Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 2.0 ABK PB+LPG] Problem układ wydechowy i dolotowy.

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Osa 1918
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4 2.0 ABK PB+LPG] Problem układ wydechowy i dolotowy.

Post autor: Osa 1918 » 20 paź 2008, 20:56

Witam wszystkich specjalistów od audi.
Panowie mam taki problemik iż polega on na tym ,że moje auto teraz ma odpoczynek to postanowiłem po pracy podłubać troszkę i przygotować sie do zimy.
Zacząłem odkręcać kolektor wydechowy bo czułem że przepuszcza spalinki więc odkręciłem wszystkie oprócz 1 śrubki ale to nic problem polega na tym że 1 sróbka wyszła razem ze szpilką i tu był mój przeciek spalin tylko, że ta szpilka jest złamana nie wiem jakim cudem podajcie pomysły jak z bloku wykręcić ten kawałek? Po drugie koledzy czy wyciągne kolektor wydechowy bez wyciągania kolektora ssącego czy jak on się tam nazywa i zmienię uszczelkę?
I trzecie pytanko jak wykręcić ten aluminiowy kolektor dolotowy czy ssący przepraszam za niewiedzę ale mało o tym czytałem i mało znalazłem na formu. Bo odkręciłem takie od dołu szpilki na klucz ampulowy i nic nie drgnie bo myslałem, że sobie wyciągnę aluminium to łatwiej będzie odkręcić kolek. wydechowy. I czy da się go wyciągnąć i czy nić nie popsuję z wtryskami i jakimiś tam uszczelkami itp.

Proszę was bardzo o pomoc.

_uwaga
Ostatnio zmieniony 21 paź 2008, 08:31 przez Osa 1918, łącznie zmieniany 1 raz.

WOJTEK26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WOJTEK26 » 21 paź 2008, 08:30

Kolektor ssący ten alu trzyma sie jak dobrze pamietam na 7 śrubkach na imbus 3 chyba na 5 i 4 śruby na 6 imbus, żeby mieć dobry dostep wyjmij całą obudowe filtra powietrza. Jeżeli pekła ci śrubka od kol. wydechowego to jedyne wyjście rozwiercić otwór i na nowo nagwintować, ja tak miałem to wkręciłem nową szpilke dodatkowo wkejając ją na specjalny klej.

Osa 1918
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Osa 1918 » 23 paź 2008, 19:20

Dzieki Wojtek26. Uporałem się z problemem mam nadzieje :) ale ostrzegam innych że przy urwanej szpilce niech od razu organizują małą wiertarkę, dobre wiertła i gwintownik są też tkz. wykrętaki do urwanych śrub ale trzeba dać dobrą kase za nie ok 150 pln bo te tańsze często gęsto się łamią i wtedy całkiem lipa pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl