[All] Podgrzewacz płynu do sprysków
[All] Podgrzewacz płynu do sprysków
Znalazłem ostatnio na szrocie taki wynalazek i postanowiłem sobie zamontować. Nie ma zdjęć z samego montażu, bo trwa on 5 minut i lampa nie zdążyła mi się nagrzać :lol: . Niemniej jednak i tak wszystko widać. Mianowicie jest to zbiorniczek o pojemności ok. 200 ml w kształcie podkowy. Montuje się go na 2-3 paski na grubym wężu idącym do chłodnicy. Następnie należy przeciąć przewód idący od pompki do spryskiwaczy i przedłużyć wężyki tak, żeby dosięgły do podgrzewacza. Z jednej strony montujemy bezpośrednio wężyk idący od pompki, z drugiej poprzez zaworek przepuszczający płyn tylko w jednym kierunku montujemy wężyk do spryskiwaczy. Następnie uruchamiamy pompkę od sprysków. Podgrzewacz napełnia się, a gdy się napełni płyn pójdzie na spryski. Wówczas robota skończona. Od tej pory po nagrzaniu się silnika pryskamy na szybę ciepłym płynem, który cały czas jest podgrzewany w zamontowanym zbiorniczku, dzięki czemu nie zamarza na szybie. A teraz fotki
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Fajny pomysł. Sam się nad czymś podobnym zastanawiam. Jest jednak jedno ale. W zimie ważne jest to żeby płyn był ciepły po odpaleniu - żeby leciał ciepły od razu na szybę bo jak się już silnik rozgrzeje to i w aucie jest już ciepło i wtedy /przynajmniej u mnie nie będzie to już przydatne/. Trzeba by było to jakoś inaczej obmyśleć. W Asconie miałem owinięty wężyk od spryskiwaczy dookoła przewodu chłodniczego - dobry efekt - tu już się tak nie da..
też pomyslałęm o tym samym. i pomyslałem aby dorobić podgrzewacz płynu. mam tu na mysli drut oporowy który będzie nawinięty na jakiejś rurce któa dobrze przenosi ciepło.Oofol pisze:Fajny pomysł. Sam się nad czymś podobnym zastanawiam. Jest jednak jedno ale. W zimie ważne jest to żeby płyn był ciepły po odpaleniu - żeby leciał ciepły od razu na szybę bo jak się już silnik rozgrzeje to i w aucie jest już ciepło i wtedy /przynajmniej u mnie nie będzie to już przydatne/
działało by to w na zasadzie ogrzewacza przepływowego.
zaraz po weekendzie poszperam w garażu i spróbuje coś takiego wykombinować. na zimę to jest super sprawa zwłaszcza gdy sie wleje płyn do sprysków biednej jakości
bajer fajny....przydałby sie bo rok temu jak psiknołem a końcowki spryskiwaczy byly lekko przymarzniete to mi wezyk od plynu wyskoczyl i sie plyn lał na podszybie hehe szkoda ze nie wiesz od jakiej to bryki bo mam dostep do szrotu kolegi moze bym cos znalazł :mrgreen: i oczywiscie zamontowal pozdro grzanie przede wszystkim
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
fajgi, a kto powiedział, że taki podgrzewacz to musi być gotowy produkt? Kup sobie kawałek miedzianej rurki hamulcowej, zrób z niej spiralę odpowiedniej średnicy, nałóż na węża, podepnij do niej wężyk od oprysków i podgrzewacz masz gotowyfajgi pisze:bajer fajny....przydałby sie bo rok temu jak psiknołem a końcowki spryskiwaczy byly lekko przymarzniete to mi wezyk od plynu wyskoczyl i sie plyn lał na podszybie hehe szkoda ze nie wiesz od jakiej to bryki bo mam dostep do szrotu kolegi moze bym cos znalazł :mrgreen: i oczywiscie zamontowal pozdro grzanie przede wszystkim
koledzy napiszę tak nie pamiętam z jakiego to autka prawdopodobnie mercedes ale posiadam zbiorniczek spryskiwaczy wraz z grzałką i pompką po włączeniu ogrzewania tylnej szyby o ile dobrze pamiętam uruchamiała się równierz grzałeczka a wygląda to tak; okrągły plastik z uszczeleczką i na końcu jego taka podkówka długości około 3,5-4cm a na drugim końcu oczywiście dwu pinowe gniazdo na okrągłe piny.
