[B3/B4 all] Wkład lusterka
[B3/B4 all] Wkład lusterka
Czy u was też tak beznadziejnie widać w prawym lusterku? Moje nie pomaga ani przy zmianie pasa ani przy parkowaniu... tagedia... Można coś z tym zrobić?
Ostatnio zmieniony 22 mar 2007, 18:32 przez Maxxx, łącznie zmieniany 1 raz.
Ten temat przypomniał mi o moim problemie... Mam lusterka ustawiane manualnie, no i mechanizm prawego działa tragicznie. Na wybojach się przestawia samo, kręcę chcąc podnieść je do góry, a to nic... tylko opór stawia. Po chwili pójdzie w górę i to aż za nadto.
Niedługo będę zdejmował tapicerkę prawych drzwi (coś mi tam niemiłosiernie brzęczy na wybojach) to pomyślałem, że zajmę się też lusterkiem. Tylko jak się do mechanizmu regulacji lusterek dostać? Trzeba zdjąć jakoś szkło lusterka?
Niedługo będę zdejmował tapicerkę prawych drzwi (coś mi tam niemiłosiernie brzęczy na wybojach) to pomyślałem, że zajmę się też lusterkiem. Tylko jak się do mechanizmu regulacji lusterek dostać? Trzeba zdjąć jakoś szkło lusterka?
https://audi80.pl/viewtopic.php?t=1317Goraht pisze:Ten temat przypomniał mi o moim problemie... Mam lusterka ustawiane manualnie, no i mechanizm prawego działa tragicznie. Na wybojach się przestawia samo, kręcę chcąc podnieść je do góry, a to nic... tylko opór stawia. Po chwili pójdzie w górę i to aż za nadto.
lusterko zewnetrzne prawe.....
Na prawym zewnętrznym lusterku winien znajdować sie napis: " Object in mirror are closer than they appear".czarekj pisze:Ja swojemu nie wierzę choc jest oryginalne....
Może nie byc tego napisu, ale efekt wizualny zawsze ten sam....
Pozdrawiam - Adam.
witam, ja mam podobny problem z prawym lusterkiem... nie mogę go tak wyregulować jak we wcześniejszych moich samochodach aby dość dobrze widzieć prawą stronę jadąc lewym pasem. Lusterko to bardzo zbliża i można powiedzieć że ma bardzo duży martwy punkt (jestem na lewym, za mną na prawym samochód który jest w odległości około 1.5-2m... w lusterku jest widoczny tylko gdy jest bardzo daleko a jak już zbliży to w lusterku jest nieosiągalny) Nawet jak wiem że jedzie ktoś po mojej prawej to jestem zmuszony oglądać się na prawko gdyż w lustreku nie mogę nic zaobserwować.
Jaki wkład szkła ewentualnie całe lusterko byście mi polecili?
Jaki wkład szkła ewentualnie całe lusterko byście mi polecili?
ja bym nic nie naklejał. po prostu na początek trzeba ustalic jakie szkło masz w tym lusterku. jeśli płaskie, to już wiesz dlaczego tak mało w nim widzisz - płaskie szkła nie oddalają i są generalnie kiepskim materiałem na lusterka. załóż sobie wkład lusterka ze szkłem sferycznym (które oddala, a przez to widać w lusterku więcej). mi się udało ostatnio kupić nowy wkład z takim szkłem asfertycznym za 35 złpr0sty pisze:pilocik69 napisał/a:
Wystarczy dokupic, mini lusterko naklejane bezposrednio na lusterko , ktore likwiduje martwy punkt. Ja tak mam i niema bata we wsi, ze nie zauwazysz auta.
to także dotyczy lusterek prawych? Widziałem nieraz jak mieli takie coś na lewym lusterku ale z prawym się nie spotkałem...
czy możesz napisać gdzie kupiłeś ... tzn. jeśli allegro to prosiłbym o linkagrze pisze:ja bym nic nie naklejał. po prostu na początek trzeba ustalic jakie szkło masz w tym lusterku. jeśli płaskie, to już wiesz dlaczego tak mało w nim widzisz - płaskie szkła nie oddalają i są generalnie kiepskim materiałem na lusterka. załóż sobie wkład lusterka ze szkłem sferycznym (które oddala, a przez to widać w lusterku więcej). mi się udało ostatnio kupić nowy wkład z takim szkłem asfertycznym za 35 złpr0sty pisze:pilocik69 napisał/a:
Wystarczy dokupic, mini lusterko naklejane bezposrednio na lusterko , ktore likwiduje martwy punkt. Ja tak mam i niema bata we wsi, ze nie zauwazysz auta.
