[1.9TDI 1Z] Ciepły ciężko zapala.
[1.9TDI 1Z] Ciepły ciężko zapala.
Witam,mam problem-gdy samochod jest ciepły ciezko odpala.Jak jest zimny np po całej nocy pali normalnie od razu.Inaczej gdy posmigam troche,samochod jest cieply,wracam za ok10 min i nie chce odpalic-ciezko łapie,pare razy akumulator az rozładowałem od chochlowania.Dodam ze swiece nowe NGK.Prosze o pomoc
Ostatnio zmieniony 30 gru 2008, 16:57 przez pazerny11, łącznie zmieniany 1 raz.
Ciężko pali po rozgrzaniu ,tak jak napisał kolega powyżej :kończąca się pompa wtryskowa ewentualnie druga możliwość :zbyt pużny zapłon a fachowo kąt wtrysku.Jeżeli kolega ma1,9 TD AAZ z ręcznym przyspieszaczem zapłonu czyli pociąganą wajchą po prawej stronie pod kierownicą i zimny silnik z wyciągnietym przyspieszaczem pali dobrze a po rozgrzaniu pali wyraznie gorzej to prawie zawsze jest to wina opużnionego zapłonu .Najprosciej upewnić sie wyciągając przyspieszacz przy odpalaniu rozgrzanego silnika jezeli będzie odczuwalna róznica czyli odpali lepiej z wyciągniętym przyspieszaczem na 100%mamy opuzniony zapłon ,u mnie były dokładnie takie objawy jak opisałem i do tego auto było zamulone ,po regulacji zapłonu jak ręką odjął.Swiece żarowe na rozgrzanym silniku i tak nie grzeją wiec to napewno nie ich wina
nie koniecznie,kolega muniorek ma racje,posiedz nad kontem z czujnikiem pol godziny bo ciezko sie wstrzelic za pierwszym razem i problem moze zniknac.kamil9319 pisze:Jak na ciepłym ciężko łapie to niestety na 98% pompa. Regeneracja może sporo kosztować polecam używkę w dobrym stanie ale to już ryzyko.