[80 B3] Nie działają światła przeciwmgielne.
- trepek
- Forum Audi 80
- Imię: Grzegorz
- Model: Inny
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.6 ABC+lpg
[80 B3] Nie działają światła przeciwmgielne.
Witam.
Wkońcu odebrałem swoją 80-tkę. Pierwsze co w niej zauważyłem to to, że nie działają w niej światła przeciwmgielne przednie jak i tylne. Nie działa również oświetlenie silnika i półki na rękawiczki (co do popielniczki to muszę jeszcze raz sprawdzić ale chyba też nie działa). Przynajmniej jedna lampka nie działa w desce rozdzielczej (ale podświetlenie jest więc wykluczam tutaj spalenie bezpiecznika nr 14). Początkowo problem miałem również z obrotomierzem bo nie działał (samochód chyba z miesiąc stał na dworze i nieco zawilgotniał) ale po kilku godzinach w słońcu, obrotomierz zaczął spełniac swoją funkcję.
Zauważyłem również jeszcze, że w konsoli środkowej po naciśnięciu przycisku od świateł przeciwmgielnych wogóle się nie zapalają pod nimi żadne lampki (i wogóle te przyciski nie są podświetlone). Jedynie po naciśnięciu przycisku od pogrzewania tylnej szyby zapala się pod nim lampka (chociaż przy pierwszym włączeniu czekałem chyba ok 1 min żeby zaskoczyła). Jak myślicie, czego to może byc wina? Czyżby było w tym samochodzie aż tyle spalonych lampek tudzież diod? I czemu w takim razie przeciwmgielne nie działają?
Proszę o stosowanie się do zasad nazewnictwa tematów. Pozdrawiam <ok>
EDIT:
Przepraszam, mały fall-start z mojej strony
Wkońcu odebrałem swoją 80-tkę. Pierwsze co w niej zauważyłem to to, że nie działają w niej światła przeciwmgielne przednie jak i tylne. Nie działa również oświetlenie silnika i półki na rękawiczki (co do popielniczki to muszę jeszcze raz sprawdzić ale chyba też nie działa). Przynajmniej jedna lampka nie działa w desce rozdzielczej (ale podświetlenie jest więc wykluczam tutaj spalenie bezpiecznika nr 14). Początkowo problem miałem również z obrotomierzem bo nie działał (samochód chyba z miesiąc stał na dworze i nieco zawilgotniał) ale po kilku godzinach w słońcu, obrotomierz zaczął spełniac swoją funkcję.
Zauważyłem również jeszcze, że w konsoli środkowej po naciśnięciu przycisku od świateł przeciwmgielnych wogóle się nie zapalają pod nimi żadne lampki (i wogóle te przyciski nie są podświetlone). Jedynie po naciśnięciu przycisku od pogrzewania tylnej szyby zapala się pod nim lampka (chociaż przy pierwszym włączeniu czekałem chyba ok 1 min żeby zaskoczyła). Jak myślicie, czego to może byc wina? Czyżby było w tym samochodzie aż tyle spalonych lampek tudzież diod? I czemu w takim razie przeciwmgielne nie działają?
Proszę o stosowanie się do zasad nazewnictwa tematów. Pozdrawiam <ok>
EDIT:
Przepraszam, mały fall-start z mojej strony
Ostatnio zmieniony 10 paź 2008, 00:24 przez trepek, łącznie zmieniany 3 razy.
Kolego posprawdzaj wszystkie bezpieczniki jeszcze raz moze akurat ktorys sie przepalil.albo zobacz czy ktorys z kabli niejest gdzies przeciety ewentualnie spalony.Jesli to nie to to szukaj dalej.Watpie by wszystkie diody sie po przepalaly chociaz wyjatki sie zdazaja pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 10 paź 2008, 00:49 przez joker9-89, łącznie zmieniany 1 raz.
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Lampka w pokrywie silnika i schowek, świecą dopiero po zapaleniu co najmniej postojówektrepek pisze:Nie działa również oświetlenie silnika i półki na rękawiczki
Wyjmij te włączniki i rozbierz, czasami lubi się w nich coś poprzytapiać. Aha, żeby przeciwmgielne działały, również muszą palić się światła, ale to chyba sam wiesz.trepek pisze:po naciśnięciu przycisku od świateł przeciwmgielnych wogóle się nie zapalają pod nimi żadne lampki (i wogóle te przyciski nie są podświetlone)
- shellah
- Forum Audi 80
- Imię: Artur
- Nadwozie: Coupe
- Silnik: 2.8 AAH+lpg
Na początku sprawdź czy wogóle są żarówki w przeciwmgielnych i czy są całe, jeśli tak to problem tkwi w przełącznikach lub na przewodach, ale jeśli ci nie podświetla przełączników to stawiam właśnie na nie.
