Mam pytanko do znawców tematu,chodzi mi o wymianę oleju w silniku.Czy dobrą metodą jest zmiana oleju po przez spuszczanie go korkiem spustowym,czy lepsza jest po przez wysysarkę olejową :?: Czy korkiem zlatuje wszystko po rozgrzaniu silnika :?: Po wysysarce wchodzi z 2 setki nawet 3 więcej oliwy,ale czy wszystko z dna misy jest wybrane :?:
Bardzo mnie to nurtuje,więc czekam na konkretne odpowiedzi <ok>
[1.9TDI 1Z] Wymiana oleju.
- RaKo
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
[1.9TDI 1Z] Wymiana oleju.
Ostatnio zmieniony 04 sty 2009, 15:15 przez RaKo, łącznie zmieniany 1 raz.
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
Jak spuszczasz z korkiem to lepiej jest na zimnym silnku jak olej nie jest rozrzucony po całym motorze wtedy praktycznie cały jest w misce i wg mnie tym sposobem dokładniej mozna osuszyc miske niz wysysajac, generalnie obie metody sa tyle samo warte, dwie albo trzy serki starego oelju nie zmieniaja postaci rzeczy.RaKo pisze:Czy korkiem zlatuje wszystko po rozgrzaniu silnika
Ja zawsze spuszczam na rozgrzanym silniku, olej wtedy jest rzadszy niż na zimnym silniku...Solskier pisze:Jak spuszczasz z korkiem to lepiej jest na zimnym silnku jak olej nie jest rozrzucony po całym motorze wtedy praktycznie cały jest w misce i wg mnie tym sposobem dokładniej mozna osuszyc miske niz wysysajac, generalnie obie metody sa tyle samo warte, dwie albo trzy serki starego oelju nie zmieniaja postaci rzeczy.RaKo pisze:Czy korkiem zlatuje wszystko po rozgrzaniu silnika
Pzdr
titto
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
Ale jest rozrzucony po całym motorze, i z korka powinno sie spuszczac na zimnym silnki, wysysa sie na ciepłym ale tylko z przyczyn technicznych czyli dla tego ze inaczje wysysarka sobie z tym nie poradzi <ok>titto pisze:Ja zawsze spuszczam na rozgrzanym silniku, olej wtedy jest rzadszy niż na zimnym silniku...