Hejo :->
Ja sie chciałem spytac tak ogólnie narazie bo CA chce kompletowac dopiero na wiosne.
Otóż... Mam obecnie w Coupe :
-na desce seryjne plus tweetery jakies
-przednich drzwiach po dwa glosniki(elipsa >pioner TS A6901< przy łydkach i 16cm BUSZMEN przy ramieniu)
-tylna kanapa orginaly
-dziury w półce na elipsy
-radio sony CDX-GT616U
Zestaw ten mam po poprzednim właścicielu.
Ale to kicha...
Chciałem się zapytać czy zostawić któryś z tych sprzetów w aucie czy kompletowac nowy?? A jesli wymieniac to wykorzystac wszystkie miejsca czy tylko wymienic deske i przednie drzwi...?
Radio raczej chce zostawic i dokupic suba z wzmakiem. I wtedy wzmak pod suba czy pod suba i przód... czy jak? :->
Do kupna jeszcze kuuuuupaaa czasu ale chce sie powoli zacząć orientowac jak to upakować w moim Coupe.
Audio w coupe
najbardziej popularne CA w autach i najlepiej zdający egzamin jest taki schemat:
radyjko - jakieś w miarę porządne, wiadomo że to jest źródło, polecam rozejrzeć sie w Alpinach
scena przednia, od niej zacznij - zestaw odeparowany czyli tweetery i głośniki np 16 cm w drzwi ( najlepiej wygłuszone jeśli głośniki bedą napędzane wzmacniaczem, no i pożadnie zamocowane:głośniki i boczki). Twetery wysoki zakres i woofery niski.
w tylne drzwi nie musisz sie pakować, zostaw je na końcu jak stwierdzisz że Ci mało :mrgreen:
z półki też zrezygnuj jesli chcesz coś do bagażnika, albo - albo
jeśli chodzi o tył to nie tuba, tylko skrzynia (otwarta/zamknieta), tu już obowiązkowo piecyk <ok>
do tego co wyżej dochodzi wiele innych spraw o których nie możesz zapomnieć, czyli kable, końcówki, pierścienie z MDF lub taszki, wygłuszenie, odpowiednia instalacja całości, kondensator itp.
Dużo znajdziesz na szukajce więc zapraszam do lektury <ok>
Może pochwalisz się tym co teraz masz, jakieś foto :lol:
radyjko - jakieś w miarę porządne, wiadomo że to jest źródło, polecam rozejrzeć sie w Alpinach
scena przednia, od niej zacznij - zestaw odeparowany czyli tweetery i głośniki np 16 cm w drzwi ( najlepiej wygłuszone jeśli głośniki bedą napędzane wzmacniaczem, no i pożadnie zamocowane:głośniki i boczki). Twetery wysoki zakres i woofery niski.
w tylne drzwi nie musisz sie pakować, zostaw je na końcu jak stwierdzisz że Ci mało :mrgreen:
z półki też zrezygnuj jesli chcesz coś do bagażnika, albo - albo
jeśli chodzi o tył to nie tuba, tylko skrzynia (otwarta/zamknieta), tu już obowiązkowo piecyk <ok>
do tego co wyżej dochodzi wiele innych spraw o których nie możesz zapomnieć, czyli kable, końcówki, pierścienie z MDF lub taszki, wygłuszenie, odpowiednia instalacja całości, kondensator itp.
Dużo znajdziesz na szukajce więc zapraszam do lektury <ok>
Może pochwalisz się tym co teraz masz, jakieś foto :lol:
no właśnie... co do radia... teraz mam to
http://www.sony.pl/product/ica-cd-tuners/cdx-gt616u
Ale w A6 mam Alpinke CDE-9870R i myślałem zeby do Qpe wsadzic Alpinke a do A6 tego soniacza... :idea: :?:
A elipsy takie
http://www.audiophile.pl/p/1074_pioneer_ts-a6901
A boshmanny i tweetery nie wiem jakie to.
