Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[ABK] ustawienie rozrządu

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
kocurek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[ABK] ustawienie rozrządu

Post autor: kocurek » 14 paź 2008, 18:22

witam ponownie :) odrazu pisze, że nie znaazłem odpowiedzi na moje pytanie (takiej konkretnej)

mam pytanie odnośnie ustaiwenia rozrzadu (orykam sie z duzym spalaniem) i wpadlem na pomysł, aby sprawdzić rozrząd.

jak sprawdzić czy jest prawidłowo ustawiony bo nie moge sie dopatrzeć znaków

znczy tak zaczne od początku

po zdjeciu górnej obudowy paska rozrzadu znalazłem na plastikowej tylnej obudowie strzałkę z napisem IO na kole od wałka rozdządu znalazłem kropeczke , oraz IO

jak mam to ustawić i gdzie patrzeć pozostałych znaków??
bez konieczności zdejmowania pasków od pompy wspomagania i paska od klomatyzacji w celu zdjęcia dolnej plastikowej osłony paska rozrządu

serdeczne dzieki za porady i pozdrawiam

Awatar użytkownika
Darecki3037
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Darecki3037 » 14 paź 2008, 19:44

wina dużego spalania nie leży na pewno w przestawionym rozrządzie. przestawienie nawet o 1 ząbek powoduje że silnik nie chce w ogóle chodzić, terakuje i nie wkręca się na obroty a na wolnych jak w ogóle chodzi to jak zajechany zetor. Sprawdź lepiej poprawność kąta zapłonu, było o tym wiele, sonde lambda i niebieski czujnik temperatury.

kocurek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kocurek » 14 paź 2008, 19:56

silniczek w sumie chodzi mi dobrze ładnie odpala trzyma obroty nie dusi nie strzela ale poprzedni właściciel wymieniał rozrzad i jestem ciekaw czy dobrze!

z tego co pisał Danek to w mojej I gen gazu to sonda lambda nie ma nic wsólnego do spalania gazu

a co do spalania to w sumie ostatnio jak by po mieście (mimo że jade do miasteczka oddalonego od mojego o 20km) w sumie malo świateł ale ciagłe przyspieszanie i zwalnianie wiadomo tłok na drogach i wogóle troche po mieście typowo stanie na swiatłach spaliła mi 13LPG natomiast dzisiaj po tankowania non stop te same waruki co poprzednio jazdy z tym że tkwiłem w korku przez ok 25 - 30 min spalanie mi wyniosło 14.8LPG czy jest powód żeby sie przejmować?? dodam że posiadam automata?

Awatar użytkownika
Darecki3037
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Darecki3037 » 14 paź 2008, 20:18

idzie zima tak już będzie. ja się zacząłem przejmować jak zaczął palić 20/100

WOJTEK26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WOJTEK26 » 15 paź 2008, 10:53

Wszystko jest OK wiec nie doszukuj sie problemów bo mozesz dopiero pogorszyc dajac auto do partacza. Mi przy podbnym stylu jazdy do pracy 9km spala około 12-12,5

Awatar użytkownika
MaXuS
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: MaXuS » 16 paź 2008, 09:36

Bierzesz 2 osobę która patrzy na skrzynię biegów tam widać otwór w którym kręci sie tak jakby miedziane koło i na nim jest nabite O i kawałek dalej | ustawiasz na O i patrzysz czy znaki na pasku u góry Ci się pokrywają z Tym OT na obudowie. jak nie delikatnie kręcisz rozrządem ale delikatnie bo to szybko przeskakuje w tym okienku.

Awatar użytkownika
zserty
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: zserty » 16 paź 2008, 09:41

Oj ludzie, ludzie. Wszystko jest w centrum. Macie taki zasób wiadomości o swoich 80-tkach i nie umiecie z tego skorzystać.
Przedwczoraj zmieniałem u matuli rozrząd (ABT) i znalazłem coś takiego: http://www.centrum.audi80.pl/component/ ... nfo/id,62/

Nauczcie się szukać koledzy.

kocurek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kocurek » 16 paź 2008, 19:20

widziałem ten rysunek no i on jest dobry jak sie ma pościągane koła pasowe i tą dolną osłone rozrządu

a ja chciałem sie odwiedziec czy da sie to jakoś sprawdzić bez zdejmowania tej osłony bo codziennioe autkiem jeżdże i chwilowo nie moge tego porozbierać

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl