[80 B4 ABT] Fatalne ścieranie kół
[80 B4 ABT] Fatalne ścieranie kół
Witam
Ostatnio przy wymianie oponek na zimówki zauważyłem następującą rzecz: opony od strony wewnętrznej były duuzo bardziej starte niż na reszcie koła - praktycznie w przodzie z nowego Baruma poszło pół bieżnika.
Więc mam pytanko co jest tego powodem <osohozi> myślę że przydałoby sie ustawić zbieżność ale chcę się jeszcze Was poradzić :?: na gałce nie słychać stuków więc tam chyba luzu nie powinno być.
Ostatnio przy wymianie oponek na zimówki zauważyłem następującą rzecz: opony od strony wewnętrznej były duuzo bardziej starte niż na reszcie koła - praktycznie w przodzie z nowego Baruma poszło pół bieżnika.
Więc mam pytanko co jest tego powodem <osohozi> myślę że przydałoby sie ustawić zbieżność ale chcę się jeszcze Was poradzić :?: na gałce nie słychać stuków więc tam chyba luzu nie powinno być.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
pojedź do warsztatu na ustawienie geometrii kół a nie tylko na zbieżność, bo jeżeli powiesz, żeby ustawili ci geometrię to ustawią ją na 4rech kołach i sprawdzą "naprawią" kąt pochylenia kół. Jeżeli powiesz, że chcesz, żeby ustawili zbieżność to ustawią ci tylko kół przednich. Ustawienie geometrii jest droższe niż ustawienie zbieżności. Mam te informacje od mechanika, jeżeli są błedne prosze niech ktoś poprawi. PS ja zawsze myślałem że zbieżność i geometria to to samo
Ostatnio zmieniony 25 lis 2008, 20:20 przez maciek122, łącznie zmieniany 1 raz.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Ciężko tu coś na odległość stwierdzić. Nie miałem jeszcze takiego przypadku. Chyba najlepiej będzie jak podjedziesz do jakiegoś mechaniora nich ci sprawdzić zbieżność i kąt pochylenia.
Myślę co tu jeszcze mogłoby być tego przyczyną. Za duże cienienie w oponach - nie bo to raczej środek by ci wydarło. Za mało powietrze - też chyba raczej nie, zresztą myślę że byś to zauważył. Więcej pomysłów nie mam, zwłaszcza że to 4 opony.
Myślę co tu jeszcze mogłoby być tego przyczyną. Za duże cienienie w oponach - nie bo to raczej środek by ci wydarło. Za mało powietrze - też chyba raczej nie, zresztą myślę że byś to zauważył. Więcej pomysłów nie mam, zwłaszcza że to 4 opony.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Przyczyn może być wiele, mgą to być np. wadliwe opony, ja sprawdziłbym również amortyzatory czy wszystko z nimi w porządku? czy włściwie tłumią drgania, zrób całą "ścieżkę diagnostyczną" podwozia <mikolaj>
[ Dodano: 2008-11-25, 22:41 ]
Przyczyn może być wiele, mgą to być np. wadliwe opony, ja sprawdziłbym również amortyzatory czy wszystko z nimi w porządku? czy włściwie tłumią drgania, zrób całą "ścieżkę diagnostyczną" podwozia <mikolaj>
[ Dodano: 2008-11-25, 22:41 ]
Witam, ja również mam problem ze ścieraniem kół od środka do tego stopnia zę pękły mi opony z przodu na wysokości profila a dodam że autko latem stało na oponach 215/40r17 obnizone (zielone sprężyny) o 35mm, diagnosta znachor stwierdził luzy na tulejkach wachaczy amory to 75% oraz że regulować zbyt wiele nie ma na czym że tylko sworznie oraz coś na amorach ale co to niewiem, co by to wymienić? ...na zimowych 15 ścierania specjalnie nie widać ale koła są krzywe, miał może ktoś taki problem, może to przez obniżenie?
[ Dodano: 2009-01-29, 21:39 ]
problem wróci wiosną oponki kupie nowe, ale bez naprawy to kasa w błocie
zostanie
[ Dodano: 2009-01-29, 21:39 ]
problem wróci wiosną oponki kupie nowe, ale bez naprawy to kasa w błocie
zostanie