Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 ABK '94] Wskaźniki - ucięte przewody i kontrolka luzem

ODPOWIEDZ
Vredny
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 ABK '94] Wskaźniki - ucięte przewody i kontrolka luzem

Post autor: Vredny » 18 paź 2008, 21:33

Witam Szanownych Państwa :-)

Mam małą zagwozdkę. Po wyjęciu zestawu wskaźników zauważyłem, że od wiązki kończącej się niebieską wtyczką, odchodzi pięć dodatkowych kabelków. Niestety, wtyczkę, którą pewnie się kończyły ktoś odciął. Zastanawiam się, do czego to?
Kolory przewodów to: biało-niebieski, szaro-niebieski, czarno-niebieski, brązowo-żółty i brązowy - częściowo podobne do sygnalizacji biegów przy ASB, ale tam ponoć są cztery kabelki. Do termometru zewnętrznego idzie pięć przewodów, ale patrząc na zdjęcie na allegro, przy żółtej wtyczce są inne kolory...

I jeszcze jedna ciekawostka - przy tej samej wiązce wisi luźno kontrolka - żarówka 12V/1.2W w oprawce. Wygląda to na oryginał, miga tylko przy włączeniu awaryjnych. Sygnalizacja w wyłączniku działa poprawnie. Więc co to takiego?

Pozdrawiam serdecznie,
Piotr

Awatar użytkownika
IC69
Przyjaciele
Przyjaciele
Imię: Irek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: IC69 » 18 paź 2008, 23:12

Cześć Vredny ( ciekawy nick <hmm> )
Co do Twojego pierwszego pytania, to nie mam pojęcia od czego mogą być te przewody, ale jeżeli to ori instalacja, to na pewno znajdzie się ktoś kto będzie wiedział. Natomiast, co do tej luźnej kontrolki, to prawdopodobnie jest to dodatkowa kontrolka awaryjnych montowana razem z fabrycznym hakiem holowniczym. Powinna ona podświetlać w zegarach, zielona kontrolkę z taką oto ikonką: <-1->.

Vredny
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Vredny » 19 paź 2008, 15:26

IC69 pisze:Natomiast, co do tej luźnej kontrolki, to prawdopodobnie jest to dodatkowa kontrolka awaryjnych montowana razem z fabrycznym hakiem holowniczym. Powinna ona podświetlać w zegarach, zielona kontrolkę z taką oto ikonką: <-1->.
O, to może być to. Hak fabryczny jest, stosowne miejsce w zegarach również. Podepnę się z żarówką do gniazda przyczepy i sprawdzę - ta kontrolka powinna zdaje się też działać, jeśli działają kierunki w przyczepie.
Dziękuję,
P.

Awatar użytkownika
IC69
Przyjaciele
Przyjaciele
Imię: Irek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: IC69 » 19 paź 2008, 15:39

Vredny pisze:ta kontrolka powinna zdaje się też działać, jeśli działają kierunki w przyczepie.
Całkiem możliwe, nigdy tego nie sprawdzałem bo w poprzednim moim aucie, wywaliłem tą kontrolkę na samym początku, a i z haka nigdy nie zrobiłem użytku.

Awatar użytkownika
KLAKSON
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: KLAKSON » 27 paź 2008, 13:55

U mnie ta kontrolka włącza się jak włączam światła awaryjne. Migają wtedy dwie kontrolki, jedna zielona <-l-> oraz czerwona ze znaczkiem trójkąta. ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl