[B4 sedan 2.3NG] problem z ABS
-
- Forum Audi 80
[B4 sedan 2.3NG] problem z ABS
witam:) gdy nacisne pedal hamulca przy hamowaniu to slychac jak by jakas sprezyna odbijala,taki odglos jest, o toz bylem u mechanika i mi powiedziala ze to normalne przy ABS.i zebym nic nie robil z Tym no ale jak sie jedzie to ten odglos jest glosny i mi przeszkadza czy da sie cos ztym zrobic?
Ostatnio zmieniony 06 lip 2008, 16:53 przez konieczkoo18, łącznie zmieniany 1 raz.
- Danek
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
Zmień mechanika . To nie jest normalne. Moim zdaniem to może być wina padającego lub odsuniętego jednego z czujników ABS przy kołach.konieczkoo18 pisze:bylem u mechanika i mi powiedziala ze to normalne przy ABS.
A tak na marginesie to polskie znaki diakrytyczne są po to, żeby je używać i zwracaj większą uwagę na błędy. To również jeden z punktów Regulaminu.
- Grzegorzbielsko
- Forum Audi 80
Ciekawa sprawa. Możesz dokładniej określić ten dźwięk. Pompę ABS słychać przy bardzo mocnym hamowaniu na śliskim, towarzyszy temu drżenie pedału hamulca(gdy zablokuje się koło).
Danek, możesz rozwinąć to co napisałeś, bo w przypadku uszkodzenia/urwania czujnika/kabla powinien pojawić się błąd ABS i przejść w tryb awaryjny (wył się).
A co właśnie się dzieje przy wysuniętym czujniku?
To moje pierwsze auto z ABS.
Danek, możesz rozwinąć to co napisałeś, bo w przypadku uszkodzenia/urwania czujnika/kabla powinien pojawić się błąd ABS i przejść w tryb awaryjny (wył się).
A co właśnie się dzieje przy wysuniętym czujniku?
To moje pierwsze auto z ABS.
- Danek
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
Grzegorzbielsko, Przy całkowitym przerwaniu kabla owszem powinien wywalić błąd. Ale ja miałem na myśli uszkodzenie czujnika tego typu, że podaje on bardzo słaby sygnał do komputera sterującego (np. z powodu zabrudzenia). Taka sytuacja ma miejsce kiedy czujnik jest nieco za bardzo odsunięty od tarczy ABS-u. Wtedy podczas szybkiej jazdy nic się nie dzieje ale kiedy zwalniamy lekko hamując, np. dojeżdżając do świateł, to sygnał czujnika jest na tyle słaby, że komp ABS-u "myśli", że jest zablokowane koło i "strzela" pedałem. Miałem podobną sytuację u siebie kiedyś. Mechanik przy wymianie łożyska spowodował lekkie wysunięcie czujnika z gniazda (ok.1,5mm) i podczas hamowania miałem właśnie takie "strzelanie sprężyny". Po dosunięciu czujnika objawy ustąpiły i wszystko wróciło do normy.
-
- Forum Audi 80
witam mi tez tak abs robi. Dzieje sie tak w ostatniej fazie przed zatrzymaniem auta takie brrrbrrr i pedał wypycha, az do momentu zatrzymania. Ale przy szybszej predkosci tego nie słychac. Do tego podczas jazdy mi piszczy cos w tylnym lewym kole, a jak nacisne lekko chamulec to przestaje jak puszcze to znowu piszczy. Czy to piszczenie moze byc powiązane z tym ABS(ze tak chalasuje)????
- Grzegorzbielsko
- Forum Audi 80
pewnie że się da :mrgreen:konieczkoo18 pisze:ale nie wiem czy da sie je jakos samemu naprawic
tu masz ---> viewtopic.php?t=9988&highlight=regenera ... zacisk%F3w
Danek good job!