Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[1.9TDI 1Z] Olej w zbiorniku wyrownawczym.

AdamE

Post autor: AdamE » 02 paź 2008, 14:27

Labiel pisze:Głowica sprawdzona musi być, to fakt, czy jest prosta. Ale jeśli prosta będzie to po co ją planować? Więc to nie jest tak że musowo musi być planowana i tyle.
toz normalne że tak, bo każde szlifowanie głowicy ja osłabia

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 02 paź 2008, 15:07

Aha i na szczelność też przydałoby się ją sprawdzić, czy czasem nie jest gdzieś pęknięta i stąd to przedostawanie się oleju do wody. Raczej mało to prawdopodobne, ale czasem lepiej dmuchać na zimne niż robić coś dwa razy.

Vagin
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Vagin » 02 paź 2008, 16:14

ja kupilem swoja audice i miala w zbiorniczku czarno!! widzialem to przy zakupie ale widzialem tez ze chlodnica oleju jest swiezutka nowiutka z orginalna naklejka BEHR wiec domyslilem sie ze to z tego powodu... troche ryzykowalem ale cóż. wyplukalem uklad chlodzenia wodą z ludwikiem zeby wymyc ten tluszcz caly
przy okazji wymieniłem termostat i jak narazie wszystko jest super... czasem sie gdzies w plynie znajdzie jakis maly czarny paproch ze zwazonego oleju bo nigdy sie dokladnie tego nie wyplucze ale w najmniejszym stopniu nie przeszkadza to w prawidlowym dzialaniu ukladu chlodzącego! :)

hubal
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: hubal » 02 paź 2008, 16:37

u mnie było tak: waliły spaliny do zbiorniczka wyrównawczego(bąbelkowało i na korku robiło się masło) :podejrzenie głowica lub uszczelka, porozebraniu okazało się: pękniety tłok(używany 120 zł) głowica sprawdzona ciśnieniowo i splanowana!!!(200 zł) uszczelka +uszczelniacze +nowe śruby + robocizna =1000zł

rafcio87
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rafcio87 » 02 paź 2008, 17:10

ja miałem to samo.i oleju nie ubywało tylko w zbiorniczku robiły się burzynki:D . również te same podejrzenia..uszczelka/chłodniczka oleju.. wymieniłem chłodniczke (120zł),przepłukałem kilka razy cały układ i wymieniłem płyn na nowy..jak narazie jest (odpukać) gucio-po ok. 500km.miejmy nadzieję że będzie dobrze..

Szybki22
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Witam

Post autor: Szybki22 » 22 mar 2009, 11:57

Witam.Niestety u mnie również pojawia się olej w zbiorniczku na ściankach,jest tak juz od momentu kupna auta ok 2 lata.warstwa na ściankach jest znikoma.moje pytanie,
Czy warto się tym przejmować?

Awatar użytkownika
dardaw2
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: dardaw2 » 22 mar 2009, 12:08

I ja zauważyłem takie coś u siebie. Wypłukałem zbiorniczek benzyną, było miodzio, ale olej znowu się dostaje. Brejdak w robocie ma przyrząd do sprawdzania szczelności głowicy. Polega to na pobraniu oparów ze zbiorniczka pryz rozgrzanym silniku, wtedy jakiś tam odczynnik zmienia kolor i wyszło że jest szczelna. Badanie powtórzył jeszcze raz i to samo. Teraz właśnie stawiamy na chłodniczkę oleju. Wymienimy uszczelniacz i ciekawe co będzie.

rafcio87
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rafcio87 » 22 mar 2009, 12:59

niestety... wymiana chłodniczki to nie było to... okazało się że to uszczelka pod głowicą nawaliła. taki perścień z niej wywaliło. wymieniłem przy okazji rozebranej głowicy wszystkie inne uszczelki jakie były "po drodze" i do dziś mam już spokój z olejem w zbiorniczku wyr. płyn chłodniczy jest czysty..ta przyjemność kosztowała mnie ok.800zł..i autko jest jakby troszke mocniejsze.. przejechałem już ok 1tys.km i jest ok. pozdrawiam

Szybki22
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Pytanie

Post autor: Szybki22 » 12 kwie 2009, 21:26

Mam pytanię .
Jak wyczyścić cały układ chłodnice...naczyńko itd.
Moze ktoś to robił.
Proszę o rady.???

Awatar użytkownika
cygan
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: cygan » 14 kwie 2009, 00:35

Naczynie należy wyjąć i wymyć - ot cała filozofia. Chłodnicę też najlepiej byłoby wymontować - wtedy łatwiej się ją płucze i więcej syfu można wyrzucić.
Ja kiedys czysciłem układ chłodniczy za pomocą płynu do płukania rozpuszczonego w wodzie [przegotowanej lub destylowanej] - nalewanie, rozgrzanie, wypuszczenie syfu i tak kilka razy aż leciała czysta woda.

Marcin D
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Marcin

Post autor: Marcin D » 14 kwie 2009, 07:52

Panowie caly olej ktory dostaje sie do ukladu chlodzenia zbiera sie w zbiorniczku wyrownawczym i nie ma sensu czyscic calego ukladu.
Pojawienie sie oleju w plynie chlodzacym moze ozanaczac uszkodzenie uszczelki glowicy,uszkodzenie chlodniczki oleju badz sa to pozostalosci po naprawie tych usterek.
W moim przypadku byla szczelona chlodniczka ktora wymienilem okolo 6 miesiecy temu i olej jeszcze mi sie pojawia w zbiorniczku,ale w miare jego czyszczenia jest go coraz mniej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl