[B4 2.0 ABK] wskaźnik temperatury wariuje
[B4 2.0 ABK] wskaźnik temperatury wariuje
Panowie, sytuacja wygląda tak:
wczoraj wymieniłem termostat, poprzedni był padnięty na 100% (nie otwierał się)
jednakże wskaźnik temperatury nadal nie przekraczał 80st, często spadał do ~60st
dzisiaj wymieniłem również czujniki temperatury - sytuacja poprawiła się o tyle, że po przejechaniu kilku kilometrów startując z zimnego silnika temperatura staje przy 80st i ani drgnie dalej
jedynie na postoju utrzymując ok 4000 obrotów wzrasta do ok 90st wg wskaźnika
co dziwniejsze - temperatura płynu do chłodnicy wynosi 89-90st - pomiar wykonany u mojego mechanika, także wszystko wskazuje na to, że sam wskaźnik wariuje i stając przy kresce 80st wskazuje tak naprawdę 90 - macie na to jakąś radę? da się go jakoś "przekalibrować"?
wczoraj wymieniłem termostat, poprzedni był padnięty na 100% (nie otwierał się)
jednakże wskaźnik temperatury nadal nie przekraczał 80st, często spadał do ~60st
dzisiaj wymieniłem również czujniki temperatury - sytuacja poprawiła się o tyle, że po przejechaniu kilku kilometrów startując z zimnego silnika temperatura staje przy 80st i ani drgnie dalej
jedynie na postoju utrzymując ok 4000 obrotów wzrasta do ok 90st wg wskaźnika
co dziwniejsze - temperatura płynu do chłodnicy wynosi 89-90st - pomiar wykonany u mojego mechanika, także wszystko wskazuje na to, że sam wskaźnik wariuje i stając przy kresce 80st wskazuje tak naprawdę 90 - macie na to jakąś radę? da się go jakoś "przekalibrować"?
- killer0123
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
U mnie pomogło samo przesmarowanie kostek (wtyczek) na liczniku, wskaźniki od tem i paliwa szalały, paliwa zawsze miałęm nie więcej niż rezerwe a temperatura całkowicie nie żyłą włączyła sie pokazała tyle ile jest stopni i dalej nic, też wymieniłem termostat, ale później zacząłem wozic ze soba laptpa i podpiąłem go pod komputer od gazu
Dasz rade to naprawić
Dasz rade to naprawić
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
wskaźnik posiada kalibracje wskazówki, jest to plastikowa śrubka na imbus widoczna od strony płytki licznika z tyłu. trzeba wykręcić licznik i wyciągnąć na ile wiązka elektryczna pozwoli i jakoś podejść kluczem imbusowym na pracującym silniku (najlepiej w momencie gdy włączają się wentylatory i ustawić wskazówkę na środek kresek 90-100), nie ruszaj metalowej płytki z wycięciem to jest do naciągu sprężynki zwrotnej wskazówki. Może troche namieszałem ale jak to zobaczysz to zakumasz baze.
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
viewtopic.php?t=20782 (2 zdjęcie prawy dolny róg biała śrubka na imbus)