witam ponownie odrazu pisze, że nie znaazłem odpowiedzi na moje pytanie (takiej konkretnej)
mam pytanie odnośnie ustaiwenia rozrzadu (orykam sie z duzym spalaniem) i wpadlem na pomysł, aby sprawdzić rozrząd.
jak sprawdzić czy jest prawidłowo ustawiony bo nie moge sie dopatrzeć znaków
znczy tak zaczne od początku
po zdjeciu górnej obudowy paska rozrzadu znalazłem na plastikowej tylnej obudowie strzałkę z napisem IO na kole od wałka rozdządu znalazłem kropeczke , oraz IO
jak mam to ustawić i gdzie patrzeć pozostałych znaków??
bez konieczności zdejmowania pasków od pompy wspomagania i paska od klomatyzacji w celu zdjęcia dolnej plastikowej osłony paska rozrządu
serdeczne dzieki za porady i pozdrawiam
[ABK] ustawienie rozrządu
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
wina dużego spalania nie leży na pewno w przestawionym rozrządzie. przestawienie nawet o 1 ząbek powoduje że silnik nie chce w ogóle chodzić, terakuje i nie wkręca się na obroty a na wolnych jak w ogóle chodzi to jak zajechany zetor. Sprawdź lepiej poprawność kąta zapłonu, było o tym wiele, sonde lambda i niebieski czujnik temperatury.
silniczek w sumie chodzi mi dobrze ładnie odpala trzyma obroty nie dusi nie strzela ale poprzedni właściciel wymieniał rozrzad i jestem ciekaw czy dobrze!
z tego co pisał Danek to w mojej I gen gazu to sonda lambda nie ma nic wsólnego do spalania gazu
a co do spalania to w sumie ostatnio jak by po mieście (mimo że jade do miasteczka oddalonego od mojego o 20km) w sumie malo świateł ale ciagłe przyspieszanie i zwalnianie wiadomo tłok na drogach i wogóle troche po mieście typowo stanie na swiatłach spaliła mi 13LPG natomiast dzisiaj po tankowania non stop te same waruki co poprzednio jazdy z tym że tkwiłem w korku przez ok 25 - 30 min spalanie mi wyniosło 14.8LPG czy jest powód żeby sie przejmować?? dodam że posiadam automata?
z tego co pisał Danek to w mojej I gen gazu to sonda lambda nie ma nic wsólnego do spalania gazu
a co do spalania to w sumie ostatnio jak by po mieście (mimo że jade do miasteczka oddalonego od mojego o 20km) w sumie malo świateł ale ciagłe przyspieszanie i zwalnianie wiadomo tłok na drogach i wogóle troche po mieście typowo stanie na swiatłach spaliła mi 13LPG natomiast dzisiaj po tankowania non stop te same waruki co poprzednio jazdy z tym że tkwiłem w korku przez ok 25 - 30 min spalanie mi wyniosło 14.8LPG czy jest powód żeby sie przejmować?? dodam że posiadam automata?
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
Bierzesz 2 osobę która patrzy na skrzynię biegów tam widać otwór w którym kręci sie tak jakby miedziane koło i na nim jest nabite O i kawałek dalej | ustawiasz na O i patrzysz czy znaki na pasku u góry Ci się pokrywają z Tym OT na obudowie. jak nie delikatnie kręcisz rozrządem ale delikatnie bo to szybko przeskakuje w tym okienku.
Oj ludzie, ludzie. Wszystko jest w centrum. Macie taki zasób wiadomości o swoich 80-tkach i nie umiecie z tego skorzystać.
Przedwczoraj zmieniałem u matuli rozrząd (ABT) i znalazłem coś takiego: http://www.centrum.audi80.pl/component/ ... nfo/id,62/
Nauczcie się szukać koledzy.
Przedwczoraj zmieniałem u matuli rozrząd (ABT) i znalazłem coś takiego: http://www.centrum.audi80.pl/component/ ... nfo/id,62/
Nauczcie się szukać koledzy.