Witam.
W wielkim skrocie - udalo mi sie ustawic prawidlowe wskazania spalania w BC przy silniku 1Z w Audi 80 z 93 roku
A teraz od poczatku.
Jak wiadomo w Audi 80 B4 z silnikiem 1,9TDI 1Z nie byl montowany BC, a juz napewno nie w latach 92-93 wtedy to (ktos mi to z forumowiczow na gg napisal) byla przeplywka Bocsh i komputer 4-ro bitowy, uniemozliwalo to pokazanie prawidlowego spalania. Ta tez ta sama osoba zmienila komputer silnika na AHU i pokazywalo mu dobrze spalanieale on mial o ile dobrze pamietam auto z 94 lub 95r. Sygnal spalania u mnie jest on na 49 pinie ECU. Spalanie dotychczas bylo rzedu 10-11 litrow na setke - gorzej jak w benzyniaku

. Po jakims czasie znalazlem informacje, na jednej z niemieckich stron ze jest montowana dodatkowa plytka ale ona moze tylko wspolpracowac z samochodami od rocznika 94 wzwyz, czyli na razie nic co mogloby mnie zaciekawic. Przedewszystkim na tamtej stronie za malo informacji co to za uklad scalony o jakims niedostepnym nr w polsce - jakies 520, ma 8 wyprowadzen, dzwoniac do sklepow elektronicznych w poznaniu nie udalo sie ustalic co to za uklad w jednym sklepie w katalogu bylo 80 stron ukladow scalonych o tym numerze

Nie pozostalo nic innego jak zrobic cos na wlasnym pomysle. Nie posiadam niestety zadnych zdjec z mojej pracy, jedynie moge sie podzielic schematami. Dla elektronika zaden problem. Uzylem do tego najzwyklejszego potencjometra, podlaczylem go jako dzielnik napiecia. Pierwsze podlaczenie wygladalo tak (rys1). Byl to zwykly potencjometr 100kohm od jakiegos starego radia, logarytmiczny zwykly obrotowy. Trudno bylo nim regulowac. Wiec troche to zmodyfikowalem (rys 2). Zastosowalem dwa potencjometry nastawne 50kohm, dziesiecio obrotowe za dwa zeta sztuka

. Regulowalem jak narazie tym od strony masy. Tym drugim tez ale nie bardzo chcialy sie zmieniac wartosci. Wazne aby nie doprowadzic do zwarcia 49 pinu z masa. Niestety niewiem jakie by byly tego skutki. U siebie tego niesprawdzam. W tej chwili mam spalanie okolo 5 litrow, musze troche pojezdzic z tymi ustawieniami i zmierze faktyczne spalanie. Wtedy porownam i ewentualnie skoryguje. Tolerancje spalania na liczniku mam ustawiona na 0%. Mysle ze to chyba jedyny sposob na prawidlowe wskazania spalania dla TDI. Sprawdzalem miernikiem jakie plyna prady przez potencjometry, sa rzedu 2 do 5 mikroamperow. Mozna ewentualnie zastosowac diody germanowe polaczone w szeregu, na jednej diodzie jest spadek okolo 0,3volta