[b3 quattro] brak podświetlenia sylwetki podwoźia
[b3 quattro] brak podświetlenia sylwetki podwoźia
Witam. W audi quattro obok hamulca ręcznego jest taki przełącznik załączający blokadę tylnego mostu. Obok tegoż przełącznika jest narysowana sylwetka podwozia samochodu ( przednia oś tylna wał blokada mech. różnicowego) Ta sylwetka powinna być podświetlona. Czy ktoś wie czy da sie coś z tym zrobić czy tam są takie żaróweczki jak do podświetlenia liczników? ? ? ?
Ostatnio zmieniony 02 sty 2008, 10:42 przez sisu32, łącznie zmieniany 1 raz.
A zielona lampka po załączeniu blokady się zapala?
W skrócie - wyciągasz cały ten element z przyciskiem, niestety trzeba rozpołowić tunel i ścisnąć zatrzaski od spodu, dopiero wtedy wyjdzie. Jak już to masz na wierzchu to od spodu będą chyba 4 śrubki, odkręcasz je i wyjdzie Ci element, na którym są 3 żarówki. Wylutowujesz stare i wlutowujesz nowe.
U mnie w 90tce pomimo wymiany żarówek raz świeci, a raz nie, chyba jakiś element w układzie mam walnięty, ale na razie odpuściłem temat
W skrócie - wyciągasz cały ten element z przyciskiem, niestety trzeba rozpołowić tunel i ścisnąć zatrzaski od spodu, dopiero wtedy wyjdzie. Jak już to masz na wierzchu to od spodu będą chyba 4 śrubki, odkręcasz je i wyjdzie Ci element, na którym są 3 żarówki. Wylutowujesz stare i wlutowujesz nowe.
U mnie w 90tce pomimo wymiany żarówek raz świeci, a raz nie, chyba jakiś element w układzie mam walnięty, ale na razie odpuściłem temat
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Ku mojemu zdziwieniu, okazało się, że u mnie ten przełącznik wychodzi bez problemu do góry <ok> (rocznik 95)sisu32 pisze:żeby sie do tego zabrać trzeba wyciągnąć całą tą obudowe hamulca ręcznego. Samego tego obrazka podwozia sie nie da wyciągnąć !
Porobiłem parę fotek dla potomnych
Przełącznik luzem.
Wnętrze przełącznika.
W sumie, są trzy żarówki, dwie od podświetlenia i jedna od zielonej kontrolki (ta środkowa).
Nowe żarówki.
Efekt końcowy :mrgreen:
Teraz o tym co przy okazji tej roboty odkryłem Nie działa mi blokada tylnego mostu :evil: Po naciśnięciu przycisku DIFF, nie zapala się zielona kontrolka na przełączniku i nie zapala się kontrolka ABS/AUS na zegarach. Wszystko kiedyś działało bez zarzutu, tylko dawno tego nie włączałem bo nie było takiej potrzeby <osohozi>
Poradźcie, od czego zacząć, gdzie szukać przyczyny? Jest od tego jakiś bezpiecznik, czy co innego? Dodam, że podczas prób włączania blokady, oświeca się ten żółty trójkącik na przycisku i to ustrojstwo pod tylna kanapą, daje oznaki życia (cyka) <help>
-
- Forum Audi 80
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Nie uwierzycie! Wsiadam dziś do samochodu, zapalam silnik i tak od niechcenia włączam blokadę, patrzę, a ta skubana działa :shock: Zachodzę w głowę, co się jej wczoraj mogło stać. Wina podciśnienia to raczej nie będzie, bo wątpię żeby się coś nagle samo uszczelniło. Może to początki tego o czym pisał BAX :roll: nie używany mechanizm, odmawia z czasem posłuszeństwa. Przy okazji wizyty na kanale muszę się temu bliżej przyjrzeć.
Dzięki wszystkim za odzew
Pozdrawiam.
Dzięki wszystkim za odzew
Pozdrawiam.