to także dotyczy lusterek prawych? Widziałem nieraz jak mieli takie coś na lewym lusterku ale z prawym się nie spotkałem...
ps. chodzi ci o sferyczne czy o asferyczne bo w twojej wypowiedzi ująłeś dwa sformułowania a miedzy nimi są znaczne różnice jeśli chodzi o lusterka.
pr0sty, jasne, że mogę napisać. wkład lusterka kupiłem u mnie w mieście w firmie co handluje częściami i oprócz tego prowadzą schrot. wkład oczywiście nowy (jeszcze był w pudełku i oklejone lusterko folią). sprowadzali mi go na zamówienie - sam na miejscu wybrałem jaki chciałem i mi sprowadzili dokładnie taki na drugi dzień. wolałem zamawiać, bo miejscu mieli tylko płaskie lustra, a ściemniali, że to asferyczne. niestety ja się trochę na tym znam i nie dałem się wkręcić Za asferyczne lewe lusterko przyciemnione na niebiesko (razem z plastikiem montażowym do manualnego lusterka) zapłaciłem 35 zł
Próbowałem Wam wyszukać link do jakiejś aukcji ale nic ciekawego nie mogłem znaleźć (ceny z kosmosu i w dodatku w komplecie nie ma plastiku montażowego więc trzeba dopłacać).
Jakby co, to mogę podać nr telefonu do tej firmy na PW
ps.
przy wyborze tych wkładów trzeba uważac bo szkła się różnią.
są wkłady lewe i prawe.
oprócz tego są same szkła, które się nakleja na plastik montażowy, który trzeba osobno kupic oraz szkła razem z plastikiem montażowym w komplecie.
trzeba też rozróżnić czy to lusterko elektryczne czy manualne, bo wkłady są trochę inne. no i są też ogrzewane do wyboru.
teraz o rodzajach szkła:
1) płaskie (nie polecam, bo nic w nich nie widać prawie),
2) sferyczne mogą byc zarówno na lewa, jak i prawą stronę (bardzo fajne, bo oddalają i więcej widać przez to w nich)
3) asferyczne (z takim paskiem). przeważnie montowane po lewej czyli koło kierwocy. działa podobnie jak asferyczne ale ma jeszcze częśc, w której widoczne jest pole martwe
do tego jeszcze są przyciemniane na niebiesko i białe szkła
Próbowałem Wam wyszukać link do jakiejś aukcji ale nic ciekawego nie mogłem znaleźć (ceny z kosmosu i w dodatku w komplecie nie ma plastiku montażowego więc trzeba dopłacać).
Jakby co, to mogę podać nr telefonu do tej firmy na PW
ps.
przy wyborze tych wkładów trzeba uważac bo szkła się różnią.
są wkłady lewe i prawe.
oprócz tego są same szkła, które się nakleja na plastik montażowy, który trzeba osobno kupic oraz szkła razem z plastikiem montażowym w komplecie.
trzeba też rozróżnić czy to lusterko elektryczne czy manualne, bo wkłady są trochę inne. no i są też ogrzewane do wyboru.
teraz o rodzajach szkła:
1) płaskie (nie polecam, bo nic w nich nie widać prawie),
2) sferyczne mogą byc zarówno na lewa, jak i prawą stronę (bardzo fajne, bo oddalają i więcej widać przez to w nich)
3) asferyczne (z takim paskiem). przeważnie montowane po lewej czyli koło kierwocy. działa podobnie jak asferyczne ale ma jeszcze częśc, w której widoczne jest pole martwe
do tego jeszcze są przyciemniane na niebiesko i białe szkła
Z racji tego, że moje szkła lusterek były już w kiepskim stanie wizualnym, sprawiłem sobie obydwa nowe szkła asferyczne niebieskie, a więc takie, które zmniejszają martwy punkt oraz zmniejszają efekt oślepiania przez światła jadących z tyłu. Wkłady lusterek w B4 są takie same z lewej jak i prawej strony, mają kształt symetryczny. Jeśli chodzi o ramkę mocującą wkład to nie trzeba nowej kupować, no chyba, że ktoś połamał przy demontażu, choć ciężko to połamać, bo jest wykonane z bardzo elastycznego tworzywa. Odklejamy stare szkło od ramki i przyklejamy nowe szkło na którym powinna być taśma dwustronna.