[1.9TDI 1Z] Bzyczenie przy gwałtownym dodaniu gazu.
-
- Forum Audi 80
- Kontakt:
[1.9TDI 1Z] Bzyczenie przy gwałtownym dodaniu gazu.
Witam,
proszę o pomoc w diagnozie problemu.
Problem dotyczy dziwnych dźwięków, tzn. słychać turbinę w wydechu na wolnych obrotach.
Słychać też w czasie jazdy, tak jakby "miśki" mnie goniły :mrgreen:
Dodatkowo, jak silnik się rozgrzeje do ok. 90'C, to przy większym dodaniu gazu w czasie jazdy słychać bzyczenie dochodzące z komory silnika, które przy większych obrotach silnika faluje wraz z mocą.
Sprawdziłem IC i przewody, brak śladów oleju, wszystko wygląda na szczelne.
Zawartość katalizatora opróżniona.
_uwaga
proszę o pomoc w diagnozie problemu.
Problem dotyczy dziwnych dźwięków, tzn. słychać turbinę w wydechu na wolnych obrotach.
Słychać też w czasie jazdy, tak jakby "miśki" mnie goniły :mrgreen:
Dodatkowo, jak silnik się rozgrzeje do ok. 90'C, to przy większym dodaniu gazu w czasie jazdy słychać bzyczenie dochodzące z komory silnika, które przy większych obrotach silnika faluje wraz z mocą.
Sprawdziłem IC i przewody, brak śladów oleju, wszystko wygląda na szczelne.
Zawartość katalizatora opróżniona.
_uwaga
Ostatnio zmieniony 29 gru 2008, 20:04 przez M4NIEK, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Tak jak wcześniej napisałem, jak silnik się rozgrzeje do ok. 90'C, to przy większym dodaniu gazu w czasie jazdy słychać bzyczenie dochodzące z komory silnika, które przy max przyśpieszaniu, na wyższych obrotach silnika faluje wraz z mocą
[ Dodano: 2008-10-15, 10:21 ]
To może ktoś poleci dobrego fachowca od TDI (z grupy VW) w okolicy Mińska Maz.?
[ Dodano: 2008-10-15, 10:21 ]
To może ktoś poleci dobrego fachowca od TDI (z grupy VW) w okolicy Mińska Maz.?
-
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Wymieniłem zawór N75 na nowy i dalej to samo
Zauważyłem, że po wyjęciu wtyczki od tego właśnie zaworu nie ma tego głośnego bzyczenia, ale auto trochę wolniej przyśpiesza i również odcina moc przy ok. 115-120 km/h tak jak przy podłączonym zaworze.
Wygląda to jakby właśnie turbina przeładowywała i komp ograniczał moc, ale zawór N75 jest 100% OK.
Cały czas zastanawiam się skąd to bzyczenie, które występuje tylko podczas przyśpieszania, im większe tym jest ono głośniejsze?
Co do wycia samej turbiny, to sprawdziłem luz i wzdłuż osi nie ma żadnego, zaś poprzeczny ma ok. 1mm.
Pod maską nie zauważyłem żadnych spalin więc rura do turbo jest chyba dokręcona OK.
Dodam jeszcze, że cała sytuacja powstała nagle, przy max przyśpieszaniu na ostatnim biegu. Wcześniej wycie turbo, odcinanie mocy i bzyczenie nie występowało.
Autem wcześniej jeździł starszy Pan ...sytuacja wystąpiła po przejechaniu ok. 150-200 km w moich rękach.
Zauważyłem, że po wyjęciu wtyczki od tego właśnie zaworu nie ma tego głośnego bzyczenia, ale auto trochę wolniej przyśpiesza i również odcina moc przy ok. 115-120 km/h tak jak przy podłączonym zaworze.
Wygląda to jakby właśnie turbina przeładowywała i komp ograniczał moc, ale zawór N75 jest 100% OK.
Cały czas zastanawiam się skąd to bzyczenie, które występuje tylko podczas przyśpieszania, im większe tym jest ono głośniejsze?
Co do wycia samej turbiny, to sprawdziłem luz i wzdłuż osi nie ma żadnego, zaś poprzeczny ma ok. 1mm.
Pod maską nie zauważyłem żadnych spalin więc rura do turbo jest chyba dokręcona OK.
Dodam jeszcze, że cała sytuacja powstała nagle, przy max przyśpieszaniu na ostatnim biegu. Wcześniej wycie turbo, odcinanie mocy i bzyczenie nie występowało.
Autem wcześniej jeździł starszy Pan ...sytuacja wystąpiła po przejechaniu ok. 150-200 km w moich rękach.
-
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Jaki zestaw (VAG) kupić pod mojego 1Z, '94r, Pierburg?
Laptop posiada tylko USB :roll:
+EDIT:
Czy taki zestaw połączy się z moją puszką?
http://www.allegro.pl/item486786781_int ... omcja.html
Laptop posiada tylko USB :roll:
+EDIT:
Czy taki zestaw połączy się z moją puszką?
http://www.allegro.pl/item486786781_int ... omcja.html
Wez sobie ten:
http://viaken.pl/sklep.php?lang=pl&kat=5&prodid=76
bedziesz mial na przyszlosc... do nowszej fury..
Pozdr
http://viaken.pl/sklep.php?lang=pl&kat=5&prodid=76
bedziesz mial na przyszlosc... do nowszej fury..
Pozdr