[1.9TD AAZ] Wymiana paska alternatora.
[1.9TD AAZ] Wymiana paska alternatora.
Witam chce wymienic pasek od alternatora wszystko jest juz zdjete. tzlo mam problem z zalozeniem..... moze ktos opisac krok po kroku jak to zrobic pasek to contitech 6KP 0894 mam nadzieje ze bedzie pasowal...
Ostatnio zmieniony 04 sty 2009, 15:18 przez gozdi, łącznie zmieniany 1 raz.
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
Dziwne wszystko zdjołes a nie mozesz teraz założyć Na poczatek przymierz czy ten nowy pasek jest takiej samej długosci jak stary, moze być róznica paru mm bo wiadomo stary sie wyciągnoł. Nie pamietam jak jest dokładnie w AAZecie ale chyba pasek naciaga sie alternatorem jesli nie to napewno obok jest napinacz. <ok>
pomiędzy alternatorem, a kołem pasowym na wale (silnik) jest ramię naciągacza z rolką i to ono naciąga pasek! czasami lubi się zapiec w tulejkach lub napinacz czasami już nie domaga, postaraj się nacisnąć na tą rolkę - uwaga z plastiku! i powinno wejść, jak nie to jest sposób z toczeniem samochodu na 5. biegu i/lub wstecznym, ale do tego potrzeba więcej niż jednej osoby
masz problem z napinaczem paska alternatora. tak jak koledzy piszą. musisz dokręcić rolkę napinacza a wtedy kluczem z jednej strony 17 a z drugiej 13 ciągniesz tak ze cały napinacz przesuwa się i jak jest w pozycji kiedy pasek wchodzi bez problemu zakładasz pasek i puszczasz klucz. masz naciągnięty pasek i wszystko ma grac :mrgreen:
hehe moze to smieszne ale nie zdjemowalem paska tylko po prostu ucialem nozemSolskier pisze:Dziwne wszystko zdjołes a nie mozesz teraz założyć Na poczatek przymierz czy ten nowy pasek jest takiej samej długosci jak stary, moze być róznica paru mm bo wiadomo stary sie wyciągnoł. Nie pamietam jak jest dokładnie w AAZecie ale chyba pasek naciaga sie alternatorem jesli nie to napewno obok jest napinacz. <ok>
ale poradzilem sobie. rolka napina pasek, jednak byla zapieczona, sprobowalem kluczem " zabka" bez rolki i poszlo, ppotem klucz 17 bo na rolce jest kontra i poszlo bez problemu a pasek mialem contitech 6pk 0894
dzieki za pomoc