Tak to u mnie wygląda.
http://www.sony.pl/product/ica-cd-tuners/cdx-gt616u
Ale w A6 mam Alpinke CDE-9870R i myślałem zeby do Qpe wsadzic Alpinke a do A6 tego soniacza... :idea: :?:
A elipsy takie
http://www.audiophile.pl/p/1074_pioneer_ts-a6901
A boshmanny i tweetery nie wiem jakie to.
Tak to u mnie wygląda.
szczerze... wogóle mi sie nie podoba to jak masz to w coupe zrobione.
tweeter ustawiony w szybe..., ja tez mam cycek ale ustawiony w kierunku słuchacza co spełnia swoja rolę.
co do drzwi... głośniki przykrecone sa do czego? tylko do boczku? chyba nie gra to najlepiej. No i tak zniszczyc boczek... teraz to dziury ci zostaną, jak bedziesz chciał to zmienić. Szkoda że jeszcze z 3 głośników nie zmieścił w drzwi :mrgreen:
Co do radia, Sony jest tutaj nowszym modelem i jesli bedziesz chciał dwa piecyki to tylko ten ci zostanie poniewaz ma dwa wyjscia RCA, Alpinka ma tylko jedno. Sadząc, po tym co poprzedni właściciel zamontował w drzwiach to odpowiadało mu Sony, Alpiny tylko szkoda do tych głośników :!:
tweeter ustawiony w szybe..., ja tez mam cycek ale ustawiony w kierunku słuchacza co spełnia swoja rolę.
co do drzwi... głośniki przykrecone sa do czego? tylko do boczku? chyba nie gra to najlepiej. No i tak zniszczyc boczek... teraz to dziury ci zostaną, jak bedziesz chciał to zmienić. Szkoda że jeszcze z 3 głośników nie zmieścił w drzwi :mrgreen:
Co do radia, Sony jest tutaj nowszym modelem i jesli bedziesz chciał dwa piecyki to tylko ten ci zostanie poniewaz ma dwa wyjscia RCA, Alpinka ma tylko jedno. Sadząc, po tym co poprzedni właściciel zamontował w drzwiach to odpowiadało mu Sony, Alpiny tylko szkoda do tych głośników :!:
Właśnie w tym cały pic ze mi to w ogóle sie nie podoba.... :evil: To ja juz w pokoju mam lepsze audio :mrgreen:
Ogólnie myślałem zeby
- wykorzystac tą dziure w boczku i wstawic jakąś 16
- zabic jakos ładnie dziure po elipsie i obić pięknie na nowo boczki
- zrobic taszki i tam wstawic tez coś dobrego
- na slupki nowe tweetery (glosnik w desce tez wymieniac :?: albo odłączyć?)
- do bagaznika skrzynke wlasnej roboty w nią mocny bas i albo piecyk do samej skrzyni albo do skrzyni i przodu
- tył rzeczywiscie zostawie sobie moze na pozniej albo nie bede go ruszal
Mysle ze to bylby dobry kierunek... co? :idea: :roll:
Zapomnialem dodac ze w półce mam jeszcze seryjne syczki jakies hehe :lol:
Ogólnie myślałem zeby
- na slupki nowe tweetery (glosnik w desce tez wymieniac :?: albo odłączyć?)
- do bagaznika skrzynke wlasnej roboty w nią mocny bas i albo piecyk do samej skrzyni albo do skrzyni i przodu
- tył rzeczywiscie zostawie sobie moze na pozniej albo nie bede go ruszal
Mysle ze to bylby dobry kierunek... co? :idea: :roll:
Zapomnialem dodac ze w półce mam jeszcze seryjne syczki jakies hehe :lol:
na razie sie chciałeś orientować, ale pomyśl ile kasy na to bedziesz chciał przeznaczyć, bo to od niej zależy co i jak.kris0181 pisze:Ogólnie myślałem zeby
nie rozumiem, chyba chcesz iść w ślady poprzedniego właściciela. Ja bym doprowadził boczek do porzadku ( najlepiej to uzywany gdzies dorwac), zrobic lub kupic taszki i jeden głośnik w drzwiach. po co Ci cała kolumna estradowa tam.kris0181 pisze:- wykorzystac tą dziure w boczku i wstawic jakąś 16
głośniki odłącz poprostu niech sobie tam siedza nie wadza ci i tak. Grając z zestawem który sobie zmontujesz bedą ci psuły cały efekt.kris0181 pisze:glosnik w desce tez wymieniac :?: albo odłączyć?)
