[b3 1.6] Modyfikacje - swap na 2.2 E - sens ?
[b3 1.6] Modyfikacje - swap na 2.2 E - sens ?
witam szanownych właścicieli Audiczek. Mam DUŻĄ ochote na wrzucenie do moje b3 1.6 silniczka z 90 2.2E R5 / wtrysk mechaniczny wielopunktowy KE-Jetronic,jak to widzicie. Zwłaszcza że mam rozbita 90 z tym silnikiem za grosze. dzieki za wszelkie info.
Ostatnio zmieniony 23 lut 2011, 16:05 przez mikhail, łącznie zmieniany 2 razy.
Jak masz wszystkie graty to tylko działać choć sam silnik nie pachnie nowoczesnością i lepszy byłby 2.3, trochę zabawy będzie bo niektóre graty w R4 są inaczej umiejscowione w stosunku do R5 jak chociażby chłodnica, ale dla chcącego nic trudnego, jeżeli masz chęci i umiejętności to do dzieła. Jedynie co musisz pamiętać że wraz ze wzrostem mocy powinny podążać modyfikacje układu hamulcowego bo na tym co masz w 1.6 bałbym się jeździć po przekładce.
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Jak cały osprzęt jest sprawny a ty masz gdzie i wiesz jak to zrobić to się za to bierz ale jak przedmówca napisał nie zapomnij o układzie hamulcowy jak i o zawieszeniu - przód silnik jest cięższy niż 1.6. Ja bym wolał założyć 2.2 niż 2.3 - moim zdaniem najgorszy motor w gamie... /nie proporcjonalna moc do spalania.../
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
Czy taki najgorszy...ja bym polemizował mam NG i sobie chwale.Jak NG jest sprawne(nie mylić z "gdyby nie ...jakiś tam czujnik to wszysko ok.") to pali w normie jak dla mnie.Do tego ciągnie z "dołu" i nie trzeba go kręcić jak 7A żeby jechało ale rzecz gustu.
Co do przekładki:1.NG ma b.kródką skrzynie ta z 1.6 ma zostać???
2.Sprzęgło z 1.6...hmmm jak myślisz ile pożyje z zapiętym 2.3???
Masz rozbite 2.3 to dobrze,raczej przekładka całego napędu+wiązka silnika,sterowanie(kpl.elektryka) kompletny przeszczep jak na mój gust <ok>
[ Dodano: 2008-11-29, 11:15 ]
No i zawiecha,2.3 5garów swoje waży...o heblach nie wspomne
Co do przekładki:1.NG ma b.kródką skrzynie ta z 1.6 ma zostać???
2.Sprzęgło z 1.6...hmmm jak myślisz ile pożyje z zapiętym 2.3???
Masz rozbite 2.3 to dobrze,raczej przekładka całego napędu+wiązka silnika,sterowanie(kpl.elektryka) kompletny przeszczep jak na mój gust <ok>
[ Dodano: 2008-11-29, 11:15 ]
No i zawiecha,2.3 5garów swoje waży...o heblach nie wspomne