Jeśli chodzi o komorę silnika to miałem ten sam problem że przy dobrej żarówce i przewodach się nie zapalała-jeśli nie jest na krótko to działa tylko jeśli są włączone postojówki!!Jak nawet wtedy to nie pomaga to trzeba zdjąć osłonę i wyczyścić(wyszlifować) blaszki-po takim czasie mogły zaśniedzieć-ja tak miałem.
w desce rozdzielczej musisz wymienić żarówki koszt zamiennika to ok 3.50 zł sztuka wtedy zobaczysz czy jest problem :mrgreen:
Jeśli chodzi o komorę silnika to miałem ten sam problem że przy dobrej żarówce i przewodach się nie zapalała-jeśli nie jest na krótko to działa tylko jeśli są włączone postojówki!!Jak nawet wtedy to nie pomaga to trzeba zdjąć osłonę i wyczyścić(wyszlifować) blaszki-po takim czasie mogły zaśniedzieć-ja tak miałem.
w desce rozdzielczej musisz wymienić żarówki koszt zamiennika to ok 3.50 zł sztuka wtedy zobaczysz czy jest problem :mrgreen:
Jeśli chodzi o przeciwmgielne to sprawdź jeszcze raz bezpiecznik nr. 1, bo przynajmniej u mnie jest on odpowiedzialny za światła przeciwmgielne przód i tył (Nebelscheinwarfer, Nebelschlussleuchte). Ja go wymieniłem i przednie światła działają, ale tylne nie. Sprawdziłem całą wiązkę kabli idącą do tylnej klapy i okazuje się, że do tylnego przeciwmgielnego nie dochodzi napięcie. Prawdopodobnie coś jest nie tak z włącznikiem na konsoli, dzisiaj mam zamiar to sprawdzić.
Na 90 % włącznik tylnych świateł bo po wciśnięciu zapala się taki pomarańczowy trójkącik, ale gaśnie podświetlenie symbolu na przełączniku - pewnie jakaś zwara
Na 90 % włącznik tylnych świateł bo po wciśnięciu zapala się taki pomarańczowy trójkącik, ale gaśnie podświetlenie symbolu na przełączniku - pewnie jakaś zwara
Rozebrałem i przeczyściłem włącznik świateł przeciwmgielnych tylnych i okazało się że światło działa, ale pojawił się nowy problem, mianowicie nie mogę ich wyłączyć. Po włączeniu świateł pozycyjnych od razu załączają się światła przeciwmgielne przednie i tylne i w żaden sposób nie mogę ich wyłaczyć ponieważ wyłącznik nie reaguje. Muszę znowu go rozebrać i sprawdzić co jest nie tak.
a u mnie się wszystkie po przepalałyjoker9-89 pisze:Watpie by wszystkie diody sie po przepalaly chociaz wyjatki sie zdazaja pozdrawiam
pewnie musisz rozebrać i albo wypadła ta blaszka albo pękł plastikowy ząbek który unosi blaszkęKermit85 pisze:Rozebrałem i przeczyściłem włącznik świateł przeciwmgielnych tylnych i okazało się że światło działa, ale pojawił się nowy problem, mianowicie nie mogę ich wyłączyć. Po włączeniu świateł pozycyjnych od razu załączają się światła przeciwmgielne przednie i tylne i w żaden sposób nie mogę ich wyłaczyć ponieważ wyłącznik nie reaguje. Muszę znowu go rozebrać i sprawdzić co jest nie tak.
- trepek
- Forum Audi 80
- Imię: Grzegorz
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.6 ABC+lpg
U mnie to nie bezpiecznik jest odpowiedzialny za niedziałanie świateł przeciwmgielnych tylknich jak i przednich.
W następny weekend jak wrócę do domu to sprawdzę, czy są wogóle żarówki od tych świateł i w jakim są stanie Jak będą dobre to zobaczę co w przełącznikach na panelu środkowych słychać. Jeśli również i to okaże się dobre to pozostanie sprawdzenie całego okablowania... Ehh..
W następny weekend jak wrócę do domu to sprawdzę, czy są wogóle żarówki od tych świateł i w jakim są stanie Jak będą dobre to zobaczę co w przełącznikach na panelu środkowych słychać. Jeśli również i to okaże się dobre to pozostanie sprawdzenie całego okablowania... Ehh..
- shellah
- Forum Audi 80
- Imię: Artur
- Nadwozie: Coupe
- Silnik: 2.8 AAH+lpg
Jak masz przednie halogeny to podepnij przełącznik i sprawa się rozwiąże jak nie będzie działać no to spr te styki w lampach z tyłu <ok>martini pisze:ja mam podobny problem-tylne przeciwmgielne mi nie dziala- zarowka jest dobra tylko ze yten przelacznik nie jest wcale podswietlany. myslicie ze to wina przelacznika??
Kolego a jak wyciągnąć przyciski ,którymi włącza się światła przeciwmgielne przednie i tylne.? Czy wystarczy je delikatnie podważyć?Kermit85 pisze:Jeśli chodzi o przeciwmgielne to sprawdź jeszcze raz bezpiecznik nr. 1, bo przynajmniej u mnie jest on odpowiedzialny za światła przeciwmgielne przód i tył (Nebelscheinwarfer, Nebelschlussleuchte). Ja go wymieniłem i przednie światła działają, ale tylne nie. Sprawdziłem całą wiązkę kabli idącą do tylnej klapy i okazuje się, że do tylnego przeciwmgielnego nie dochodzi napięcie. Prawdopodobnie coś jest nie tak z włącznikiem na konsoli, dzisiaj mam zamiar to sprawdzić.