mateoo124 pisze:A tak dla pewności spytam, czy autko z korektorem siły hamowania powinno być odpowietrzane "na glebie", w sensie z obciążeniem własnym, nie zaś przy uniesionym nadwoziu??
mateoo124 pisze:Linke sprawdziłem, dokładniej, i nie wisi nigdzie wszystko raczej na swoim miejscu - tylko ten luz.... nie wiem czy mam to wyregulować za pomocą nakrętki, bo jest tam mino wszystko ok 1 cm luzu
odpowietrzasz normalnie na "glebie" nie ma znaczenia czy jest korektor czy go nie ma. korektor siły hamowania jest odpowiedzialny za rozkład siły hamowania w zależnosci od dociązenia tylniej osi. a odpowietrzony układ tak czy siak musi byc. Pompa i na podniesionym i na opuszczonym aucie przepchnie powietrze.
Pamietaj, że odpowietrza sie w kolejnosci PT, LT, PP, LP
pozatym jest tam pompa 2-wu sekcyjna osobno przód osobno tył wiec w zasadzie przedni układ nie powienien sie zapowietrzyć, ale zawsze warto odpowietrzyć obie osie.
zapowietrzony hamulec nie ma nic wspólnego z ręcznym. (kiedys urwałem przewód metalowy na belce, Płyn wyciekł i wracałem całkowicie bez hamulca - miałem tylko ręczny i jakoś dojechałem)
Odnośnie ręcznego:
Uważam ze linka nie powinna samoistnie wypaść z zaczepu w szczękach.
gdy rozbierzesz bębny raz jeszcze zobacz jak ci schodzą bębny ze szczęk luzno czy ciasno.
generalnie ja robie tak:
spuszczam regulacje recznego na lince na "0"
następnie gdy nakładam bębny sprawdzam wymiar szczęk
dla przykładu:
średnica wew bębna: 230mm
rozstaw szczęk w mm : 222 mm
czyli jest 8 mm luzu
Ustawiam rozstaw szczęk za pomocą samoregulatora tak aby rozmiar luzu roboczego wynosił 2-3 mm
Bębny wtedy wchodzą lekko ale luz roboczy jest zachowany
Oczywiscie robię tak samo na obydwóch kołach
zakładam bębny, skręcam łozysko
sprawdzam czy bęben sie swobodnie kręci i czy nie obciera
pora na sprawdzenie hamulca
potrzebna jest druga osoba która najpierw hamuje hamulcem ręcznym
Sprawdzamy czy hamulec ręczny łapie koło i czy po puszczeniu hamulca kręci sie swobodnie.
Teraz znowu zaciągamy ręczny i dodatkowo naciskamy nożny który spowoduje charakterystyczne kliknięcie w bębnie (odgłos ustawiającego sie samoregulatora)
Jesli po tym zabiegu hamulec nozny jest a brak ręcznego
nalezy regulować linką ręcznego czyli ją naciągnąć