[b3 quattro] brak podświetlenia sylwetki podwoźia
[b3 quattro] brak podświetlenia sylwetki podwoźia
Witam. W audi quattro obok hamulca ręcznego jest taki przełącznik załączający blokadę tylnego mostu. Obok tegoż przełącznika jest narysowana sylwetka podwozia samochodu ( przednia oś tylna wał blokada mech. różnicowego) Ta sylwetka powinna być podświetlona. Czy ktoś wie czy da sie coś z tym zrobić czy tam są takie żaróweczki jak do podświetlenia liczników? ? ? ?
Ostatnio zmieniony 02 sty 2008, 10:42 przez sisu32, łącznie zmieniany 1 raz.
A zielona lampka po załączeniu blokady się zapala?
W skrócie - wyciągasz cały ten element z przyciskiem, niestety trzeba rozpołowić tunel i ścisnąć zatrzaski od spodu, dopiero wtedy wyjdzie. Jak już to masz na wierzchu to od spodu będą chyba 4 śrubki, odkręcasz je i wyjdzie Ci element, na którym są 3 żarówki. Wylutowujesz stare i wlutowujesz nowe.
U mnie w 90tce pomimo wymiany żarówek raz świeci, a raz nie, chyba jakiś element w układzie mam walnięty, ale na razie odpuściłem temat
W skrócie - wyciągasz cały ten element z przyciskiem, niestety trzeba rozpołowić tunel i ścisnąć zatrzaski od spodu, dopiero wtedy wyjdzie. Jak już to masz na wierzchu to od spodu będą chyba 4 śrubki, odkręcasz je i wyjdzie Ci element, na którym są 3 żarówki. Wylutowujesz stare i wlutowujesz nowe.
U mnie w 90tce pomimo wymiany żarówek raz świeci, a raz nie, chyba jakiś element w układzie mam walnięty, ale na razie odpuściłem temat

- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Ku mojemu zdziwieniu, okazało się, że u mnie ten przełącznik wychodzi bez problemu do góry <ok> (rocznik 95)sisu32 pisze:żeby sie do tego zabrać trzeba wyciągnąć całą tą obudowe hamulca ręcznego. Samego tego obrazka podwozia sie nie da wyciągnąć !
Porobiłem parę fotek dla potomnych

Przełącznik luzem.
Wnętrze przełącznika.
W sumie, są trzy żarówki, dwie od podświetlenia i jedna od zielonej kontrolki (ta środkowa).
Nowe żarówki.
Efekt końcowy :mrgreen:
Teraz o tym co przy okazji tej roboty odkryłem

Poradźcie, od czego zacząć, gdzie szukać przyczyny? Jest od tego jakiś bezpiecznik, czy co innego? Dodam, że podczas prób włączania blokady, oświeca się ten żółty trójkącik na przycisku i to ustrojstwo pod tylna kanapą, daje oznaki życia (cyka) <help>
-
- Forum Audi 80
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Nie uwierzycie! Wsiadam dziś do samochodu, zapalam silnik i tak od niechcenia włączam blokadę, patrzę, a ta skubana działa :shock:
Zachodzę w głowę, co się jej wczoraj mogło stać. Wina podciśnienia to raczej nie będzie, bo wątpię żeby się coś nagle samo uszczelniło. Może to początki tego o czym pisał BAX :roll: nie używany mechanizm, odmawia z czasem posłuszeństwa. Przy okazji wizyty na kanale muszę się temu bliżej przyjrzeć.
Dzięki wszystkim za odzew
Pozdrawiam.

Dzięki wszystkim za odzew

Pozdrawiam.