no tylko pamietaj że skrzynia to nie zbic kilka płyt i tyle, najpierw szukasz głośnika potem dobierasz skrzynie do niej (niektóre głośniki nie mogą pracować np w zamknietych). skrzynia musi być odpowiednio dobrana i wyliczona.kris0181 pisze:do bagaznika skrzynke wlasnej roboty w nią mocny bas i albo piecyk do samej skrzyni albo do skrzyni i przodu
viewtopic.php?t=8034&highlight=doc
poczytaj dla uproszczenia :mrgreen:
masz na myśli drzwi czy półkę? drzwi zostaw jak cos tam masz to odłącz i tyle a półka to tak jak pisałem albo albo, jesli zdecydujesz sie na skrzynie to poszukaj sobie całej pólki które nie widziały głośników. Jak chcesz w półce jakieś elipsy to nie inwetsu w skrzynie. Ciśnienie jakie wytworzy skrzynia w bagażniku będzie miała duży wpływ na głośniki w półce, będzie zniekształcała ich dżwiek a nawet może uszkodzić trwale membrany.kris0181 pisze:tył rzeczywiscie zostawie sobie moze na pozniej albo nie bede go ruszal
nie wiem jak w coupe było seryjnie niech sie ktos inny wypowie kto ma coupe, ale wydaje mi się że chyba nie było, a jeśli już tam coś jest to niewydaje mi się dobrym rozwiązaniem, tym bardziej jak masz tam 6x9 czy też bedzie skrzynia basowa...kris0181 pisze:ze w półce mam jeszcze seryjne syczki jakies hehe
Porób wiecej fotek ciekawy jestem jak to wszystko wygląda :mrgreen:
Myslalem przeznaczyc tak 1500-2000zl na CA. Powinno to juz jakos chyba grac... :roll:Lenio21 pisze:na razie sie chciałeś orientować, ale pomyśl ile kasy na to bedziesz chciał przeznaczyć, bo to od niej zależy co i jak.
kris0181 napisał/a:
nie rozumiem, chyba chcesz iść w ślady poprzedniego właściciela. Ja bym doprowadził boczek do porzadku ( najlepiej to uzywany gdzies dorwac), zrobic lub kupic taszki i jeden głośnik w drzwiach. po co Ci cała kolumna estradowa tam.
No skoro to rozwiązanie w drzwiach co jest teraz jest do kitu to oczywiscie wyslucham Twojej rady i wstawie tylko cos ciekawego w taszke i tweeter w slupek :-> dlatego wlaśnie tu pisze zeby dostac jakies opinie/porady. I dziękuję ze mi ich udzielasz
Jestem tego świadomy hehe duzo sie juz naczytalem, naoglądałem... jak bym miał kłopoty to znajomy pomoze, robił juz nie jedną skrzynkeLenio21 pisze:no tylko pamietaj że skrzynia to nie zbic kilka płyt i tyle, najpierw szukasz głośnika potem dobierasz skrzynie do niej (niektóre głośniki nie mogą pracować np w zamknietych). skrzynia musi być odpowiednio dobrana i wyliczona.
view...4&highlight=doc
poczytaj dla uproszczenia :mrgreen:
Chodzilo właśnie o to ze chcialem sie zorientowac czego w ogóle szukac
Teraz juz mnie naprowadziles mniej wiecej...
hehe <ok> nie wiem po kiego huka oni to tam wstawiali...AUDI_A6 pisze: Były w tylnych parapetach gwizdki :mrgreen: