Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B3 '89] Jakie łożyska?

a.milewski.mm

[80 B3 '89] Jakie łożyska?

Post autor: a.milewski.mm » 22 mar 2007, 21:29

Witam. Mam malutki problem, czy u Was także dość szybko zużywają się tylne łożyska? Teraz kupiłem (nie pamiętam jakiej firmy), zaryzykowałem i zapłaciłem 70 zł za komplet.
Jakich Wy używacie? Ile km na nich mniej więcej jeździcie?
Ostatnio zmieniony 22 mar 2007, 22:40 przez a.milewski.mm, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
jarema
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jarema » 22 mar 2007, 21:34

Z tymi łożyskami z tyłu też mam podobnie już 2 komplet wymieniłem i nie wiem jak długo wytrzymają. Nawet tylne piasty miałem wymieniane i dalej to samo. Może rzeczywiście
miałem pecha i kupowałem słabej jakości łożyska. Może trzeba poszukać lepszych jakościowo łożysk np.NTN .

Awatar użytkownika
Organista18
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Organista18 » 22 mar 2007, 21:36

Ja kupiłem może miesiąc temu i już mi siadło, tyllnie. To jest jakaś masakra i dałem też cos ok 60zł. Podłączam się pod temat, nie wiem dlaczego tak szybko siadają.

Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarekj » 22 mar 2007, 21:38

Panowie musicie prawidłowo wyregulowac luz łożyska. Może za mocno je dokręcacie. Ja czasami montuję nie pierwszej jakości chińskie łożyska CX, ale nawet one tak szybko nie siadają.

Awatar użytkownika
Organista18
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Organista18 » 22 mar 2007, 21:43

Może i masz rację czarekj, ale kurcze zawsze dokręcam wg. książki; tak ażeby śrubokrętem szło obrócić tą podkładkę. Także ja nie wiem już sam... chyba następnym razem kupię łożyska i oddam to do zrobienia na warsztat. :oops:

a.milewski.mm

Post autor: a.milewski.mm » 22 mar 2007, 22:05

Jeżeli chodzi o dokręcanie i tego typu mechaniczne rzeczy, to mi zawsze szwagier wymienia, ma on bardzo dobry i uznany zakład mechaniczny. Z tym, że nawet on mówi, że teraz to takie łożyska robią, że te w cenie ok 20-30 zł za komplet to 1 na 10 trafisz dobre, na których pojeździsz. Teraz właśnie podjęliśmy małe ryzyko, dobrej jakości (twierdzi, że najlepsza firma na rynku) i drogie. Przewidujemy może że nawet z rok się pojeździ, podobno na nich można, ale nie pamiętam firmy. Jutro wymieniam, podam firmę, jak będą dobre, jak kiepskie to też podam, żeby nie kupowali inni. :-)

Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarekj » 22 mar 2007, 22:31

Z tego co widzę to się orientujesz w regulacji luzu, więc już nie mam pomysłu co mogłoby sie więcej stać. No chyba że wciskaliście je niefachowo, ale nie sądzę, tam nie ma za bardzo co popsuć.

Awatar użytkownika
Organista18
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Organista18 » 23 mar 2007, 09:04

czarekj pisze:Z tego co widzę to się orientujesz w regulacji luzu, więc już nie mam pomysłu co mogłoby sie więcej stać. No chyba że wciskaliście je niefachowo, ale nie sądzę, tam nie ma za bardzo co popsuć.
No właśnie, także może jednak winę trzeba zrzucić na złą jakość łożysk :) Bo ja już też ręce rozkładam :!:

Awatar użytkownika
Kokolino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Radomir
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Kokolino » 23 mar 2007, 10:14

Organista18 pisze:
czarekj pisze:Z tego co widzę to się orientujesz w regulacji luzu, więc już nie mam pomysłu co mogłoby sie więcej stać. No chyba że wciskaliście je niefachowo, ale nie sądzę, tam nie ma za bardzo co popsuć.
No właśnie, także może jednak winę trzeba zrzucić na złą jakość łożysk :) Bo ja już też ręce rozkładam :!:
Szanowni koledzy kiedyś klientowi wymieniałem łożyska tylne w passacie a jest tam rozwiązanie takie same jak w Audi. Kupiłe dobrej jakości łożyska i okazało się że gościu zrobił na nich ok 800 km i się rozsypały. Wkurzyłem się bo gościu przyjechał do mnie z reklamacją i z "twarzą" do mnie że jak nie umię tego robić to po cholere sie za to biorę. Zacząłem wszystko sprawdzać pokolei piasty i czopy szczególnie. i ku mojemu zdziwieniu okazało się że czopy piast były bardzo nieznacznie zgięte. po wymianie czopów i założeniu najtańszych łożysk gościu jeździ do dzisiaj a było to z rok temu. Także proponuje aby sprawdzić czopy bo faktycznie wydaje się mało prawdopodobne ale mogą sie wygiąć.

a.milewski.mm

Post autor: a.milewski.mm » 24 mar 2007, 00:07

Panowie, łożyska SKF. Podobno najlepsze, jak narazie, jak nie to w morde sprzedawce :-)
A tak serio to podobno bardzo dobre, komplet na jedną stronę to koszt 70 zł, jakna łożyska sporo, ale może w końcu warto. Jak się coś będzie działo złego, bądź dobrego to dam znać.

wolfik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wolfik » 27 mar 2007, 15:41

Z tymi łożyskami że "lecą" to prawda.Moim zdaniem przyczyny są takie:
1.Fatalne drogi czyli dziury.
2.Ładowanie do bagażnika więcej niż wolno.
3.Amortyzatory.
Ale to moje osobiste zdanie , bo jakoś dziwnie wymiana łożysk z tyłu dotyka mnie zawsze po urlopie , a jak wiadomo ładuje się wtedy samochód do pełna :-)

ysiul
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: ysiul » 23 wrz 2010, 21:31

Koledzy odgrzeję troszkę temat bo w sumie padła tylko jedna firma SKF a może na coś jeszcze warto zwrócić uwagę :?:

marko
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: marko » 23 wrz 2010, 22:08

Nie pamiętam dokładnie nazwy ale chyba YOKO tylko napisy muszą być tłoczone , inaczej może to być cienka chińszczyzna .

Awatar użytkownika
percevalle
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: percevalle » 23 wrz 2010, 22:16

wolfik pisze:Z tymi łożyskami że "lecą" to prawda.Moim zdaniem przyczyny są takie:
1.Fatalne drogi czyli dziury.
2.Ładowanie do bagażnika więcej niż wolno.
3.Amortyzatory.
Ja bym jeszcze dodał:
4. niewyważone koła
5. źle przeprowadzona wymiana np. za mocne dokręcenie

adamo230

Post autor: adamo230 » 23 wrz 2010, 22:25

ja kupilem lozysko za 30zl i zrobilem juz 2 tyś km i dalej sie jezdzi :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Koła i felgi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl