem i też silnik strasznie mi drżał. Za wolne obroty biegu jałowego, też mogą być przyczyną drżenia.

Musisz po prostu sprawdzić na początku te poduchy w jakim są stanie. Jeśli będę oberwane, zarwane to może to być przyczyna, niedokręcone.

U mnie praktycznie nie ma drżenia na wolnych obrotach. Minimalne jakieś tam zawsze będę, bo w końcu to diesel, ale jeśli kierownica chce powybijać ci zęby to na pewno jest już coś nie tak.

Kyjo#81
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kyjo#81 » 18 wrz 2008, 21:03

dobrze to ująłeś kierownica zaczyna pracować;) musze się tym zająć przed zimą,Dzieki za INFO, Labiel

[ Dodano: 2008-09-20, 16:30 ]
podkręciłem śrubę na pompie dalem wyzsze obroty jest ok:))

wasermann
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wasermann » 20 wrz 2008, 23:43

No tak też mam ten problem z drżeniem,ale tylko na wolnych obrotach.Jak odpale,nierozgrzany,nie to drży kierownica bardzo mocno.poduchy wymienione i to za niezłą kasę-takie jakie były z niemiec takie wstawiłem,bo było cicho jak kupiłem.zobacze jeszcze obr. biegu jałowego.Dalej pomysłów brak.I do cholery nerwy bo tak nie powinno być ,a nikt nie wie co jest? :evil:

[ Dodano: 2008-09-20, 23:56 ]
a czy przyczyną drgań silnika może być ... (cytuje odpowiedź na post dotyczący B3)
,,Oprócz tego co napisali przedmówcy sprawdź sobie tuleje metalowo-gumowe ramy pomocniczej, (dwie z przodu i dwie z tyłu) przednie różnią się od tylnych wielkością. Przy zakupie elementów do wymiany nie kieruj się głównie niską ceną, bo po założeniu może się okazać że efekt końcowy nie będzie zadowalający".To są te tuleje na wózku silnika?Bo konstrukcyjnie maja te same elementy?.Na przeglądzie gość wspominał,że coś mu podpadają od strony kierowcy.Ale to ma wpływ na drgania silnika i drży kierownica,najgorzej na zimnym silniku

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 21 wrz 2008, 09:25

Wiadomo że na zimnym silniku, kiedy praca nie jest jeszcze tak równa i płynna jak na już rozgrzanym mogą wystąpić delikatne drgania. Ale patrząc po swoim B3 naprawdę minimalne. U mnie poduchy na pewno nie są nowe a silnik nie drży prawie w ogóle.

U starszego w passacie po stłuczce silnik też nie pracował tak jak przed. Niby stłuczka była mała, ale już belka minimalnie się przesunęła, ułożenie silnika było nie takie jak przedtem, niby minimalnie inne, ale to powodowało drganie większe niż normalnie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TD”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl