[80 B4 2.0 ABT] Nie działa prędkościomierz ani licznik Km...
[80 B4 2.0 ABT] Nie działa prędkościomierz ani licznik Km...
Witam.
Pisze już drugi raz ten post a wiec proszę o wyrozumiałość jeśli gdzieś jest... Wcześniejszy znikną, nie widzę go nawet w swoim profilu we wszystkich wiadomościach jakie napisałem, dziwne bo nawet nie dostałem maila że został usunięty no ale trudno.
Napisze od początku na czym polega problem: W niedziele rano wszystko było ok., po południu postanowiłem posprawdzać bezpieczniki. Zrobiłem to do połowy zaczynając od lewej strony, musiałem iść do domu bo mnie dziewczyna wołała na obiad. No i potem już zająłem się zajęciami w domu i tak wyszło że nie wróciłem do tej roboty. No ale wieczorem wsiadam do auta, ruszam a tu nie działa prędkościomierz… Jadę chwile i zauważyłem że przebieg też się nie nalicza, ani ten ogólny ani ten od Trip… Ale obrotności omierz i reszta wskaźników działa… Wczoraj odszukałem które bezpieczniki odpowiadają za tą część to numer 12 i cos jeszcze sprawdziłem. Na wszelki wypadek nawet zmieniłem na nowy… No ale w dalszym ciągu nic… A mi to nie daje spać… Mogę sam szukać przyczyny albo coś zrobić czy musze jechać do mechanika albo elektryka?? Co Worgule mogło to spowodować, co jest przyczyna??
Z góry dziękuje za wszystkie rady i odpowiedzi.
Pisze już drugi raz ten post a wiec proszę o wyrozumiałość jeśli gdzieś jest... Wcześniejszy znikną, nie widzę go nawet w swoim profilu we wszystkich wiadomościach jakie napisałem, dziwne bo nawet nie dostałem maila że został usunięty no ale trudno.
Napisze od początku na czym polega problem: W niedziele rano wszystko było ok., po południu postanowiłem posprawdzać bezpieczniki. Zrobiłem to do połowy zaczynając od lewej strony, musiałem iść do domu bo mnie dziewczyna wołała na obiad. No i potem już zająłem się zajęciami w domu i tak wyszło że nie wróciłem do tej roboty. No ale wieczorem wsiadam do auta, ruszam a tu nie działa prędkościomierz… Jadę chwile i zauważyłem że przebieg też się nie nalicza, ani ten ogólny ani ten od Trip… Ale obrotności omierz i reszta wskaźników działa… Wczoraj odszukałem które bezpieczniki odpowiadają za tą część to numer 12 i cos jeszcze sprawdziłem. Na wszelki wypadek nawet zmieniłem na nowy… No ale w dalszym ciągu nic… A mi to nie daje spać… Mogę sam szukać przyczyny albo coś zrobić czy musze jechać do mechanika albo elektryka?? Co Worgule mogło to spowodować, co jest przyczyna??
Z góry dziękuje za wszystkie rady i odpowiedzi.
- KLAKSON
- Forum Audi 80
- Kontakt:
z tym spaleniem to chyba raczej nie, bo jak mógł coś spalić sprawdzając tylko bezpieczniki. Przecież nie sprawdzał bezpieczników przy zapalonym aucie (prawda, ze nie sprawdzałeś :?: ) :lol: . Więc wyjściem jest to, że po prostu jak wielu osobom na tym forum licznik Ci się zaczął sypać. W dziale download na centrumaudi80 jest pliczek w PDF'ie jak samemu naprawić nabijanie kilometrów oraz prędkościomierz. A podświetlanie masz zegarów całe?dubbler pisze:lub mogłeś coś spalić
- KLAKSON
- Forum Audi 80
- Kontakt:
To pewnie masz żaróweczki poprzepalane. Hmm no to nie pozostaje Ci nic innego jak chyba wziąć się za lekturę jak naprawić ten licznik lub po prostu szukaj na allegro tego całego prędkościomierza. Nie miał byś kogoś kto by Ci odkręcił jego licznik i byście go podpieli pod Twoje autko :?: . bo wtedy byś był przynajmniej pewny na 100% czy wina leży w liczniku czy też w instalacji elektrycznej Twojego pojazdu
no niestety tylko ja posiadam audi u siebie:/ znalazłem jak naprawić przebieg ale nie mogę znaleźć co do prędkościomierza, wiesz może mniej więcej gdzie o nim Bedzie?? bo jak wróciłbym z pracy to od razu bym sie za to zabrał.
A elektryk może to szybko sprawdzić?? Czy to zegary czy cos innego w elektryce??
A elektryk może to szybko sprawdzić?? Czy to zegary czy cos innego w elektryce??
- KLAKSON
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Jak wykręcisz licznik (pod kierownicą masz dwie śrubki jedna po lewej a druga po prawej :mrgreen:)odkręcasz je i ściągasz tą osłonę pająka. Ukazuje się potem Tobie znów dwie śrubki od licznika odkręcasz je i wyjmujesz licznik. Są dwie kostki żółta oraz niebieska oraz widząc, że masz b4 to pewnie masz minichecka i masz trzecią czarna kostkę. Na tych kostkach będziesz miał takie zaciski czarne, podważasz je i dopiero kostki Ci ładnie wyjda
- KLAKSON
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Nie no raczej nie powinieneś nic rozwalić. Tylko jak pisałem uważaj na te kostki, nie szarp ich tylko płaskim śrubokrętem podważ te czarne zaczepy do góry i wtedy kostki same wyjdą ... Odłącz i podłącz i zobacz czy to coś pomogło. Znając liczniki w audi to pewnie pojawiły sie zimne luty . Ale jakby co to mam płytę główną licznika to Ci mogę ją podesłać jakby co.
PS : a tak na marginesie Twój wątek wcześniejszy pewnie został usunięty bo nie w tym dziale te pytanie zadałeś. I pewnie nie długo i ten przeniosą lub usuną . Twój problem bardziej podchodzi pod dział elektryka
PS : a tak na marginesie Twój wątek wcześniejszy pewnie został usunięty bo nie w tym dziale te pytanie zadałeś. I pewnie nie długo i ten przeniosą lub usuną . Twój problem bardziej podchodzi pod dział elektryka