[80 B4]Problem przy zawracaniu.
[80 B4]Problem przy zawracaniu.
Mam problem z Audi B4 Avant 1994r , mianowicie przy zawracaniu w prawo lub lewo tzw. „wciąga mi kierownicę” całe zawieszenie jest po naprawie (wahacze, drążki, zbieżność) gdzie tkwi problem … czy ma ktoś lub miał ten problem w B4?
Ostatnio zmieniony 29 mar 2007, 17:10 przez DanielS, łącznie zmieniany 5 razy.
Nie, nie chodzi mi o odbijanie kierownicy (to normalne), a wręcz przeciwnie przy skręcaniu kierownica się kontruje i zachowuje dziwnie np. gdy skręcam w lewo kierownica stawia opór a samochód pcha się (ślizga się) a koło prawe tak jak gdyby miało się zaraz ukręcic. Trudne do opisania. Mam nadzieje że teraz napisałem OK
Ostatnio zmieniony 29 mar 2007, 17:04 przez DanielS, łącznie zmieniany 1 raz.
- Doc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Drogi DanielS ja nie w temacie co prawda, ale aby Cię poinstruować bo widzę, że mimo czerwonego koloru, zdjęcia naszej zakonnicy i linka nic to nie dało.
Jak zapewne zauważyłeś ( a może nie ) źle nazwałeś ten temat. Spójrz na swój pierwszy post i dopisaną przeze mnie adnotację i popraw to co należy poprawić.
Nie rób z forum śmietnika - wiem, żeś nowy i nie bardzo wiesz co i jak. Dodałeś do poprzedniego postu fotkę auta. Po co ? Czemu to ma służyć ? Dodałeś pusty cytat i pusty kod. Do czego ?
Każdy swój post możesz edytować i poprawić. Masz taką ikonkę przy swoich postach. Użyj jej proszę i popraw wsystko jak należy bo będę musiał zakmnąc ten temat.
Pozdrawiam
Jak zapewne zauważyłeś ( a może nie ) źle nazwałeś ten temat. Spójrz na swój pierwszy post i dopisaną przeze mnie adnotację i popraw to co należy poprawić.
Nie rób z forum śmietnika - wiem, żeś nowy i nie bardzo wiesz co i jak. Dodałeś do poprzedniego postu fotkę auta. Po co ? Czemu to ma służyć ? Dodałeś pusty cytat i pusty kod. Do czego ?
Każdy swój post możesz edytować i poprawić. Masz taką ikonkę przy swoich postach. Użyj jej proszę i popraw wsystko jak należy bo będę musiał zakmnąc ten temat.
Pozdrawiam
Witam
Skorzystam z okazji i podepnę sie pod temat. Posiadam także Audi 80 B4 1994 Avant i przy maksymalnym skręcie kierownicą w lewo, podczas jazdy coś jakby przeskakiwało w prawym kole. Tak jakby miało inny kąt skrętu i się przesuwało po każdym pełnym obrocie, a może to jest uszkodzony przegub? Przy skręcie w prawo już takiego przeskoku w kole nie ma albo jest ono minimalne. Czy ktoś z was już się spotkał z takim czymś?
Pozdrawiam
Skorzystam z okazji i podepnę sie pod temat. Posiadam także Audi 80 B4 1994 Avant i przy maksymalnym skręcie kierownicą w lewo, podczas jazdy coś jakby przeskakiwało w prawym kole. Tak jakby miało inny kąt skrętu i się przesuwało po każdym pełnym obrocie, a może to jest uszkodzony przegub? Przy skręcie w prawo już takiego przeskoku w kole nie ma albo jest ono minimalne. Czy ktoś z was już się spotkał z takim czymś?
Pozdrawiam
- Doc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Panowie mam dokładnie to samo. Wiem o co Wam chodzi. Wydaje mi się, ze taki urok Audi 80 B4 i nie nalezy sie przejmować, ale chętnie poczytam jesli ktos ma inne zdanie.
Dodam o co chodzi.
Ruszając ze skręconymi na maksa kołami czuć jakby koło ( zawieszenie, maglownica ) miało jakiś luz i ok 2, 3 cm skręciło samoistnie w stronę którą skręcamy.
Dzieje sie to tylko na kołach skręconych na maksa.
Dodam o co chodzi.
Ruszając ze skręconymi na maksa kołami czuć jakby koło ( zawieszenie, maglownica ) miało jakiś luz i ok 2, 3 cm skręciło samoistnie w stronę którą skręcamy.
Dzieje sie to tylko na kołach skręconych na maksa.
- Brother_red
- Forum Audi 80
Hmmm w mojej B4 długo z tym walczyłem.... dokładnie w momencie skręcenia na maxa, czy przy ruszaniu, zawracaniu i przy tym dodanie jeszcze gazu odczuwało się tak jakby przesuwanie auta, brakowało tej płynności robił tak jakby uskoki nieprzyjemne, bardzo odczuwalne w kierownicy. Zrobiłem sobie całe zawieszenie, ustawiłem zbieżności i można powiedzieć, że nic to nie dało Z czasem kupiłem nowiutkie oponki i ten problem ustapił w znacznej części, ale nie zupełnie Daje sie to jeszcze odczuć, ale już przywykłem.