drugi bajer to jest pompka która jest podłaczona bodajże na wężach od chłodnicy z tego co się potpytałem kolesia dobra sprawa aby szybciej mieć w autku ciepło i chyba będzie trza to przetestować
co do pęknięcia szyby to jestem w 100% pewien że nie pęknie ponieważ nie lejemy tam wiaderkiem gorącej wody tylko ciepłą w małych ilościach :mrgreen:
[ Dodano: 2008-11-01, 18:01 ]
można również zrobić coś podobnego samemu kupując wężyk ookoło 20-30cm i łanie zawinąć go na wężu od chłodnicy poczym podłączyć go jednym końcem do pompki sprysków a drugą do spryskiwaczy a oddawane ciepło z całości w 100% będzie nagrzewało płyn i to w dużej ilości
ps. oczywiście nie zapomnijmy o zaworku zwrotnym który utrzyma płyn w wężyku
drugi bajer to jest pompka która jest podłaczona bodajże na wężach od chłodnicy z tego co się potpytałem kolesia dobra sprawa aby szybciej mieć w autku ciepło i chyba będzie trza to przetestować
co do pęknięcia szyby to jestem w 100% pewien że nie pęknie ponieważ nie lejemy tam wiaderkiem gorącej wody tylko ciepłą w małych ilościach :mrgreen:
[ Dodano: 2008-11-01, 18:01 ]
można również zrobić coś podobnego samemu kupując wężyk ookoło 20-30cm i łanie zawinąć go na wężu od chłodnicy poczym podłączyć go jednym końcem do pompki sprysków a drugą do spryskiwaczy a oddawane ciepło z całości w 100% będzie nagrzewało płyn i to w dużej ilości
ps. oczywiście nie zapomnijmy o zaworku zwrotnym który utrzyma płyn w wężyku
tak wygląda pompka do ogrzewania-obiegu płynu chłodniczego
a tak wygląda podgrzewacz płynu który łącząc z tą pompeczką może dość szybko ogrzać atmosfere w autku nawet przy -20stopniach po bardzo krótkim czasie i dzięki temu możemy wyżucić skrobaczki do szyb :mrgreen: jak dam rade to zrezam coś z podobnych rzeczy i się pochwale niedługo 8-)
ps. w połączeniu z wężownicą zrobioną przy chłodnicy mamy zastosowane wszystkie rzeczy w jednym autku <ciepło i wygoda>
a tak wygląda podgrzewacz płynu który łącząc z tą pompeczką może dość szybko ogrzać atmosfere w autku nawet przy -20stopniach po bardzo krótkim czasie i dzięki temu możemy wyżucić skrobaczki do szyb :mrgreen: jak dam rade to zrezam coś z podobnych rzeczy i się pochwale niedługo 8-)
ps. w połączeniu z wężownicą zrobioną przy chłodnicy mamy zastosowane wszystkie rzeczy w jednym autku <ciepło i wygoda>
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Co do pękania szyb pod wpływem ciepłego płynu powiem wam tyle - nie raz jak to nie miałem jeszcze garażu rano brałem ze sobą z domu 1,5l butelkę z ciepłą wodą - nie gorącą ale ciepła/letnią i skrobać nie musiałem / ale często o tym zapominałem.../ nigdy nic nie pękło... trzeba będzie chyba w tym roku pomyśleć o czymś takim...
w sumie szyba przednia jest wielowarstwowa i klejonaOofol pisze:Co do pękania szyb pod wpływem ciepłego płynu powiem wam tyle - nie raz jak to nie miałem jeszcze garażu rano brałem ze sobą z domu 1,5l butelkę z ciepłą wodą - nie gorącą ale ciepła/letnią i skrobać nie musiałem / ale często o tym zapominałem.../ nigdy nic nie pękło... trzeba będzie chyba w tym roku pomyśleć o czymś takim...
pozatym w czasie jazdy zimą przy dużym mrozie i gdy się włączy gorący nawiew na szybę to jakoś nie pęka wiec chyba nie bedzie problemu z ewentualnym "pająkiem" <ok>